Κόσμος

Κορωνοϊός: Η δραματική κατάσταση ανά χώρα - Αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα

Έρημες πόλεις, κλειστά σύνορα και πρωτοφανή μέτρα

Κατεβάζουν “ρολά” η μια μετά την άλλη οι χώρες διαπιστώνοντας ότι τα κρούσματα και τα θύματα του κορωνοϊού αυξάνονται, ενώ τα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ειδικοί κάθε άλλο παρά αισιοδοξία αποπνέουν. Η βρετανική κυβέρνηση κρίνει πως είναι “λογικό” ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού να εκτιμάται αυτή τη στιγμή σε 55.000 στη χώρα, έναντι των 1.950 που έχουν επίσημα καταγραφεί, και επισημαίνει ότι ένας τελικός απολογισμός της επιδημίας στους 20.000 νεκρούς ή λιγότερο θα συνιστούσε ένα «καλό αποτέλεσμα». Και αυτό καθώς στη χώρα υποβάλλονται σε εξετάσεις μονάχα τα σοβαρότερα περιστατικά.


Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Κοχ, στη Γερμανία, εκτιμά ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι πιθανό να χρειαστεί περίπου δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την πορεία της, προσθέτοντας ότι περίπου το 60% με 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μολυνθεί, θα αναρρώσει και θα αποκτήσει αντισώματα.
Σοκαριστικές είναι οι προειδοποιήσεις και για το Ιράν, το οποίο προειδοποιεί ότι «εκατομμύρια» θα μπορούσαν να πεθάνουν στη χώρα εάν το κοινό συνεχίσει να ταξιδεύει και να αγνοεί την καθοδήγηση για την υγεία.


Στο μεταξύ, η κατάσταση παραμένει σε εξαιρετικά κρίσιμο σημείο στην Ιταλία, καθώς το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα, τα οποία έφτασαν συνολικά τα 31.506, οι νεκροί τους 2.503, ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο και καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν τα «πλέον τολμηρά» μέτρα. Όπως υπενθύμισε χθες από την Κοπεγχάγη ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, η ήπειρος είναι «το επίκεντρο» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κρούοντας παράλληλα “καμπανάκι” για τις σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικά είδη σε όλη την Ευρώπη.


Στην Ισπανία τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 2.000, με το συνολικό αριθμό στη χώρα να είναι 13.716 και τα θύματα 616.

Στην Ολλανδία ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού είναι 1.705, ενώ 43 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου, με τις Αρχές να προσθέτουν ότι ήταν ηλικίας μεταξύ 63 και 94 ετών. Η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα τις τελευταίες ώρες έφτασε τα 292.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Ιράν, όπου οι νεκροί αυξήθηκαν στους 1.135, με 147 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα στη χώρα αυξήθηκαν κατά 1.192 τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ιράν ανέρχεται στα 17.361, με 5.389 να έχουν ιαθεί.

Η Γαλλία ζει πρωτόγνωρες στιγμές με πρωτοφανή μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Το Παρίσι “κατέβασε ρολά”, ενώ πολλοί κάτοικοι πήραν τους δρόμους για την εξοχή προκειμένου να βιώσουν εκεί την απομόνωση. Εκατό χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν αναπτυχθεί για να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων με την απειλή προστίμων για τους παραβάτες, ενώ σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας. Τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 7.730 και οι νεκροί μέχρι στιγμής στους 175.


Η Ευρώπη έκλεισε χθες το μεσημέρι όλα τα εξωτερικά σύνορά της για 30 ημέρες, ενώ οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποίησαν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μέσω βιντεοδιάσκεψης. Ο “πόλεμος” εναντίον του ιού, όπως τον χαρακτηρίζουν όλο και περισσότεροι ηγέτες, εκτυλίσσεται επίσης στο πεδίο της οικονομίας. Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν μέτρα στήριξης των αγορών και των επιχειρήσεων, ενώ βαρύ είναι το πλήγμα για τον τουρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην πολιτική ζωή. Στη Γαλλία ματαιώθηκε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, ενώ στα Σκόπια αναβλήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προκριματικές εκλογές στο Οχάιο για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν, ενώ αρκετές άλλες πολιτείες ανέβαλαν τις ψηφοφορίες τους για τον Μάιο και τον Ιούνιο. Οι περισσότερες πόλεις μοιάζουν έρημες, καθώς έχουν κλείσει τα πάντα, από εστιατόρια μέχρι μουσεία. Πολλές δραστηριότητες μεταφέρονται πλέον στο διαδίκτυο και οι παραγγελίες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Amazon ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αυξήσει τους μισθούς των υπαλλήλων στις αποθήκες σε όλο τον κόσμο και να προσλάβει 100.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο ιός έχει φτάσει τώρα μέχρι τη Γροιλανδία, όπου το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε προχθές.

Σε όλο τον κόσμο ο Covid-19 έχει σκοτώσει τουλάχιστον 8.247  ανθρώπους, με περισσότερα από 204.070 κρούσματα. Όμως πολλές χώρες πλέον υποβάλλουν σε τεστ μόνο όσους χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να είναι πιθανόν πολύ μεγαλύτερος.

Πλέον, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας υπερβαίνουν εκείνους στην ηπειρωτική Κίνα (3.837 και 3.226 αντίστοιχα), απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία. Οι πιο πληγείσες χώρες μετά την Κίνα είναι η Ιταλία, το Ιράν, η Ισπανία και η Γαλλία. Για τη δε Ιταλία, όπως προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Κόντε, δεν έχει «ακόμη φτάσει το πικ» της μετάδοσης της νόσου. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ο περιορισμός του πληθυσμού μπορεί να διαρκέσει, ενώ στη Γερμανία οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στο σπίτι και να εγκαταλείψουν τα σχέδια για διακοπές. Στη Βραζιλία, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στο Ρίο και στο Σάο Πάολο, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στη Βρετανία, όπου η απόκριση κρίθηκε πολύ δειλή από τους επιστήμονες, αντίθετα με τα ριζικά μέτρα γειτονικών χωρών, η κυβέρνηση συνέστησε τελικά στο κοινό να αποφεύγει κάθε «κοινωνική επαφή» και «μη απαραίτητη μετακίνηση».

Η Κίνα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει «πρακτικά περιορίσει» τον ιό και ανησυχεί πλέον για τις εισαγόμενες μολύνσεις (143 κρούσματα). Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πεκίνο όσοι φτάνουν από το εξωτερικό τίθενται σε αναγκαστική καραντίνα για 14 ημέρες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια πρώτη κλινική έρευνα είναι σε εξέλιξη για ένα εμβόλιο, ενώ στη Ρωσία έχουν αρχίσει τεστ σε ζώα, που μπορούν, σύμφωνα με τις Αρχές, να παρουσιάσουν ένα ή δύο πρωτότυπα εμβολίων τον Ιούνιο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια