Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική Ιταλία

Κόσμος
Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική Ιταλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 62 ετών στην Λομβαρδία της Ιταλίας

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση RAI, ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναϊό στην Ιταλία ανήλθε στους επτά.

Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Ουκρανία: Η υπουργός Υγείας μάχεται κατά φημών

Όταν η υπουργός Υγείας της Ουκρανίας Ζοριάνα Σκαλέτσκα ένιωσε ότι τα μηνύματά της για την επιδημία του κοροναϊού δεν έπιαναν τόπο, αποφάσισε να μπει η ίδια σε καραντίνα μαζί με τους σχεδόν 100 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν από την κινεζική πόλη Ουχάν, το κέντρο του Covid-19, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς αυτούς και σε μια προσπάθεια να σταματήσει την εξάπλωση πανικού στον πληθυσμό.

Η Ουκρανία δεν έχει καταγράψει ούτε ένα κρούσμα του κοροναϊού έπειτα από την άφιξη στη χώρα την περασμένη εβδομάδα ενός αεροπλάνου με Ουκρανούς και άλλους υπηκόους που εκκένωσαν την Ουχάν, κανένας εκ των οποίων δεν πιστεύεται ότι έχει μολυνθεί. Ωστόσο, η άφιξη τους πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις έξω από το σανατόριο όπου τέθηκαν σε καραντίνα.

Η Σκαλέτσκα αποφάσισε να ενωθεί μαζί τους στην καραντίνα δύο εβδομάδων, αφού οι κάτοικοι της πόλης Νόβι Σανζάρι, όπου βρίσκεται το σανατόριο, συγκρούστηκαν την περασμένη Πέμπτη με την αστυνομία, έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν αντικείμενα εναντίον της λεωφορειοπομπής, όπου επέβαιναν όσοι γύρισαν από την Κίνα.

Σήμερα, φορώντας μάσκα και προστατευτική στολή, συναντήθηκε με τους υπόλοιπους ανθρώπους που παραμένουν σε απομόνωση, αναρτώντας φωτογραφίες στο facebook με το hashtag #«Δεν φοβάμαι τον ιό. Είμαι μαζί μας».

Η απόφασή της συνάντησε επαίνους και κριτική, με κάποιους να κάνουν λόγο για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Ενώ δεν τις περίμενε, η Ουκρανή υπουργός δήλωσε στο Reuters ότι δεν την ενοχλούν οι επικρίσεις.

«Αν επέτρεπα να με επηρεάσουν όλα αυτά, δεν θα άντεχα να εργαστώ στο υπουργείο από την πρώτη εβδομάδα. Υπάρχουν ηλίθιοι, υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν και χρειάζονται κάπου να εκδηλώσουν την αγανάκτησή τους», είπε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών, οι διαδηλωτές ανησυχούσαν ότι μπορεί να μολύνονταν και ζητούσαν την απομάκρυνση των επαναπατρισμένων.

Ενώ μιλούσε στο Reuters μέσω Skype από το σανατόριο, η Σκαλέτσκα δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο το βράδυ.

«Όλα καλά, δεν κλαίω πια», είπε στον Ουκρανό πρόεδρο, καθώς το άγχος και η έλλειψη ύπνου στον απόηχο των διαδηλώσεων την έκαναν να κλαίει.

Η απομόνωσή της στο σανατόριο σημαίνει πως η υπουργός θα χάσει τα δέκατα γενέθλια της κόρης της την Παρασκευή.

«Την πήρα χθες βράδυ τηλέφωνο, είπα, ‘Γιαρίνα, συγγνώμη, το κράτος με χρειάζεται, μην ζηλεύεις», τόνισε η Σκαλέτσκα. «Εκείνη απάντησε ‘Ζηλεύω και, στην πραγματικότητα, το κράτος θα μου χρωστάει'».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News