Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί στο Ιράν

Κόσμος
Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί στο Ιράν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό - Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την απόφαση να μην θέσει πόλεις σε καραντίνα

Οι θάνατοι στο Ιράν ξεπέρασαν σήμερα τους 1.000 και η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει λάβει προς το παρόν κανένα μέτρο καραντίνας ή απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων, υπερασπίζεται την πολιτική που ακολουθεί απέναντι στην πανδημία Covid-19.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Αλιρεζά Ραϊσί, μέσα σε διάστημα 24 ωρών καταγράφηκαν 147 θάνατοι, αριθμός ρεκόρ για τη χώρα που είναι μία από εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον νέο κορονοϊό, μετά την Κίνα.

Με βάση τον επίσημο απολογισμό, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 17.361 και οι θάνατοι σε 1.135.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, ο Ραϊσί εξέφρασε τη λύπη του γιατί ορισμένοι Ιρανοί δεν αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σοβαρότητα την ασθένεια μολονότι «όλοι είναι ενήμεροι». «Αν μας βοηθήσει ο κόσμος, μπορούμε να ελέγξουμε (την κατάσταση), διαφορετικά πρέπει να αναμένουμε ότι η κρίση θα παραταθεί πέραν των δύο μηνών», προειδοποίησε.

Ο υφυπουργός διαμαρτυρήθηκε επίσης γιατί στην Τεχεράνη «τα παζάρια είναι γεμάτα» από κόσμο και οι άνθρωποι κυκλοφορούν διαρκώς με τα αυτοκίνητά τους, παρά τις εκκλήσεις των αρχών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησαν πάντως ότι στις αγορές της πρωτεύουσας επικρατεί λιγότερος συνωστισμός απ΄ότι συνήθως. Φαίνεται ωστόσο ότι πολλοί σπεύδουν να κάνουν αγορές ενόψει και της περσικής πρωτοχρονιάς που φέτος πέφτει στις 20 Μαρτίου. Συνήθως η εμπορική δραστηριότητα αυξάνεται πριν από τις μεγάλες γιορτές.

Στην Τεχεράνη η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη των δυτικών πόλεων, όπως του έρημου Παρισιού. Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπερασπίστηκε τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα από την κυβέρνηση, η οποία αρνείται να θέσει σε καραντίνα ολόκληρες πόλεις, όπως έγινε στην Κίνα ή την Ιταλία. «Ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί δεν παρεμβαίνει η κυβέρνηση, όμως νομίζω ότι έχουμε παρέμβει σημαντικά. Κάναμε πολλά πράγματα και λάβαμε μέτρα που καμία άλλη χώρα δεν έχει πάρει», όπως για παράδειγμα το κλείσιμο των σχολείων για τουλάχιστον 45 ημέρες σε ορισμένες περιοχές, είπε.

Ο Ροχανί αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο πολλών σιιτικών τόπων προσκυνήματος, επαινώντας τις προσπάθειες τις κυβέρνησης που διασφαλίζει στον λαό τα τρόφιμα που χρειάζεται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν «στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι» όπου, όπως είπε, τα ράφια των καταστημάτων είναι άδεια, ορισμένα νοσοκομεία δεν έχουν πλέον κρεβάτια και οι άνθρωποι τσακώνονται για το χαρτί υγείας.

«Να κάνετε υπομονή για δύο εβδομάδες ώστε, Θεού θέλοντος, να νικήσουμε αυτόν τον ιό», προέτρεψε από την πλευρά του τους Ιρανούς ο Ραϊσί.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, 5.710 άνθρωποι έχουν αναρρώσει. Το επίσημο πρακτορείο Irna έκανε λόγο για την ανάρρωση δύο υπερηλίκων, μιας γυναίκας 103 ετών και ενός άνδρα 91 ετών.

Κλείνουν τα σχολεία στη Βρετανία

Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση - όπως και στη Ρωσία νωρίτερα - ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων από την Παρασκευή 20 Μαρτίου και μέχρι νεωτέρας, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Έκλεισε το μαυσωλείο του Λένιν λόγω κορωνοϊού

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας στη Ρωσία, μάλιστα σήμερα ανακοίνωσε ότι και το μαυσωλείο Λένιν που βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας κλείνει προσωρινά επειδή θα πραγματοποιηθούν εργασίες προληπτικού χαρακτήρα.

«Από τις 17 Μαρτίου του 2020 δεν θα υπάρχει πρόσβαση για τους επισκέπτες στο μαυσωλείο του Β.Ι.Λένιν και στο νεκροταφείο που υπάρχει πλησίον του τείχους του Κρεμλίνου, λόγω εργασιών προληπτικού χαρακτήρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, στην οποία δεν αναφέρεται ωστόσο πότε θα ανοίξει εκ νέου το Μαυσωλείο.

Έκρηξη κρουσμάτων και μεγάλη αύξηση των νεκρών στην Ιταλία

Την ίδια ώρα η γειτονική Ιταλία ζει δραματικές στιγμές, καθώς οι νεκροί έφτασαν τους 2.978, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στη χώρα είναι 35.713.

Παράλληλα, 4.025 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 31.506 και είχαν χάσει την ζωή τους 2.503 άνθρωποι.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News