Κορωνοϊός: Πόσοι νοσούν και πόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα

Κόσμος
Κορωνοϊός: Πόσοι νοσούν και πόσοι πεθαίνουν κάθε μέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 6% των ασθενών με Covid-19 αποβιώνουν, ενώ το 94% αναρρώνει, σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία

Την ώρα που στη χώρα μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκαν χθες στα 89 (σ.σ. τη χθεσινή ημέρα βεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα), το σύνολο των νοσούντων σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν συνολικά 48.635.

Εξάλλου, το σύνολο των ανθρώπων που νόσησαν σε όλη την υφήλιο ανερχόταν - με βάση τα στοιχεία του Worldmeter, στις 5:15 το μεσημέρι χθες Τρίτης - σε 118.002. Επισημαίνεται ότι ήδη οι 69.367 εξ αυτών είτε έχουν αναρρώσει, είτε, (σε πολύ μικρότερο ποσοστό) έχουν αποβιώσει.

Συγκεκριμένα, οι 65.103 έχουν αναρρώσει, ενώ 4.264 πέθαναν. Με λίγα λόγια, το 94% των ανθρώπων που νόσησαν με Covid-19 ανάρρωσε, ενώ μόνο το 6% αποβίωσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με το Worldmeter, από τα 48.635 ενεργά κρούσματα, τα 42.610 είναι σε ήπια κατάσταση, ενώ τα 6.025 βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Εξάλλου, στην πρώτη θέση στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα παραμένει η Κίνα με 80.761 συνολικά κρούσματα και 3.136 θανάτους. Τη χθεσινή ημέρα βεβαιώθηκαν 26 νέα κρούσματα, ενώ χθες αποβίωσαν 17 άνθρωποι που είχαν νοσήσει. Τα ενεργά, πάντως, κρούσματα στην Κίνα ανέρχονταν χθες στα 17.512. Από αυτά, τα 4.794 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία παραμένει πολύ σοβαρή, καθώς τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται στα 10.149 και οι θάνατοι στους 631. Ωστόσο, σύμφωνα με το Worldmeter, μέχρι τις 5:15 το απόγευμα χθες Τρίτη είχαν καταγραφεί 977 νέα κρούσματα και 168 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανερχόταν χθες στα 8.514, από τα οποία τα 877 ήταν σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

Στην τρίτη θέση των συνολικών κρουσμάτων (μαζί δηλαδή με τα περιστατικά που ανάρρωσαν ή αποβίωσαν) βρίσκεται το Ιράν με 8.042 κρούσματα. Μόνο τη χθεσινή ημέρα επιβεβαιώθηκαν 881 νέα κρούσματα, ενώ χθες πέθαναν στο Ιράν 54 άτομα, που είχαν νοσήσει το προηγούμενο διάστημα. Συνολικά 291 άνθρωποι που νόσησαν έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μετά την Κίνα, την Ιταλία και το Ιράν, στη λίστα με τα περισσότερα συνολικά κρούσματα ακολουθούν η Νότια Κορέα με 7.513, η Ισπανία με 1.674, η Γαλλία με 1.606, η Γερμανία με 1.317, οι ΗΠΑ με 754, η Ιαπωνία (581), η Ελβετία (497), η Ολλανδία με 382, το Ηνωμένο Βασίλειο με 373, η Σουηδία με 351 και η Νορβηγία με 304.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι για τη χθεσινή ημέρα τα περισσότερα νέα κρούσματα, εκτός της Ιταλίας (977) και του Ιράν (881), καταγράφηκαν στην Ισπανία, με 443 νέα περιστατικά. Στη Γαλλία επιβεβαιώθηκαν χθες 194 νέα κρούσματα, στη Δανία 172 και στην Ελβετία 123.

Εξάλλου, εκτός της Ιταλίας, όπου απεβίωσαν χθες 168 άνθρωποι, και το Ιράν όπου πέθαναν 54 άνθρωποι, στην Κίνα απεβίωσαν 17 άτομα, στη Νότια Κορέα και στην Ισπανία από πέντε άνθρωποι, στις ΗΠΑ δύο άνθρωποι, και σε Ιαπωνία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λίβανο και Μαρόκο είχαμε από έναν θάνατο. Συνολικά, σε όλη τη Γη απεβίωσαν χθες 256 άνθρωποι που είχαν νοσήσει.

Με προτεραιότητα η θεραπεία των κρουσμάτων

Στο μεταξύ, στη Λομβαρδία της Ιταλίας, η έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία αλλά και στις ιατρικές προμήθειες αναγκάζει τους γιατρούς να κάνουν δύσκολες επιλογές. Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν αρκούν και κάποια νοσοκομεία έχουν κλείσει ολόκληρους θαλάμους για να χρησιμοποιούνται για σοβαρά κρούσματα.

Εξάλλου, οι αναισθησιολόγοι και εν γένει οι γιατροί στη γείτονα χώρα καλούνται να πάρουν όλο και πιο δύσκολες αποφάσεις αναφορικά με το ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτι και αναπνευστήρα, στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν αρκετά για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

«Είναι γεγονός πως θα πρέπει να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε και αυτή η επιλογή πέφτει σε εμάς που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα», δήλωσε σε ιταλικό ΜΜΕ γιατρός που εργάζεται σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Μιλάνου.

«Δε θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις», είπε, εξάλλου, ο Λουίτζι Ριτσιόνι, αναισθησιολόγος και επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας του Siiarti, της Ιταλικής Εταιρείας Αναισθησίας, Αναλγησίας, Αναζωογόνησης και Εντατικής Φροντίδας, ο οποίος συνυπέγραψε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιότητα που θα πρέπει να τηρείται στη θεραπεία των νέων κρουσμάτων.

«Γνωρίζουμε ότι το σώμα ενός εξαιρετικά εύθραυστου ασθενούς δεν είναι σε θέση να δεχτεί ορισμένες θεραπείες σε σύγκριση με εκείνο ενός υγιούς ατόμου». Με τις εν λόγω συστάσεις αυτές, ο Ριτσιόνι δήλωσε ότι θέλει ουσιαστικά να εξασφαλίσει ότι οι Ιταλοί δεν είναι μόνοι τους «μπροστά σε μια τόσο δύσκολη ηθική επιλογή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News