Κορωνoϊός: 621 τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

Κόσμος
Κορωνoϊός: 621 τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα κρούσματα εντοπίζονται καθημερινά

Επιπλέον 79 κρούσματα του νέου κορωνοϊού Covid-19 διαγνώσθηκαν μεταξύ των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, το οποίο έχει τεθεί σε καραντίνα από τις αρχές του Φεβρουαρίου και βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

Μεγάλος αριθμός λεωφορείων του δήμου της Γιοκοχάμα, όπως και καμιά μερικά ταξί, περίμεναν σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ για να μεταφέρουν στους προορισμούς τους τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου που αποβιβάζονταν σήμερα, πολλοί από τους οποίους κατέβαιναν σέρνοντας πίσω τις βαλίτσες τους.

Ορισμένοι σταματούσαν για λίγο και γυρνούσαν προς το τεράστιο πλοίο για να χαιρετίσουν αυτούς που παραμένουν σε αυτό, οι οποίοι ανταποκρίνονταν, χαιρετώντας τους με μεγάλες κινήσεις από τα μπαλκόνια των δωματίων τους.

Συνολικά ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν διαγνωσθεί σε επιβαίνοντες ανέρχεται σε 621 στο πλοίο αυτό, γεγονός το οποίο το καθιστά την μεγαλύτερη εστία του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας.

Ο αριθμός αυτός ανακοινώθηκε την ώρα που κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αποβιβάζονται, μετά την παραμονή τους σε καραντίνα για 14 ημέρες στην Ιαπωνία, περίπου 500 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, οι οποίοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις οι οποίες βγήκαν αρνητικές και δεν ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας.

"Είμαι ανακουφισμένος (...) Θέλω να ξεκουραστώ", δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας 77χρονος Ιάπωνας, λέγοντας ότι κατευθύνεται προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και πώς ήταν η ζωή στο πλοίο; "Ήταν άνετα (...) είμαι καλά", απάντησε απλώς.

Η πιο μεγάλη εστία εκτός Κίνας

Το κρουαζιερόπλοιο, το οποίο είδε να πολλαπλασιάζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του, έγινε η πιο μεγάλη εστία του νέου κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί εκτός Κίνας.

Η αύξηση του αριθμού των φορέων μεταξύ των επιβαινόντων σε συνολικά 621 με δεκάδες νέα κρούσματα να διαπιστώνονται καθημερινά προκάλεσε ερωτήματα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της καραντίνας, κατά τη διάρκεια της οποίας επιτρεπόταν στους επιβάτες να βγαίνουν με προστατευτικές μάσκες σε μικρές ομάδες στο κατάστρωμα του πλοίου για να περπατήσουν, ενώ το προσωπικό του πλοίου περνούσε από καμπίνα σε καμπίνα για να μοιράζει τα γεύματα στους επιβάτες. Αυτοί βρίσκονταν απομονωμένοι στις καμπίνες τους, ορισμένες από τις οποίες δεν είχαν παράθυρο, και δικαιούνταν μόνον αυτήν την μικρή βόλτα στο κατάστρωμα του πλοίου.

Πολλές χώρες αποφάσισαν να στείλουν αεροπλάνα για να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους και να μην περιμένουν άλλο. Η πρώτη από αυτές τις απομακρύνσεις ήταν αυτή περισσότερων από 300 Αμερικανών που έγινε την Κυριακή με δύο πτήσεις.

Τώρα όσον αφορά το πλήρωμα του γιγάντιου πλοίου, γι'αυτό η καρΦαντίνα θα αρχίσει να ισχύει από την ώρα που θα βγει από το πλοίο και ο τελευταίος επιβάτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News