Κορωνοϊός: Στους 827 οι νεκροί στην Ιταλία, 12.462 τα κρούσματα

Κόσμος
Κορωνοϊός: Στους 827 οι νεκροί στην Ιταλία, 12.462 τα κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι νεκροί στη γειτονική Ιταλία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύσσει «πανδημία»

Ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στην Ιταλία αυξήθηκε στους 827 σήμερα, από 631 που ήταν την Τρίτη, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στις 12.462, από 10.149 την Τρίτη, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει πανδημία για τον κορωνοϊό. 

«Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί "πανδημία"», δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η ευρωπαϊκή «οικογένεια δεν θα σας αφήσει μόνους»

«Η οικογένειά σας δεν θα σας αφήσει μόνους» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ένα βιντεομήνυμα, που δημοσίευσε σήμερα στο Twitter, απευθυνόμενη προς την πλέον πληγείσα χώρα στην Ευρώπη από την επιδημία του νέου κορωνοϊού.

«Σε τόσο δύσκολους καιρούς, θα ήθελα να σας πω σε όλους εσάς που δίνετε μάχη εναντίον του ιού, ότι δεν είστε μόνοι» είπε στα ιταλικά η φον ντερ Λάιεν, εξ ονόματος της «μεγάλης οικογένειας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είμαστε όλοι Ιταλοί» συμπλήρωσε η ίδια, προτού συνεχίσει στα αγγλικά, με ιταλικούς υπότιτλους.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σας στηρίξει» υποσχέθηκε η Γερμανίδα, προτού να αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την ΕΕ για τον συντονισμό της απάντησης στη διασπορά της νόσου.

Η Κομισιόν βρίσκεται μεταξύ άλλων σε επαφή με τους βιομηχάνους με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή εξοπλισμού προσωπικής προστασίας και σε συνεργασία με την φαρμακευτική βιομηχανία για την αύξηση της παραγωγής των φαρμάκων.

"Επιπλήξεις" μοιράζει η ιταλική αστυνομία

Το να βγεις για να αγοράσεις τσιγάρα ή να αναζητήσεις τις υπηρεσίες μιας ιερόδουλης δεν συνιστούν δικαιολογία για μια νυχτερινή έξοδο στην Ιταλία, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της επιδημίας του νέου κορονοϊού, όπως διαπίστωσαν οι απείθαρχοι παραβάτες.

Ένας άνδρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εντοπίστηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της νύχτας να περιφέρεται στο Τορίνο. Εμφανώς ταραγμένος, ο 33χρονος παραδέχτηκε ότι «βγήκε για να βρει κάποια ιερόδουλη», σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

Ένας άλλος, ένας 40χρονος άνεργος συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό του στις 4 τα ξημερώματα. Στους καραμπινιέρους είπε ότι βγήκε για να αγοράσει τσιγάρα, όπως επειδή βρισκόταν μακριά από την κοινότητα όπου κατοικεί, η δικαιολογία δεν έπεισε…

Και στους δύο έγινε προφορική επίπληξη.

Κυρώσεις στους παραβάτες

Η ιταλική κυβέρνηση έχει απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις που δεν συνδέονται αυστηρά με την εργασία ή για λόγους υγείας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την επιδημία.

Οι πρώτες κυρώσεις στους παραβάτες επιβλήθηκαν την Τρίτη: ήταν όμως μόνο μια προφορική επίπληξη σε 48 ανθρώπους που παρέστησαν σε μια κηδεία, στη Σικελία, παραβιάζοντας τους νέους κανονισμούς που έθεσαν οι αρχές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News