Συρία: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί - Τουρκικά αντίποινα στον στρατό του Άσαντ

Κόσμος
Συρία: Δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες νεκροί - Τουρκικά αντίποινα στον στρατό του Άσαντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπέρ της Τουρκίας τάσσονται οι ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να απευθύνει κάλεσμα για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Σε όξυνση βρίσκεται η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, καθώς η σύγκρουση των συμφερόντων στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, Ιντλίμπ, δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα τις τελευταίες ώρες αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς. 

Σε όξυνση βρίσκεται η κόντρα ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, καθώς η σύγκρουση των συμφερόντων στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, Ιντλίμπ, δυναμιτίζει επικίνδυνα το κλίμα τις τελευταίες ώρες αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς. 

Υπέρ της Τουρκίας τάσσονται οι ΗΠΑ, με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ να απευθύνει κάλεσμα για δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης.

Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματικού στον Spieghel, ο αριθμός των νεκρών Τούρκων στρατιωτών είναι 50 και 100 οι τραυματίες, ενώ αναφορές από το νοσοκομείο στην περιοχή Reyhanli, κάνουν λόγο για 65 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς.

Ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, είπε ότι συνολικά 33 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν χθες και 36 τραυματίστηκαν, στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους Τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η Άγκυρα από την πλευρά της, μέσω τηλεγραφημάτων του πρακτορείου Anadolu, κάνει λόγο για «εξουδετέρωση» 1.709 «στοιχείων του καθεστώτος» κατά τις επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία τις τελευταίες 17 ημέρες και παραδέχεται με αυτόν τον τρόπο τη νέα εισβολή που ξεκίνησε στο συριακό έδαφος, δίχως την άδεια της κυβέρνησης Άσαντ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, ενώ τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του συγκάλεσε και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Τουρκικά αντίποινα

Η Τουρκία βομβάρδισε θέσεις του συριακού στρατού. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν με πυροβολικό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θέσεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ώρες αφότου υπέστησαν 22 απώλειες σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα της Παρασκευής, από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

 Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε κάνει λόγο αργά χθες βράδυ, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο, για τουλάχιστον 34 νεκρούς και δεκάδες ακόμη τραυματίες στις τάξεις του τουρκικού στρατού στον βομβαρδισμό από αέρος και με πυροβολικό εναντίον οχηματοπομπής του τουρκικού στρατού στην τοποθεσία Τζάμπαλ αλ Ζαουίγια, νότια της πόλης Σαρακέμπ.

 Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε χθες βράδυ έκτακτη δίωρη σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών, μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, μετέδωσε το Anadolu.

 Οργανώσεις Σύρων αντικαθεστωτικών, με την υποστήριξη της Τουρκίας, απέσπασαν την Πέμπτη τη Σαρακέμπ από τα χέρια του συριακού στρατού, ο οποίος την είχε ανακαταλάβει προ ημερών· η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα άρχιζε νέα επιχείρηση για να θέσει ξανά αυτήν την πόλη καίριας σημασίας, από όπου διέρχονται μεγάλοι οδικοί άξονες, υπό τον έλεγχό της.

 Ο απολογισμός του χθεσινού βομβαρδισμού των συριακών δυνάμεων εναντίον της τουρκικής οχηματοπομπής είναι ο βαρύτερος που έχουν υποστεί ποτέ οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία.

 «Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει», είπε ο Ερντογάν την Τετάρτη, πριν διαμηνύσει «σχεδιάζουμε να απελευθερώσουμε τις πολιορκημένες θέσεις παρατήρησής μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ως το τέλος του μήνα».

Πολλές από τις τουρκικές θέσεις βρίσκονται πλέον πίσω από τις γραμμές των μετώπων, μετά την προέλαση τις τελευταίες εβδομάδες του στρατού της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία. Σύροι και Τούρκοι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες το τελευταίο διάστημα.

Η κλιμάκωση στην Ιντλίμπ, όπου από τον Δεκέμβριο έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της. 

 Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η Άγκυρα απείλησε χθες ότι θα πάψει να εφαρμόζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα επιτρέπει πλέον στους Σύρους πρόσφυγες να κινούνται ανεμπόδιστοι διά θαλάσσης και μέσω χερσαίων οδών προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Στους 50 αυξήθηκαν συνολικά οι απώλειες που υπέστη η Τουρκία στην Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο βαθαίνοντας περεταίρω το χάσμα ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα. Ο νέος γύρος συνομιλιών Ρώσων και τούρκων αξιωματούχων για την επαρχία ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη στην Άγκυρα, χωρίς να ανακοινωθεί κανένα απτό αποτέλεσμα. Η εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει να κηρυχθεί οι δύο πλευρές έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ισραηλινά ελικόπτερα εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον θέσεων του συριακού στρατού σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες, στην αλ Καχτανίγια, στην αλ Χουρία και στην Κουνέιτρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον τρεις σύροι στρατιώτες να τραυματιστούν. 

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως ειδικά εκπαιδευμένοι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή του Ιντλίμπ χρησιμοποιούν φορητούς εκτοξευτές πυραύλων, προσπαθώντας να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά μαχητικά αεροσκάφη.

Τουρκία: Η πολιτική της Άγκυρας στο μεταναστευτικό παραμένει «αμετάβλητη», αλλά «δεν είναι πλέον σε θέση» να ελέγξει τις ροές από τη Συρία             

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», τόνισε ο Τσελίκ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο Τσελίκ φάνηκε να προσπαθεί να ανασκευάσει με αυτή την τοποθέτηση δηλώσεις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τουρκικών κυβερνητικών πηγών κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την κλιμάκωση στην Ιντλίμπ να επιτρέπει πλέον σε σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.

 Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχία Χατάι της Τουρκίας έδωσε νεότερο απολογισμό του χθεσινού αεροπορικού βομβαρδισμού για τον οποίο η Άγκυρα κατηγόρησε τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκοτώθηκαν 33 τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

skai - ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News