Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα από τις 30 Μαρτίου στη Ρωσία - Κλειστές οι πλαζ & στην Αίγυπτο

Κόσμος
Κορωνοϊός: Κλείνουν τα σύνορα από τις 30 Μαρτίου στη Ρωσία - Κλειστές οι πλαζ & στην Αίγυπτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πορτογαλία θα αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως μόνιμους κατοίκους στη διάρκεια της κρίσης

Την ώρα που στη Βρετανία - σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση - οι θάνατοι ξεπερνούν τους 1.000, στη Ρωσία κλείνουν τα σύνορά τους έως τις 30 Μαρτίου, ενώ στην Πορτογαλία, οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της κρίσης. Την ίδια ώρα επίσης, κλείνουν όλες οι πλαζ στην Αίγυπτο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Ειδικότερα, η Ρωσία θα κλείσει τα σύνορά της από τις 30 Μαρτίου στην προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού, σύμφωνα με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ σε όλα τα σημεία ελέγχου οχημάτων, τρένων και πεζών, και θα εφαρμοστεί στα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, δήλωσε η κυβέρνηση.

Δεν θα ισχύσει για τους Ρώσους διπλωμάτες και για τους οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα, μεταξύ άλλων.

Η χώρα, που έχει ήδη διακόψει όλες τις διεθνείς πτήσεις, έχει καταγράψει 1.264 κρούσματα του κορωνοϊού.

Μόνιμοι κάτοικοι οι μετανάστες στην Πορτογαλία, στη διάρκεια της κρίσης

Όλοι οι ξένοι στην Πορτογαλία, των οποίων οι αιτήσεις για άδεια διαμονής εκκρεμούν, θα αντιμετωπίζονται ως μόνιμοι κάτοικοι από τη Δευτέρα και μέχρι τουλάχιστον την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές ώστε να διασφαλισθεί πως οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες στη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι αιτούμενοι, περιλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, χρειάζεται μόνο να έχουν στοιχεία ότι υπάρχει αίτημα σε εξέλιξη για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, σε επιδόματα πρόνοιας, τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συμβόλαια εργασίας και μίσθωσης.

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να στερούνται τα δικαιώματά τους στην υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες μόνο και μόνο επειδή η αίτησή τους δεν έχει ακόμη εξετασθεί", δήλωσε στο Ρόιτερ η Κλαούντια Βελόζο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων. "Σ' αυτούς τους ασυνήθιστους καιρούς, τα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να είναι εγγυημένα».

Η πολιτική αυτή έχει επίσης στόχο να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ελαχιστοποιώντας τις επαφές ανάμεσα στο προσωπικό της υπηρεσίας τελωνειακού ελέγχου και τους αιτούντες, αναφέρεται στη δήλωση.

Η Πορτογαλία έχει καταγράψει 5.170 κρούσματα του ιού και 100 θανάτους, πολύ λιγότερους από τη γειτονική Ισπανία.

Οι υγειονομικές αρχές αναμένουν ότι τα κρούσματα θα κορυφωθούν στα τέλη Μαΐου.

Δεν είναι γνωστό πόσες αιτήσεις διαμονής βρίσκονται υπό εξέταση, όμως οι κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν πως αριθμός ρεκόρ 580.000 μεταναστών διέμενε το 2019 στην Πορτογαλία και πως 135.000 άνθρωποι πήραν άδεια διαμονής μόνο εκείνη τη χρονιά.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Βραζιλιάνοι, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, και ακολουθούν Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Βρετανοί και Κινέζοι.

Κλείνουν οι πλαζ σε όλη την Αίγυπτο

Καθώς ανεβαίνουν σημαντικά οι θερμοκρασίες στην Αίγυπτο, με την εποχή να αρχίζει να θυμίζει καλοκαίρι, οι αιγυπτιακές αρχές εσπευσμένα παίρνουν από σήμερα αυστηρά μέτρα για αποτρέψουν όσους σκέφτονταν να καταφύγουν στη θάλασσα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα υφίσταται μόνον για τις βραδινές ώρες.

Καθώς λοιπόν παρατηρήθηκε ότι πολύς κόσμος άρχισε ήδη να βρίσκεται στις παραλίες, οι κατά τόπους κυβερνήτες των περιοχών αποφάσισαν να τις κλείσουν σε όλη τη χώρα, επιβάλλοντας μάλιστα και ποινικές κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν σχέση με τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Έτσι, στην Αλεξάνδρεια, ο κυβερνήτης Μοχάμεντ Αλ Σερίφ αποφάσισε ήδη να κλείσει τις παραλίες της περιοχής, αφού πολλοί άνθρωποι πήγαν εκεί και παραβίασαν τα υγειονομικά και ιατρικά μέτρα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Από την πλευρά του, και ο κυβερνήτης του Ν. Σινά, Χάλιντ Φούντα, εφάρμοσε την ίδια απόφαση, κλείνοντας όλες τις πλαζ σε όλη την περιφέρειά του, που διαθέτει από τα πιο κοσμοπολίτικα τουριστικά κέντρα στον κόσμο, όπως το Σαρμ ελ Σέιχ, το Ντάχαμπ και την Τάμπα.

Παράλληλα, ο κυβερνήτης της Δαμιέττης Μάναλ Αλ Άουαντ διέταξε το κλείσιμο της περιοχής Λέσαν που αποτελεί τουριστικό προορισμό στο Ρας Αλ Μπαρ, τονίζοντας ότι η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος μετρά μέχρι σήμερα 30 νεκρούς και 536 κρούσματα από τον κορωνοϊό, παρά το γεγονός των ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου, με το κλείσιμο των σχολείων, των πανεπιστημίων, των τζαμιών, των εκκλησιών, των ξενοδοχείων σε όλες τις τουριστικές περιοχές, των εστιατορίων και καφέ, την αναστολή των διεθνών πτήσεων μέχρι τα μέσα Απριλίου και την επιβολή νυκτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.  

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News