Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ιό

Κόσμος
Κορωνοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τον ιό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αλήθεια των αριθμών για την ταχεία εξάπλωση στον κόσμο

Τη στιγμή που στην Ελλάδα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκαν στα 84 και η σύγχυση αναφορικά με τη συμπτωματολογία, αλλά και το κατά πόσο ο ιός είναι θανατηφόρος, “καλά κρατεί”, το Worldmeter - παίρνοντας ως δεδομένα κρούσματα από όλο τον κόσμο και αποτελέσματα ερευνών για τον κορωνοϊό - παρουσιάζει τα πραγματικά στοιχεία για τον ιό, που όλοι πρέπει να ξέρουμε.

Με βάση τα στοιχεία του Worldmeter, στις 3 το μεσημέρι χθες Δευτέρα (9 Μαρτίου), οι νοσούντες από κορωνοϊό ήταν 45.143, εκ των οποίων οι 5.983 (το 13%) ήταν σε σοβαρή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι 39.160 (το 87%) εμφάνιζαν ήπια συμπτώματα του ιού, 66.610 περιστατικά ατόμων με κορωνοϊό είχαν ήδη “κλείσει”, από τα οποία 62.722 (94%) άτομα είχαν ήδη αναρρώσει και 3.888 (6%) έχασαν τη ζωή τους.

Συνολικά, πάντως, μέχρι τις 3 το μεσημέρι χθες Δευτέρας (9 Μαρτίου) τα κρούσματα του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο ανέρχονταν στα 111.758, ενώ αναφορικά με τις χώρες που έχουν εμφανίσει τα περισσότερα κρούσματα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα (με 80.739 κρούσματα, συνολικά), ακολουθεί η Νότια Κορέα (με 7.478 συνολικά κρούσματα), στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιταλία (με 7.375 κρούσματα συνολικά), στην τέταρτη θέση το Ιράν (με 7.161 κρούσματα συνολικά,) και πέμπτη είναι η Γαλλία (με 1.209 κρούσματα, στο σύνολο).

Τα συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα του κορωνοϊού προσομοιάζουν με εκείνα της γρίπης και περιλαμβάνουν πυρετό, συνοδευόμενο από ξηρό βήχα και μυαλγία ή κόπωση. Μετά από μία εβδομάδα, ο ασθενής είναι πιθανό να εκδηλώσει δύσπνοια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κορωνοϊός σπάνια προκαλεί καταρροή, φτέρνισμα, ή πονόλαιμο (μάλιστα, αυτά τα συμπτώματα έχουν παρατηρηθεί μόνο στο 5% των ασθενών). Ο πονόλαιμος, το φτέρνισμα και η ρινική συμφόρηση είναι σημάδια κρυώματος.

Σε κάποιους ασθενείς - κυρίως σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες - τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε πνευμονία, με πόνο και σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.

Οι παθήσεις

Ποιες είναι, όμως, οι ήδη υπάρχουσες παθήσεις που θέτουν τους ασθενείς σε υψηλότερο κίνδυνο;

Σύμφωνα με το Worldmeters, αυτές οι παθήσεις είναι:

- καρδιολογικές παθήσεις,

- διαβήτης,

- χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις,

- υπέρταση,

- καρκίνος.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Στις ήπιες περιπτώσεις: Περίπου 2 εβδομάδες.

Στις σοβαρές περιπτώσεις: 3 με 6 εβδομάδες.

Η περίοδος επώασης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Worldmeters, η περίοδος επώασης του κορωνοϊού διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Συνήθως, ωστόσο, διαρκεί από 2 έως 14 ημέρες, ενώ ο μέσος χρόνος επώασης είναι οι 5,2 ημέρες.

