Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο «χάρτης» επιδημίας στην Ευρώπη

Κόσμος
Κορωνοϊός: Αυτός είναι ο «χάρτης» επιδημίας στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε την συνοπτική εικόνα που διαμορφώνεται μέχρι απόψε

Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν ότι εντόπισαν κρούσματα του Covid-19 ή ότι λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού.

Ακολουθεί μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι απόψε το βράδυ, εκτός της Ελλάδας:

Τα κρούσματα ανέρχονται στα 400, μεταξύ των οποίων και οκτώ ανήλικα παιδιά. Στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κοροναϊό στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 12 θάνατοι. Από την αρχή της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν αναρρώσει τρεις ασθενείς. Εξάλλου, πολλοί από τους ασθενείς που εντοπίζονται σε άλλες χώρες, όπως στην Αλγερία και τη Βραζιλία, είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία, ιδίως περιοχές του βορρά.

Από την αρχή της επιδημίας έχουν εντοπιστεί 12 κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα συνδέονται με την Ιταλία.

Ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων όπου είχαν διαμείνει Ιταλοί ασθενείς, έχει τεθεί σε καραντίνα. Προσπαθώντας να περιορίσει την εξάπλωση, η Μαδρίτη συμβουλεύει τους Ισπανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στη βόρεια Ιταλία. Επίσης, για να εντοπιστούν τυχόν ασθενείς, εξετάζονται όσοι νοσηλεύονται ήδη σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα άγνωστης αιτιολογίας αλλά και όσοι επιστρέφουν από επικίνδυνες ζώνες και παρουσίαζουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.

Άλλος ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον νέο κοροναϊό στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 18. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι "δεν υπάρχει επιδημία στη χώρα, μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις». Από τους 18 ανθρώπους που ασθένησαν, οι δύο πέθαναν, 12 ανάρρωσαν και τέσσερις παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία.

Οι αρχές ετοιμάζονται να διαθέσουν για τους πολίτες 15 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους Γάλλους να αναβάλουν τα ταξίδια τους στη βόρεια Ιταλία. Οι μαθητές που επιστρέφουν από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, καλούνται να απομονωθούν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες.

Ο δήμος της Νίκαιας αποφάσισε να αναβάλει τις εορταστικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού, για προληπτικούς λόγους.

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 18. Τα δύο τελευταία εντοπίστηκαν την Τρίτη και μεταξύ αυτών είναι ένας 25χρονος ο οποίος όπως δείχνουν όλα μολύνθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας.

Από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα.

Δύο κρούσματα: αρχικά ένας νεαρός που είχε επισκεφθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια ο αδελφός του.

Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ένα ζευγάρι Ιταλών. Η γυναίκα εργαζόταν στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο Ίνσμπρουκ. Η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί το ξενοδοχείο άρθηκε σήμερα, αφού ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις σε εργαζόμενους και πελάτες. Η Αυστρία, που συνορεύει με την Ιταλία, δεν έχει κλείσει τα σύνορά της αλλά συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον ιταλικό βορρά.

Ένα κρούσμα, ένας άνδρας που έφτασε από την Ουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει ήδη βγει από την καραντίνα.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 είναι μια 50χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Η ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα συγγενείς της στην Ιταλία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είχε ασθενήσει στην Ιταλία και είχε νοσηλευτεί, αλλά δεν είχε εξεταστεί για τον νέο κορωνοϊό.

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και επέστρεψε οδικώς με ένα μίνι λεωφορείο, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν. Οι 12 συνεπιβάτες του στο όχημα βγήκαν αρνητικοί στον ιό, όμως τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Δύο κρούσματα. Η πρώτη ασθενής, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία Κινέζα τουρίστρια ενώ σήμερα εντοπίστηκε μια Φινλανδή που είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Ένα κρούσμα, από τα τέλη Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε μείνει στην περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.

Βαλτικές χώρες

Κανένας ασθενής, όμως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα. Η Λιθουανία κήρυξε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" ώστε να αποδεσμεύσει πόρους πιο γρήγορα, σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία. Η Λετονία έχει ετοιμάσει περίπου 100 κλίνες σε νοσοκομεία και ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες χώρες να μην πάνε στη δουλειά τους αλλά να πάρουν "άδεια καραντίνας" (επί πληρωμή) διαρκείας 14 ημερών.

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στα αεροδρόμια ελέγχονται οι επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα και την Ιταλία.

Κανένα κρούσμα. Πολλές δεκάδες Τσέχοι μπήκαν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από την Ιταλία.

Στο αεροδρόμιο της Μπρατισλάβας ελέγχονται όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα από την Ιταλία.

Κανένα κρούσμα. Η αεροπορική εταιρεία Air Bulgaria ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από Σόφια για Μιλάνο. Η Ρουμανία έθεσε σε καραντίνα όσους επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στη βόρεια Ιταλία.

Κανένα κρούσμα. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία καλούνται από τις αρχές να προσέλθουν σε νοσοκομεία για να εξεταστούν.

Κανένα κρούσμα, όμως το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας προετοιμάζεται για μια "σοβαρή επιδημία", αυξάνοντας τις δυνατότητες υποδοχής ασθενών στα νοσοκομεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News