Κόσμος

Kορωνοϊός: Η Google προσθέτει 6,5 εκατ. δολάρια στη μάχη για την επαλήθευση δεδομένων

Θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ειδικούς και σε βάσεις δεδομένων για τις ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους

Ο κολοσσός της πληροφορικής Google ανακοίνωσε πως διαθέτει 6,5 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς επαλήθευσης (fact-checking) δεδομένων σε όλον τον κόσμο, την ώρα που πληθαίνουν κι εξακολουθούν να διακινούνται με ταχείς ρυθμούς οι ψευδείς φήμες και οι παραπλανητικές συμβουλές για τον κορωνοϊό Covid-19 στο διαδίκτυο.

Οι δημοσιογράφοι, οι αναλυτές κι οι εθελοντές, που ασχολούνται με την επαλήθευση των δεδομένων αυτών «βλέπουν τη ζήτηση της δουλειάς τους να εκτοξεύεται. Μίλησα με έναν τέτοιον Ισπανό fact-checkeur, ο οποίος μου είπε ότι οι ανάγκες για τέτοιες επαληθεύσεις έχουν επταπλασιασθεί», υπογραμμίζει ο Αλέξιος Μαντζαρλής του Google News Lab σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τα χρήματα που θα διαθέσει, η Google προβλέπει επίσης να διευκολύνει την πρόσβαση σε ειδικούς και σε βάσεις δεδομένων για τις ΜΚΟ και τους δημοσιογράφους.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες έχουν πολλαπλασιάσει τις ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό ώστε να αποδείξουν την δέσμευσή τους στην αξιόπιστη πληροφόρηση, αλλά και τη στήριξή τους στους πληθυσμούς που είναι αναγκασμένοι να ζούνε υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του ιού.

Την περασμένη εβδομάδα, το Facebook είχε ανακοινώσει τη στρατηγική συνεργασία του με το διεθνές δίκτυο επαλήθευσης δεδομένων (IFCN) του Ινστιτούτου Poynter , μία διεθνής πρωτοβουλία με προϋπολογισμό ενός εκατ. δολαρίου, στην οποία συμμετέχει και το Γαλλικό Πρακτορείο με στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια