Σκηνικό «Αποκάλυψης» στην Ιταλία, που ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα

Κόσμος
Σκηνικό «Αποκάλυψης» στην Ιταλία, που ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολόκληρος ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά - Ένας νεκρός κάθε δέκα λεπτά στο Ιράν

Η κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει τα πάντα σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις λέξεις να είναι αδύναμες να περιγράψουν το σκηνικό που εκτυλίσσεται τόσο στις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο του εφιάλτη, όσο και σε εκείνες που βλέπουν τα... μαύρα σύννεφα να φουντώνουν και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Ιταλία και η Ισπανία, με την πρώτη να βλέπει να αυξάνονται τα κρούσματα κατά 5.322 και τους νεκρούς κατά 427 μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο από τον ιό - συνολικά 3.405 - ξεπερνώντας την Κίνα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε ο Covid-19, η οποία έχει 3.248 νεκρούς και όπου ο ιός βρίσκεται σε ύφεση.

Αυτό όμως που “πάγωσε” την κοινή γνώμη σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν οι εικόνες, χθες τα ξημερώματα, των στρατιωτικών φορτηγών που μετέφεραν τις σορούς των θυμάτων του κορωναϊού από την πόλη Μπέργκαμο, της οποίας το κοιμητήριο έχει υπερκορεστεί λόγω της έξαρσης της επιδημίας στην επαρχία.

Εφιαλτική είναι η εικόνα και στην Ισπανία, όπου μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες καταγράφηκαν 209 νέοι θάνατοι και 3.431 νέα κρούσματα.

Για την καταιγίδα που καταφτάνει και στη “γηραιά Αλβιόνα” προετοιμάζονται οι Βρετανοί, με τον κορυφαίο ιατρικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, να προειδοποιεί ότι η χώρα δε θα κατορθώσει να αντιστρέψει την πορεία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και εργάζεται για να εξασφαλίσει τη διαχείριση της έκρηξης του Covid-19 μέσω της ενίσχυσης του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στο Ιράν, ο κορωνοϊός σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 10 λεπτά, όπως έγραψε χθες στο Twitter ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, καθώς ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα, που έχει πληγεί περισσότερο στη Μέση Ανατολή, αυξήθηκε στους 1.284.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα ξεπέρασε τα 10.000 και οι θάνατοι τους 150, με τη Νέα Υόρκη να αναφέρει περισσότερα από 4.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας δήλωσε ότι το πλωτό αμερικανικό ναυτικό νοσοκομείο USNS Comfort προετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης για να στηρίξει τα ιατρικά κέντρα της περιοχής, τα οποία αντιμετωπίζουν μια τεράστια εισροή ασθενών. Παράλληλα ο Άντριου Κουόμο έδωσε διαταγή στο 75% των εργαζομένων σε μη ζωτικής σημασίας υπηρεσίες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ ενέκρινε μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων και ανακούφιση των δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο. Σοκ, στο μεταξύ, προκαλεί μελέτη ομάδας ερευνητών του Harvard Global Health Institute, η οποία έφτιαξε εννέα διαφορετικά σενάρια ανάλογα με την ταχύτητα μετάδοσης της νόσου και τον αριθμό των κρουσμάτων. Σε όλα αυτά τα σενάρια, εκτός από δύο, οι περισσότερες από τις μονάδες εντατικής της χώρας δε θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα.

Στη Ρωσία, οι Αρχές και των 85 περιφερειών της χώρας αποφάσισαν να επιβάλουν κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας εξαιτίας της απειλής του κορωνοϊού, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους να είναι έτοιμοι για κάθε εξέλιξη σε σχέση με την πανδημία. Όλα τα σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας περνούν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, ενώ ακυρώνονται όλες οι αθλητικές και κάθε είδους άλλες εκδηλώσεις.

Στη Γερμανία, αυστηρή προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Βαυαρίας να τηρούν τους κανόνες για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό απηύθυνε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάρκους Σέντερ, καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα αναγκαστεί να επιβάλει γενική απαγόρευση εξόδου.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο νότιο ελβετικό καντόνι του Τιτσίνο στα σύνορα με την Ιταλία, το οποίο έχει κατακλυστεί από κρούσματα του κορωνοϊού και οι υγειονομικές Αρχές δίνουν μάχη για να βρουν αρκετές κλίνες σε μονάδες εντατικής, όπως αποκάλυψε κορυφαίος αξιωματούχος της δημόσιας υγείας. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν αυξήθηκαν σε 3.888, ενώ 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο.

Εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η διεθνής επιστημονική κοινότητα ανησυχεί και για την κατάσταση στην Ασία, καθώς ο Covid-19 αποτελεί βραδυφλεγή “βόμβα” για τους εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις, όπου δεν μπορεί κανείς να επιβιώσει μένοντας σπίτι του.

Η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται σκληρά, με τους κλάδους του τουρισμού και των αερομεταφορών να είναι από τους πιο ευάλωτους. Χθες, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) εκτίμησε ότι οι αεροπορικές εταιρείες, που υφίστανται σφοδρό πλήγμα από την πανδημία, χρειάζονται έκτακτη βοήθεια ύψους έως και 185 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Φορτηγά του στρατού μεταφέρουν τις σορούς

Αποκαλυπτική της τραγωδίας που βιώνει η Ιταλία είναι η είδηση ότι Ιταλοί στρατιώτες άρχισαν μέσα στην προχθεσινή νύχτα να μεταφέρουν τις σορούς των θυμάτων του κορωνοϊού από την πόλη Μπέργκαμο, της οποίας το κοιμητήριο έχει υπερκορεστεί λόγω της ιδιαίτερης έξαρσης της επιδημίας στην επαρχία, με την κυβέρνηση στη Ρώμη να εξετάζει την παράταση των προστατευτικών μέτρων απαγόρευσης που έχουν κηρυχτεί σε όλη την Ιταλία. Βίντεο και φωτογραφίες, που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο από τους ίδιους τους πολίτες και δημοσιεύονται στην τοπική εφημερίδα “Eco di Bergamo”, παρουσιάζουν μια μακρά φάλαγγα από φορτηγά του στρατού να μετακινούνται τη νύχτα στις άδειες οδούς της πόλης, μεταφέροντας φέρετρα από το τοπικό κοιμητήριο. Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε πως 15 φορτηγά και 50 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να μετακινήσουν τις σορούς για ταφή σε γειτονικές επαρχίες. Νωρίτερα οι Αρχές του Μπέργκαμο εξέπεμψαν έκκληση για βοήθεια στις αποτεφρώσεις, μιας και τα αποτεφρωτήρια της περιοχής είναι υπερπλήρη. Το Μπέργκαμο είναι η πιο σκληρά πληγείσα επαρχία, με το τοπικό αποτεφρωτήριο να εργάζεται επί 24ώρου βάσεως, αλλά να αποδεικνύεται ανεπαρκές να διαχειριστεί τον τόσο αυξημένο αριθμό νεκρών.

Την ίδια στιγμή, οι δομές υγείας κλυδωνίζονται επικίνδυνα στη χώρα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, σε περίπτωση που προσβληθεί μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, η χώρα κινδυνεύει με «εθνική καταστροφή».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News