Κόσμος

Κορωνοϊός: Σταματά κάθε «μη αναγκαία» οικονομική δραστηριότητα στην Ισπανία

Το παράδειγμα της Ιταλίας ακολουθεί τώρα και η Ισπανία και σταματά κάθε «μη αναγκαία» οικονομική δραστηριότητα για δύο εβδομάδες - Ο πάπας δεν έχει προσβληθεί από τον ιό

Τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες λόγω της πανδημίας ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Ο Σάντσεθ είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.

Το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει εκτάκτως και θα ισχύσει από την Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου. Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα, πίσω από την Ιταλία, σε αριθμό νεκρών από την Covid-19 σε όλον τον κόσμο. Με βάση το πιο πρόσφατο απολογισμό, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 5.690 (αύξηση κατά 832 σε μία ημέρα).

Στόχος του νέου μέτρου είναι να περιοριστούν κατά το μέγιστο δυνατό οι μετακινήσεις και κατά συνέπεια η διάδοση του ιού. Στην Ισπανία έχει τεθεί σε εφαρμογή μια από τις πιο αυστηρές καραντίνες στον κόσμο: οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά μόνο για να εργαστούν (αν δεν είναι εφικτή η τηλεεργασία), να αγοράσουν τρόφιμα, να πάνε στον γιατρό ή να βγάλουν τον σκύλο τους μια σύντομη βόλτα.

Ο πάπας δεν έχει προσβληθεί από τον ιό

Το Βατικανό έκανε γνωστό απόψε ότι από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όσοι κατοικούν στον ίδιο ξενώνα με τον πάπα Φραγκίσκο διαπιστώθηκε ότι ο 83χρονος ποντίφικας και οι στενοί συνεργάτες του δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Συνολικά εξετάστηκαν 170 άνθρωποι και έξι βρέθηκαν θετικοί στην ασθένεια Covid-19, μεταξύ των οποίων και ένας που ζει στον ξενώνα Σάντα Μάρτα.

«Επιβεβαιώνω ότι ούτε ο Άγιος Πατέρας ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του περιλαμβάνονται» στα κρούσματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Απάγονται τα ταξίδια σε όσους έχουν συμπτώματα στον Καναδά

Οι Καναδοί που παρουσιάζουν συμπτώματα του νέου κορωνοϊού δεν θα επιτρέπεται πλέον να ταξιδεύουν με αεροπλάνα ή με τρένα στο εσωτερικό του Καναδά, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Το μέτρο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από την Δευτέρα.

Ο Τριντό, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, δεν διευκρίνισε το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, υπενθυμίζοντας μόνο ότι όποιος έχει εμφανίσει συμπτώματα είναι υποχρεωμένος να παραμείνει στο σπίτι του.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να αρνούνται να μεταφέρουν στη χώρα ταξιδιώτες που παρουσιάζουν συμπτώματα.

Προς το παρόν, το μέτρο δεν αφορά τις μετακινήσεις με λεωφορεία, επειδή δεν υπόκεινται στην αρμοδιότητα των ομοσπονδιακών αρχών.

Το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες από την Δευτέρα να επαληθεύουν την κατάσταση της υγείας των επιβατών όταν επιβιβάζονται σε πτήσεις εσωτερικού. Στους «ύποπτους» θα τους απαγορεύεται να ταξιδέψουν για 14 ημέρες ή μέχρι να παρουσιάσουν μια ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι τα συμπτώματά τους δεν σχετίζονται με τον SARS-CoV-2.

Στον Καναδά έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα 5.153 κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και 55 θάνατοι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

Σχόλια