Κορωνοϊός: Στους 631 οι θάνατοι στη γειτονική Ιταλία

Κόσμος
Κορωνοϊός: Στους 631 οι θάνατοι στη γειτονική Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 10.149 τα κρούσματα στην Ιταλία, που βρίσκεται σε καραντίνα - 168 θάνατοι μέσα σε μια μέρα

Ο συνολικός αριθμός θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε σε 631 από 463, μια άνοδος 168 θανάτων μέσα σε μια μέρα, ανακοίνωσε σήμερα Ιταλός αξιωματούχος.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 10.149 από 9.172.

Για τον 45χρονο Γιάκομπ Τάγκε Ράμλινγκ από τη Δανία, ο κοροναϊός δεν ήταν η χειρότερη εμπειρία μετά τη γρίπη που είχε κάποτε. Ήταν ήπιος. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν μήπως τον μεταδώσει.

Τι λένε ασθενείς

Ο δημοσιογράφος, που απομονώθηκε στην Κοπεγχάγη μακριά από την οικογένειά του μέχρι οι γιατροί να αποφανθούν ότι δεν είχε πλέον τον ιό, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Δανία που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό έπειτα από την επιστροφή του από διακοπές στη βόρεια Ιταλία.

«Είχα πολύ λίγα συμπτώματα, μόνο πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, βήχα και πονόλαιμο. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε με έξι ημέρες προκειμένου να φύγουν όλα τα συμπτώματα», είπε.

«Δεν νοσηλεύτηκα ούτε μια μέρα. Δεν πήρα καθόλου φάρμακα, επειδή ήμουν μια χαρά, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο κακός για μένα, όπως είναι για πολλούς άλλους ανθρώπους».

Ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Καθώς γνώριζε ότι μπορεί να είναι θανατηφόρος για κάποιους, ο Ράμλινγκ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μήπως τον μεταδώσει.

«Δεν θέλω να είμαι εκείνος που κάνει άλλους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Έτσι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου και νομίζω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, ότι δεν θέλουμε όσο είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μεταδοθεί».

«Προτιμώ να μείνω στο σπίτι για μια, δυο εβδομάδες ακόμη, ή και περισσότερο, αν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος αυτή την ασθένεια.»

Ο Νιλ Μόνρο, 22 ετών, ένας Ισπανός που χαρακτηρίζει τον εαυτό του νέο και υγιή, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό μετά την επιστροφή του στη Βαρκελόνη από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.

Μιλώντας στο Reuters, θέλησε κι εκείνος, όπως και ο Ράμλινγκ, να καθησυχάσει τον κόσμο ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια.

«Τα συμπτώματα που έχω είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Είχα λίγο πυρετό, πονοκέφαλο, μια γενική κακουχία, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένα κρυολόγημα».

Άρχισε να παρατηρεί τα συμπτώματα όταν επέστρεψε στην Ισπανία, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που του είπαν να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε τεστ. Αφού βρέθηκε θετικός, μπήκε σε καραντίνα.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο. Αν είστε νέοι – ακολουθείστε τις συστάσεις των αρχών. Και αν είστε μεγαλύτεροι ή αν έχετε κάποιες αρρώστιες από πριν – πάρτε περισσότερα προληπτικά μέτρα. Προσπαθήστε να μην συμμετέχετε σε πολυπληθείς εκδηλώσεις και προσπαθήστε να τηρείτε πολύ καλή υγιεινή των χεριών», είπε.

Ο Κλαούντιο Καντσέλι, ο 65χρονος δήμαρχος της ιταλικής πόλης Νέμπρο στην περιφέρεια Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, είχε επίσης κορωνοϊό. Λέει πως η πόλη του, με πληθυσμό 11.000 κατοίκους, έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιφέρεια.

«Ευτυχώς, η περίπτωσή μου ήταν απολύτως θετική επειδή, έπειτα από τρεις ημέρες με ψηλό πυρετό και παίρνοντας απλώς ένα αντιπυρετικό, δεν έχω πλέον συμπτώματα.»

«Σήμερα είμαι καλά, και είμαι καλά εδώ και έξι ημέρες, εργάζομαι για την πόλη μου και ασκώ τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος.»

Κάθε μέρα οι υγειονομικές αρχές του τηλεφωνούσαν τουλάχιστον δύο φορές για τον ρωτήσουν αν είχε πυρετό και πώς αισθανόταν.

«Θα μείνω στο σπίτι μου για περίπου 14 ημέρες… Μένω σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι μου και χρησιμοποιώ ξεχωριστό μπάνιο. Τα δύο μέλη της οικογένειάς μου --η σύζυγός μου και ο γιος μου-- μένουν στη άλλη πλευρά του σπιτιού αλλά είναι κι εκείνοι σε ‘καραντίνα’ όπως λέγεται. Ευτυχώς είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News