Ο δείκτης θνησιμότητας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ποσοστό θνησιμότητας των νοσούντων από κορωνοϊό - στις 3 Μαρτίου - ήταν 3,4%. Σύμφωνα με έρευνα του Wang (2020) και αναφορικά - μόνο - με τα σοβαρά περιστατικά, ο μέσος χρόνος από το πρώτο σύμπτωμα που θα παρουσιάσει ένας ασθενής μέχρι να εμφανίσει δύσπνοια είναι οι 5 ημέρες, μέχρι να χρειαστεί η νοσηλεία του σε νοσοκομείο είναι οι 7 ημέρες, ενώ μέχρι να εμφανίσει Σύνδρομο Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (ARDS) είναι οι 8 ημέρες.

Πάντως, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας, η οποία μελέτησε τα 17 πρώτα κρούσματα ανθρώπων που νοσούσαν από κορωνοϊό και κατέληξαν στον θάνατο, οι ασθενείς πέθαναν μετά από 14 ημέρες, κατά μέσο όρο, με τον χρόνο αυτό να είναι μικρότερος στους ασθενείς ηλικιών άνω των 70 ετών και μεγαλύτερος στους ασθενείς που ήταν νεότεροι από τα 70 έτη.

Θνησιμότητα ανά ηλικία
ΗΛΙΚΙΑΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (επιβεβαιωμένων περιπτώσεων)ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (όλων των περιπτώσεων)
80 ετών και άνω0,148
70-79 έτη0,08
60-69 έτη0,036
50-59 έτη0,013
40-49 έτη0,004
30-39 έτη0,002
20-29 έτη 0,002
10-19 έτη0,002
0-9 έτηΔεν έχουν υπάρξει θάνατοι από κορωνοϊό
Θνησιμότητα με βάση το φύλο
ΦΥΛΟΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (επιβεβαιωμένων περιπτώσεων)ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (όλων των περιπτώσεων)
Αρσενικό0,0470,028
Θηλυκό0,0280,017
Θνησιμότητα με προϋπάρχουσες παθήσεις
ΠΡΟΫΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (επιβεβαιωμένων περιπτώσεων)ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ (όλων των περιπτώσεων)
Καρδιολογικές παθήσεις0,1320,105
Διαβήτης0,0920,073
Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις0,080,063
Υπέρταση0,0840,06
Καρκίνος0,0760,056
Χωρίς προϋπάρχουσες παθήσεις0,009

Η διασπορά

Στην υπηρεσία της ενημέρωσης του κοινού έχει μπει και η Google, χάρτες από τη γνωστή εφαρμογή χαρτών Google maps όπου εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο η γεωγραφία των κρουσμάτων του ιού στον κόσμο, αλλά και η κατάληξη όσων πλέον δεν νοσούν είτε πρόκειται για θανατηφόρα είτε πρόκειται για πλήρη ίαση.

Στους χάρτες ακόμη εμφανίζονται τα σημεία καραντίνας, χώρες με συνοριακούς ελέγχους αλλά και οι αποκλεισμένες ζώνες, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ιταλία μέχρι χθες είχαν αποκλειστεί περιοχές που κατοικούνται από περισσότερα από 16 εκατομμύρια κατοίκους. Ο αποκλεισμός περιλαμβάνει απαγόρευση μετακινήσεων, ταξιδιών και συναθροίσεων.

Δείτε ΕΔΩ τον χάρτη της Google, ή εδώ: 

Σημεία καραντίνας

Τα σημεία καραντίνας σε όλη την Ευρώπη, τα σύνορα που υπάρχει έλεγχος για κορωνοϊό, καθώς και περιοχές της Ιταλίας και της Γαλλίας, που έχουν αποκλειστεί και ισχύει περιορισμός στις μετακινήσεις, σύμφωνα με τη σχετική εφαρμογή χαρτών της Google, όπως ίσχυε χθες Δευτέρα το βράδυ 9 Μαρτίου. 

Δείτε το χαρακτηριστικό χάρτη ΕΔΩ,  ή εδώ: 

Δείτε ΕΔΩ ζωντανά την εξέλιξη του Κορωνοϊού, ή εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News