Κόσμος

Κορωνοϊός: Βέτο από Ιταλία & Ισπανία - Δεν συμφωνούν τα μέλη της ΕΕ για το κορωνο-ομόλογο

Η Ιταλία απορρίπτει το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου, όπως μεταδίδει η Rai

Με εμφανή την πρόθεση να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω» η ευρωπαϊκή ένωση στην σημερινή σύνοδο των ηγετών παραμένει σε ευχολόγια και υιοθετεί τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε η Κομισιόν αναπέμποντας μάλιστα τις τεχνικές λεπτομέρειες από την «ερχόμενη εβδομάδα», που είχαν αποφασίσει αρχικά στις «ερχόμενες εβδομάδες». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος, εν μέσω απειλών για βέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής. Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Το σχέδιο συμπερασμάτων

Είναι χαρακτηριστικό ήδη από το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που κυκλοφόρησε σε αναθεωρημένη μορφή και δείχνει ότι η ΕΕ δεν επιθυμεί να πάρει τώρα τουλάχιστον που σοβεί η κρίση, πιο σοβαρά μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις.

Στο κείμενο αυτό καταγράφονται οι άξονες στους οποίους στηρίζονται οι πολιτικές της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και είναι η παροχή ιατροτεχνικού εξοπλισμού με επιτάχυνση διαδικασιών για τις απαραίτητες προμήθειες, ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η ενίσχυση της σχετικής έρευνας για το εμβόλιο και η αντιμετώπιση των οικονοκικών επιπτώσεων.

Στην ουσία φαίνεται μία χαλαρή αποδοχή των πρόσφατων αποφάσεων του eurogroup τις οποίες η ΕΕ «λαμβάνει υπόψη» ενώ στο πρώτο σχέδιο τις «καλωσόριζε» και μέσα από κει καταδεικνύεται η διαφοροποίηση των χωρών που βρίσκονται εκτός νομισματικής ζώνης του ευρώ.

Ταυτόχρονα χαλαρή είναι και η διάθεση για άμεσες πρόσθετες αποφάσεις καθώς η προηγούμενη αναφορά σε τεχνική επεξεργασία των αποφάσεων της Κομισιόν την «ερχόμενη εβδομάδα» έγινε αναφορά σε «ερχόμενες εβδομάδες».

Έτσι, ακόμα και σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση η ΕΕ όπως συνηθίζει «κλωτσάει το τενεκεδάκι παρακάτω».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι 7 ηγέτες της ΕΕ με την επιστολή τους στον πρόεδρο του συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδεικνύουν την ανάγκη όχι μόνο να ληφθούν γεναίες αποφάσεις όπως το “corona bond” αλλά και την σωστή διαδρομή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει συντεταγμένα να αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να μην παρατηρηθεί, μετά την χαλάρωση μία επανεμφάνιση κρουσμάτων του ιού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Πηγή: dikaiologitika.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια