Κορωνοϊός: Τα 44 κρούσματα του Diamond Princess επαναπατρίστηκαν

Κόσμος
Κορωνοϊός: Τα 44 κρούσματα του Diamond Princess επαναπατρίστηκαν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

44 τα κρούσματα μεταξύ των επιβατών που επαναπατρίστηκαν από το Diamond Princess - Αξιωματούχος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο πολλών νέων κρουσμάτων

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών επιβεβαίωσαν σήμερα ότι υπάρχει ένα ακόμη κρούσμα του νέου κορωνοϊού μεταξύ των Αμερικανών που επαναπατρίστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μεταξύ των ανθρώπων αυτών να ανέρχεται σε 44.

Τα CDC, σε μια τηλεφωνική ενημέρωση προς δημοσιογράφους, δεν έδωσαν έναν συνολικό απολογισμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 62 εφόσον δεν καταγραφούν επιπλέον κρούσματα.

Την ίδια ώρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των αμερικανικών υγειονομικών υπηρεσιών προειδοποίησε σήμερα τους βουλευτές ότι θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ και η χώρα δεν διαθέτει επαρκή αποθέματα σε τεστ ανίχνευσης, έγινε γνωστό από μια πηγή, την ώρα που αυξάνονται οι επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διαχειρίζεται την κρίση.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ θεωρείται ακόμη σχετικά χαμηλός. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για Αμερικανούς επιβάτες, που έχουν επαναπατριστεί από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που είχε δέσει στην Ιαπωνία.

Όμως, ο γιατρός Άνθονι Φάουτσι, ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Μολυσματικών Ασθενειών, είπε, σε μια ενημέρωση κεκλεισμένων των θυρών, ενώπιον των βουλευτών της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η συνεχής εξάπλωση του κορωνοϊού σε τόσες πολλές χώρες σημαίνει ότι θα καταγραφούν πολλά περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την πηγή.

Ο Φάουτσι επισήμανε ότι είναι απίθανο ο ιός να εξαφανιστεί τον επόμενο χρόνο και προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η χώρα δεν διαθέτει επαρκείς προμήθειες σε τεστ ανίχνευσης, αναφέρει η πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Αυτήν την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο κίνδυνος του κορωνοϊού για τους Αμερικανούς παραμένει «πολύ χαμηλός». Σε σειρά tweet κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Τραμπ έγραψε ότι ο κορωνοϊός διαδίδεται «πολύ αργά» στις ΗΠΑ και υπερασπίστηκε την ανταπόκριση της αμερικανικής διοίκησης.

«Κανείς δεν πιστεύει τον πρόεδρο στο συγκεκριμένο θέμα. Το λιγότερο υπερβάλλει στα πάντα. Και μόνο με την ιδέα ότι θα πει «Όλα είναι καλά, μην ανησυχείτε», ποιος θα το πιστέψει αυτό; Αφήστε τους ειδικούς να μιλήσουν, όπως έκανε η διοίκησή μας» σημείωσε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι ο αριθμός των επιπλέον κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ είναι πιθανόν να αυξηθεί, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα «εκτοξευτεί» στη Βόρεια Αμερική.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Λάρι Κούντλοου οι διεθνείς αγορές «το έχουν παρατραβήξει» και οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αντιδρούν υπερβολικά.

«Πιστεύουμε απλά ότι η οικονομία είναι ισχυρή, επομένως δεν πιστεύω ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη βουτιά των μετοχών στις αγορές θα έχει οποιονδήποτε αντίκτυπο μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Κούντλοου.

888 τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ιταλία

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα συνολικά είναι 888.

Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι 21 νεκροί και τα άτομα που νόσησαν και τώρα έχουν γίνει αρνητικά στον ιό.

Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας θα πρέπει να αποφασίσει, τέλος, αν την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι κάποια από τα σχολεία στις περιφέρειες Βένετο, Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, του ιταλικού Βορρά.

Ένας εργαζόμενος της εταιρείας Google, στα γραφεία του ομίλου στη Ζυρίχη, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, σύμφωνα με το Business Insider.

Ένας εργαζόμενος της Google θετικός στον Κορωνοϊό

Η εταιρεία απαγορεύει στους υπαλλήλους της να ταξιδεύουν στο Ιράν καθώς και στις δύο περιφέρειες της Ιταλίας, τη Λομβαρδία και το Βένετο, όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εξάλλου, από τις 2 Μαρτίου, θα απαγορευτεί στους εργαζομένους της Google να ταξιδεύουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Γαλλία: 19 νέα κρούσματα - 57 στο σύνολο

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν 19 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ανεβάζοντας σε 57 τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα, με τον υπουργό Υγείας Ολιβιέ Βεράν να συστήνει στο κοινό να αποφεύγει τις χειραψίες, ως προληπτικό μέτρο.

Παράλληλα τόνισε πως ορισμένα σχολεία στην περιφέρεια Ουάζ, στα βόρεια του Παρισιού, θα παραμείνουν κλειστά μετά τις διακοπές που τελειώνουν την Κυριακή ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Με ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως ορισμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού αναφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση Κρέιγ, στην περιφέρεια Ουάζ.

Η Lufthansa ακυρώνει δρομολόγια

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε απόψε ότι σκοπεύει να περιορίσει σημαντικά τα δρομολόγιά της για τις επόμενες εβδομάδες, καθώς παρατηρείται μείωση της κίνησης εξαιτίας της επιδημίας του Covid-19.

Ο όμιλος μπορεί να μειώσει έως και κατά 25% τις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων και να καθηλώσει στο έδαφος 23 αεροσκάφη που εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, από 13 σήμερα. Τα μέτρα αυτά θα αναθεωρούνται με βάση την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού, διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάζεται είναι να εισαχθεί η «μερική απασχόληση» για τους μισθωτούς του ομίλου.

Την Τετάρτη η Lufthansa είχε ανακοινώσει ότι παγώνει τις προσλήψεις και θα προτείνει στους εργαζομένους της να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποίησε ότι τα έσοδα των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών μπορεί να καταγράψουν πτώση 4-5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω του Covid-19. Αυτήν την εβδομάδα, η μετοχή της Lufthansa στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης έπεσε κατά 21%, με φόντο τον πανικό των επενδυτών απέναντι στην εξάπλωση της ασθένειας.

Ο Κορωνοϊός «ακύρωσε» τη φετινή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου

Την ακύρωση της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού Covid-19, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι διοργανωτές της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αποφάσισαν την ακύρωση της Έκθεσης, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από 4 έως 8 Μαρτίου. Λίγο νωρίτερα, οι τοπικές υγειονομικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τις προϋποθέσεις για συμμετοχή στην ΙΤΒ, ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονταν σε κάποια από τις χώρες όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και ότι δεν ήρθαν σε επαφή με κάποιον από αυτές τις περιοχές. Οι διοργανωτές δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν αυτούς τους όρους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Με 10.000 εκθέτες από περισσότερες από 180 χώρες η ΙΤΒ έχει τεράστια σημασία για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Διαχειριζόμαστε πολύ σοβαρά την ευθύνη μας για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, των εκθετών και των εργαζομένων. Με βαριά καρδιά αντιμετωπίζουμε την ακύρωση της ΙΤΒ 2020, η οποία έχει καταστεί πλέον αναγκαία», δήλωσε πριν από λίγο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας που διοργανώνει την έκθεση, Κρίστιαν Γκέκε. Ο δε πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της διοργάνωσης, Βολφ-Ντίτερ Βολφ, τόνισε ότι στα 56 χρόνια της η ΙΤΒ δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια συγκρίσιμη κατάσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News