Ο θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ

Κόσμος
Ο θρύλος της ροκ Τζίμι Χέντριξ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 31 Μαρτίου του 1967, όταν ο κορυφαίος ροκ καλλιτέχνης Τζίμι Χέντριξ... καίει για πρώτη φορά την ηλεκτρική του κιθάρα.

Ήταν 31 Μαρτίου του 1967, όταν ο κορυφαίος ροκ καλλιτέχνης Τζίμι Χέντριξ... καίει για πρώτη φορά την ηλεκτρική του κιθάρα. Το γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής εμφάνισής του στο Λονδίνο, μπροστά σε ένα εκστασιασμένο κοινό.

Ο Τζέιμς Μάρσαλ, "Τζίμι" Χέντριξ, γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1961 ξεκίνησε να παίζει μπλουζ στην κιθάρα του και πέντε χρόνια μετά μετέβη στο Λονδίνο. Εκεί δημιούργησε την μπάντα του με την ονομασία "The Jimi Hendrix Experiece".

Ξεκινώντας από τη Γαλλία, το συγκρότημα γύρισε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας στους ροκάδες της Γηραιάς Ηπείρου επιτυχίες όπως "Hey, Joe", "Purple Haze" και "The Wind Cries Mary". Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1968 κι ένα χρόνο μετά ο Χέντριξ ξεκινά να παίζει με τους "Band of Gypsys".

Μία από τις πλέον περιβόητες εμφανίσεις του Χέντριξ έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1969 στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις ΗΠΑ. Ο Τζίμι Χέντριξ θεωρείται πρωτοπόρος κιθαρίστας και καινοτόμος της ροκ μουσικής: Χρησιμοποίησε στο μέγιστο βαθμό τους ηλεκτρονικούς ενισχυτές και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες μείξης της μουσικής.

Πέθανε ξαφνικά, δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 28 του χρόνια. Ο Χέντριξ εντοπίστηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε στο Λονδίνο, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970. Ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική κατανάλωση βαρβιτουρικών.

Ο Κρητικός... Ολλανδός!

Το ημερολόγιο έδειχνε 31 Μαρτίου του 2000, όταν ο προπονητής του ΟΦΗ Ευγένιος Γκέραρντ αποχωρεί από τον πάγκο των Ηρακλειωτών.

Ο Ολλανδός βρισκόταν στο "τιμόνι" της ομάδας από το 1985 και στα 15 χρόνια που παρέμεινε στο "Γεντί Κουλέ" συνέβαλε τα μέγιστα στο να καθιερωθεί ο ΟΦΗ ως η μεγαλύτερη επαρχιακή ομάδα της Ελλάδας.

Επί Γκέραρντ, ο Όμιλος γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας του, συμπεριλαμβανομένων της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά και σπουδαίων ευρωπαϊκών πορειών. Ο μεγάλος Γκέραρντ άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Ιανουαρίου του 2018. Ήταν 77 ετών.

Ο Πάγκαλος και... οι κοντές φούστες

Πριν από ακριβώς 94 χρόνια, στις 31 Μαρτίου του 1926, αίρεται η διαταγή του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου (ναι, καλά καταλάβατε, μιλάμε για τον παππού του γνωστού πολιτικού), σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες απαγορευόταν να κυκλοφορούν στο δρόμο με κοντές φούστες.

Το εν λόγω μέτρο όριζε ότι η φούστα δε θα έπρεπε να απέχει περισσότερα από 30 εκατοστά από το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, πραγματοποιήθηκαν πολλές συλλήψεις γυναικών που δε συμμορφώνονταν στην απόφαση. Η πρώτη κοπέλα που συνελήφθη ήταν μια 22χρονη Αθηναία, η οποία είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο κατά 8 ολόκληρα εκατοστά... Η διαταγή του δικτάτορα έγινε αντικείμενο γέλωτα σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό, με αποτέλεσμα λίγες εβδομάδες μετά να αρθεί.

«Cogito ergo sum»

Σαν σήμερα, στις 31 Μαρτίου του 1596, γεννιέται στη Γαλλία ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ.

Γνωστός στη χώρα μας και ως Καρτέσιος, έμεινε στην ιστορία - μεταξύ άλλων - για την περίφημη φράση του «Cogito ergo sum», που σημαίνει «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News