Συγκλονίζει αναισθησιολόγος που νόσησε από κορωνοϊό και έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο

Κόσμος
Συγκλονίζει αναισθησιολόγος που νόσησε από κορωνοϊό και έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία αναισθησιολόγου από το Μπέργκαμο, που νόσησε από κορωνοϊό  

Από μάχιμος γιατρός, βρέθηκε ο ίδιος στο κρεβάτι να νοσεί από κορωνοϊό.

Μετά από αγώνα και προσπάθεια αρκετών ημερών στην πρώτη γραμμή προσφέροντας τη βοήθειά του σε ασθενείς έγινε εκείνος ασθενής υψηλού κινδύνου και έδωσε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή πλάι σε ασθενείς που ο ίδιος φρόντιζε.

Πρόκειται για τον 53χρονο αναισθησιολόγος Άντζελο Βασασόρι που εργάζεται σε νοσοκομείο του Μπέργκαμο νοσηλεύεται ανάμεσα στους ασθενείς του και πατέρα τεσσάρων παιδιών.

Έπειτα από πολυήμερες μάχες και μεγάλη έκθεση του στον κορωνοϊό νόσησε και ο ίδιος. Η εξάντληση από την πολυήμερη εργασία, η συνεχής παρουσία του μέσα σε θαλάμους με ασθενείς από τις 22 Φεβρουαρίου οπότε και φούντωσε η κρίση τον έφεραν στο κρεβάτι του πόνου.

Όπως αποκάλυψε και ο ίδιος, για μία εβδομάδα ήταν με λίγες ώρες ύπνο. Ένιωσε το πρώτο σύμπτωμα στις 29 Φεβρουαρίου: «Ήταν Σάββατο, όταν διαπίστωσα ότι είχα ανεβάσει λίγο πυρετό αλλά ήταν δύσκολες οι μέρες. Την Κυριακή το βράδυ τέλειωσα την βάρδιά μου τα μεσάνυχτα και τη Δευτέρα το πρωί ήμουν καλά. Το βράδυ η κατάσταση χειροτέρεψε αφού ο πυρετός ανέβηκε στο 38,9. Ένιωσα εξάντληση», αποκάλυψε στη «La Republica».

Κόλλησαν η γυναίκα του και ο υιός του

Ο Βαβασσόρι λόγω επαγγέλματος ήταν ψύχραιμος. Τα απλά αντιπυρετικά δεν έφεραν αποτέλεσμα. «Σκέφτηκα πως εάν είχα τον convid-19 θα τον είχα κολλήσει νωρίτερα όταν ήρθα σε επαφή με τους με χειρουργημένους ασθενείς και όχι τις τελευταίες ημέρες που λαμβάναμε αυστηρά μέτρα».

Ο Άντζελο ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα συμπτώματα που έχει και αρχικά μπήκε σε καραντίνα στο σπίτι του καθώς η ΜΕΘ του νοσοκομείου ήταν υπερπλήρης. Κλείστηκε σε ένα δωμάτιο, χωρίς να έρχεται σε επαφή με την σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους, επικοινωνώντας μαζί τους με βιντεοκλήσεις.

Τις επόμενες δύο ημέρες, του άφηναν φαγητό μπροστά στην κλειστή πόρτα. Εκείνος το έπαιρνε φορώντας γάντια και μάσκα. Έτρωγε και μετά απολύμανε τα πάντα. Θα αποδειχθεί όμως πως όλα αυτά δεν ήταν αρκετά: «Η γυναίκα μου και ο 18χρονος γιος μου μολύνθηκαν. Ευτυχώς τα 14χρονα δίδυμα και η 11χρονη κόρη μας δεν είχαν συμπτώματα για την ώρα».

«Αδυνάτισε η όρασή μου»

Η μεγάλη μάχη ξεκίνησε την Πέμπτη 5 Μαρτίου, όταν βρέθηκε θετικός στον ιό, μετά το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε την προηγούμενη μέρα. «Ο πυρετός παρέμενε στο 39 και το βράδυ της Πέμπτης άρχισα να αναπνέω με δυσκολία. Μέσα σε λίγα λεπτά έχασα τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, ενώ αδυνάτισε η όρασή μου».

Στους πνεύμονες του Βαρασόρι παράγεται όλο και λιγότερο οξυγόνο, γεγονός που του φέρνει πονοκεφάλους και δυσεντερία. Ήταν η στιγμή να τηλεφωνήσει για βοήθεια στο νοσοκομείο: «Δεν υπήρχε κρεβάτι και ήξερα ότι δεν θα αντέξω για πολύ ακόμη. Τελικά στις έντεκα το βράδυ μου τηλεφώνησε ένας συνάδελφος για να μου πει ότι άδειασε κρεβάτι».

«Χάνεις την συνείδηση και την αίσθηση του χρόνου»

Μόλις βγήκε η ακτινογραφία επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από πνευμονία και οι συνάδελφοι του βάζουν τον ειδικό αναπνευστήρα Peep: «Προσπάθησα να αντέξω χωρίς διασωλήνωση και νάρκωση αλλά χάνεις την συνείδηση και την αίσθηση του χρόνου, δεν είναι εύκολο».

Ο εκκωφαντικός θόρυβος του συγκεκριμένου αναπνευστήρα δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Άντζελο Βαβασόρι, που αισθάνεται την ροή του ζεστού οξυγόνου να εισέρχεται στον οργανισμό του. Ιδρώνει, αισθάνεται ότι δεν αντέχει. Διαπιστώνει πως ο μόνος αέρας που μπαίνει μέσα του είναι από τον αναπνευστήρα:

«Είμαι αναισθησιολόγος και επειδή για μέρες δούλευα με τους ασθενείς, το ότι γνώριζα τις αντιδράσεις τους με βοήθησε να προσαρμοστώ και να αντέξω».

Του χορηγούν ένα κοκτέιλ φαρμάκων και για τις επόμενες δύο μέρες ο Βαβασόρι ίσα που κρατάει τις αισθήσεις του: «Αντιλαμβάνεσαι στον ύπνο σου ότι οι γιατροί και τα μηχανήματα σε τροφοδοτούν οξυγόνο και σε ενυδατώνουν. Ο χρόνος συμπυκνώνεται σε μια στιγμή και τώρα ξέρω ότι είναι εκείνη η επιτάχυνση που διαγράφει το παρελθόν και το παρόν, είναι τα σύνορα ανάμεσα στην ζωή και τον θάνατο».

Η επιστροφή από την επιβεβλημένη διασωλήνωση βρήκε τον Ιταλό αναισθησιολόγο σε έναν θάλαμο, δίπλα από έναν ασθενή του, ο οποίος είχε νοσήσει και αυτός τον ιό.

Αμφότεροι ήταν από τους τυχερούς, σε μια χώρα που μετράει εκατόμβες νεκρών ενώ στο Μπέργκαμο γίνεται πλέον μια κηδεία κάθε 20 λεπτά με μισή ώρα.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Κεντρική φωτογραφία πηγή: thesun.co.uk

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News