Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράν - Οκτώ νεκροί

Κόσμος
Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανάμεσα σε Τουρκία και Ιράν - Οκτώ νεκροί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στους νεκρούς και παιδιά - Πληροφορίες για τραυματίες και παγιδευμένους

Σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών έπληξε νωρίς σήμερα το πρωί την περιοχή των συνόρων της Τουρκίας με το Ιράν, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο σεισμός είχε βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το EMSC.

Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Βαν (ανατολική Τουρκία) από τον μεγέθους 5,7 βαθμών σεισμό που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Άλλοι 21 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και νοσηλεύονται και άλλοι είναι παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια, πρόσθεσε ο Σοϊλού διευκρινίζοντας πως «συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης».

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος σημειώθηκε στις 09:23 (ώρα Ιράν, 07:53 ώρα Ελλάδας), βρισκόταν κοντά στο ιρανικό χωριό Χαμπάς-ε Όλια, σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε χωριά της επαρχίας Βαν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράν.

Ως απόρροια του πρόσφατου μεγάλου φονικού σεισμού των 6,8 ρίχτερ θεωρεί τον σημερινό σεισμό των 5.9 Ρίχτερ στην Τουρκία ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

«Το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του Ιανουαρίου κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν», τόνισε ο κ. Λέκκας

«Η περιοχή που έγινε ο σημερινός σεισμός κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Αζερμπαιτζάν είναι μια περιοχή πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτήρια και γι' αυτό είχαμε σοβαρές συνέπειες».

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι φόβοι για το μέγεθος του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News