Κορωνοϊός: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο & φορτηγό πλοίο μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος

Κόσμος
Κορωνοϊός: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο & φορτηγό πλοίο μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καραντίνα ένα κρουαζιερόπλοιο και ένα φορτηγό πλοίο μετά τον εντοπισμό ύποπτου κρούσματος - Δύο υπάλληλοι ταχυδρομείων έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία από τον ιό - Η Γερμανία θα στηρίξει την Ευρώπη στην καταπολέμηση της κρίσης

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής κρατούν το κρουαζιερόπλοιο MV AidAmira και ένα φορτηγό πλοίο ανοιχτά του λιμανιού του Κέιπ Τάουν καθώς ένας ναυτικός που επιβαίνει σε ένα από αυτά εμφάνισε συμπτώματα του νέου κορωνοϊού, ανέφερε σήμερα ο Trasnet, ο οργανισμός που διαχειρίζεται τους εθνικούς λιμένες.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση καταστροφής και επέβαλε κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από την οποία έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής 62 άνθρωποι αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα στην αφρικανική ήπειρο.

Πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο έχουν απαγορεύσει τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, καθώς φοβούνται ότι θα μπορούσε μέσω αυτών να εξαπλωθεί ο SARS-CoV-2, όπως έγινε με το Diamond Princess που τέθηκε σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα στις 3 Φεβρουαρίου.

«Πρόκειται για το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ασθένειας Covid-19 σε λιμάνι της Νότιας Αφρικής», ανέφερε ο Transnet στην ανακοίνωσή του. Ο ναυτικός που φέρει τα συμπτώματα επιβαίνει στο φορτηγό πλοίο MV Corona αλλά είχε συνταξιδεύσει σε αεροπλάνο μαζί με έναν άλλο ναυτικό και έξι εκδρομείς που επιβιβάστηκαν στη συνέχεια στο MV AidAmira.

Το φορτηγό πλοίο απέπλευσε από το Κέιπ Τάουν στις 11 Μαρτίου, όμως την Δευτέρα ζήτησε να επιστρέψει επειδή ο ασθενής παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα.

Οι έξι επιβάτες του MV AidAmira, που φέρει σημαία Ιταλίας, έχουν τεθεί σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους και θα υποβληθούν σε εξετάσεις. Μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Το κρουαζιερόπλοιο, στο οποίο επιβαίνουν 1.240 επιβάτες και 486 μέλη πληρώματος επέστρεφε από το Γουόλβις Μπέι της Ναμίμπιας. Εκτός από τους έξι, σε καραντίνα τέθηκαν και όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες.

Δυο εργαζόμενοι των ταχυδρομείων , οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν προκύψει θετικοί στον κορωνοϊό, πέθαναν σήμερα το μεσημέρι στην Ιταλία. Οι δυο υπάλληλοι εργάζονταν στην περιοχή της πόλης Μπέργκαμο, η οποία παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων και θνησιμότητας όλης της χώρας.

Δυο υπάλληλοι των ταχυδρομείων πέθαναν από κορωνοϊό

Τα ιταλικά συνδικάτα ζητούν το άμεσο κλείσιμο των γραφείων των Ιταλικών Ταχυδρομείων και προσθέτουν ότι δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των υπαλλήλων, με τη λογική ότι πρόκειται για δημόσιες υπηρεσίες βασικής σημασίας.

«Άλλωστε, το να πάει κανείς στο ταχυδρομείο, έχει μετατραπεί, συχνά, σε νόμιμη δικαιολογία για να κάνει απλά και μόνο μια βόλτα», προσθέτουν τα ιταλικά συνδικάτα. 

Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας: «Θα στηρίξουμε την Ευρώπη στην καταπολέμηση της κρίσης»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει πλήρως την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορωνοϊού. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την Ευρώπη στην καταπολέμηση της κρίσης του κορωνοϊού. Η σταθερή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και πέραν της χώρας μας», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".

Ο Σολτς τόνισε επίσης πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή συνεργασία στον αγώνα κατά της κρίσης του κορωνοϊού. «Εάν ο ιός ελεγχθεί και η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινήσει, πρέπει να ενισχύσουμε την οικονομία με τις κατάλληλες αποφάσεις, τα κατάλληλα προγράμματα. Αυτά τα προγράμματα θα πρέπει στη συνέχεια να τα συντονίσουμε στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική στην περίπτωση του χρηματοπιστωτικού τομέα», δήλωσε.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών δεν θεωρεί όμως επί του παρόντος απαραίτητη την βοήθεια σε άλλες χώρες του ευρώ μέσω του ταμείου διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Η συζήτηση είναι πρόωρη. Και μόνο η απλή ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης εξασφαλίζει την σταθερότητα, διότι μπορεί να τεθεί ανά πάσα στιγμή σε λειτουργία και έχει μια εξαιρετική αποτελεσματικότητα».

Στην ερώτηση εάν η στάσιμη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα επιταχυνθεί λόγω της κρίσης, ο Σολτς απάντησε: «Η μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει αρκετά, αλλά σίγουρα τίποτα δεν θα τεθεί αμέσως σε ισχύ».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News