Κόσμος

Έβρος: Μήνυμα της Ευρώπης προς την Τουρκία να απομακρύνει τους μετανάστες

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Τ. Ερντογάν το μεταναστευτικό

Ξεκάθαρο μήνυμα της Ευρώπης προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πριν από τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Στόχος είναι να ξεκινήσουμε ξανά το διάλογο και να αναπτύξουμε ένα τρόπο για μείωση της έντασης και της πίεσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία νωρίτερα είχε καλέσει την Τουρκία να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Θα συζητήσουμε για την σταθερότητα στην περιοχή και για μένα είναι σημαντικό να υπάρξει ξεκάθαρη συναίνεση για τη μείωση της έντασης και της πίεσης στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σεβασμός και στα θεμελιώδη δικαιώματα, στην πρόσβαση στο άσυλο», τόνισε.

«Ωστόσο, η συζήτηση θα είναι ευρύτερη, θα αφορά τη Συρία και άλλα θέματα αποτελούν μέρος της σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Θα τα βάλουμε κάτω, βήμα βήμα, θα δούμε τι λέει η κάθε πλευρά και θα διαπιστώσουμε πώς θα προχωρήσουμε σε πιο θετικό τρόπο από την προηγούμενη εβδομάδα», τόνισε.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σύμφωνα με το ethnos.gr.

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν προσβλέπει στην επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν σήμερα στις Βρυξέλλες. Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έχει προγραμματιστεί μετά τις 7 ώρα Ελλάδας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια