default-image

Βίος και πολιτεία του Κερτ Κομπέιν

Ελλάδα
Βίος και πολιτεία του Κερτ Κομπέιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα 20 Φεβρουαρίου

Τα 53 του χρόνια θα έκλεινε σήμερα, εάν ζούσε, ο Κερτ Κομπέιν (Κurt Cobain). Ο ιδρυτής του διάσημου συγκροτήματος “Nirvana” γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1967, στο Αμπερντίν της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Οι γονείς του μικρού Κερτ χώρισαν όταν εκείνος ήταν μόλις 7 ετών, με αποτέλεσμα να επέλθουν δραματικές αλλαγές στον ψυχισμό του. Ο Κομπέιν κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να βρίσκει διέξοδο στη μουσική. Σε ηλικία 14 ετών καταπιάνεται με μια ηλεκτρική κιθάρα που του έκανε δώρο ο θείος του. Ο Κερτ μαθαίνει ακόρντα των “AC-DC” και δεν αργεί να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.

Σε ηλικία 20 ετών, ο Κομπέιν ιδρύει τους “Νirvana” μαζί με τον Κριστ Νοβοσέλικ. Μέσα σε δύο χρόνια το συγκρότημα καταφέρνει να βάλει τη δική του σφραγίδα, ταυτιζόμενο με το ανερχόμενο μουσικό κίνημα της grunge στο Σιάτλ. Η μουσική των “Nirvana” έμελλε να επηρεάσει όσο λίγες μπάντες τον σκληρό ήχο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1991, οι “Nirvana” γίνονται γνωστοί σε όλη την υφήλιο με το άλμπουμ “Nevermind”, στο οποίο περιέχεται το πιο γνωστό τραγούδι της μπάντας, το “Smells like teen spirit”. Οι πωλήσεις του άλμπουμ ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια αντίτυπα. O Τύπος της εποχής χαρακτήρισε το εν λόγω τραγούδι ως τον «ύμνο» μιας ολόκληρης γενιάς, και τον ίδιο τον Κομπέιν ως εκπρόσωπο της γενιάς του, της αποκαλούμενης και ως «Generation X».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κομπέιν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, καθώς εθίστηκε στα ναρκωτικά. Βρέθηκε τελικά νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου του 1994. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο θάνατός του επήλθε τρεις μέρες νωρίτερα και εντέλει θεωρήθηκε ότι προήλθε από αυτοκτονία, παρά τα σενάρια περί δολοφονίας του, που υιοθετήθηκαν από ουκ ολίγο κόσμο...

Ο Κομπέιν ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια Κόρτνεϊ Λαβ, με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη. Κάθε χρόνο, στις 5 Απριλίου, οι φανατικοί οπαδοί των “Nirvana” συγκεντρώνονται στο Σιάτλ, όπου τιμούν με ολονυχτία τη μνήμη του ιδρυτή της grunge.

Το νορβηγικό σαμποτάζ στους ναζί

Σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1944, λαμβάνει χώρα στη Βόρεια Θάλασσα ένα από τα σπουδαιότερα σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στους ναζί, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνη την ημέρα, Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν ένα οχηματαγωγό, με το οποίο οι Γερμανοί μετέφεραν όλα τους τα αποθέματα σε βαρύ ύδωρ. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στις προσπάθειες του Χίτλερ να φτάσει πρώτος στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

 Όταν γεννήθηκε ο... Συνασπισμός

Εξάλλου, στις 20 Φεβρουαρίου του 1989 πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη πολιτική συγκέντρωση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Ο Συνασπισμός προήλθε από την εκλογική συμμαχία του ΚΚΕ και του ΕΑΡ και η περίφημη συγκέντρωση έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News