Κόσμος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ιστορική ναυμαχία του αμερικανικού εμφυλίου

H πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο

Σαν σήμερα, στις 17 Φεβρουαρίου του 1864, λαμβάνει χώρα η πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε πολεμικό πλοίο και υποβρύχιο. Η αναμέτρηση έγινε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου: Το υποβρύχιο των Νοτίων “Χάνλεϊ” επιτέθηκε εναντίον του πολεμικού “Χαουζοτόνικ” των Βορείων. Τόσο το “Χάνλεϊ”, όσο και το “Χαουζοτόνικ” κατέληξαν στο βυθό της θάλασσας...

Ο “νονός” της Γραμμής Μαζινό

Στις 17 Φεβρουαρίου του 1877 γεννιέται στο Παρίσι ο Γάλλος πολιτικός Αντρέ Μαζινό, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τη δημιουργία των περίφημων οχυρωματικών έργων που έφεραν την ονομασία “Γραμμή Μαζινό”.

Ο Μαζινό εργάστηκε ως βοηθός του κυβερνήτη της Αλγερίας έως το 1910, οπότε και παραιτήθηκε για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Το ίδιο έτος εκλέγεται βουλευτής στη Γαλλία και λίγο πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού Πολέμου. Στον πόλεμο κατατάχτηκε στο μέτωπο της Λορένης και συμμετείχε στη Μάχη του Βερντέν, κατά την οποία τραυματίστηκε. Για τη γενναιότητά του, μάλιστα, τιμήθηκε με το Μετάλλιο του Στρατού.

Μετά το τέλος του πολέμου εισηγήθηκε τη δημιουργία της οχυρωματικής γραμμής, η οποία τελικά υλοποιήθηκε μετά το θάνατό του. Ο Μαζινό πέθανε τον Ιανουάριο του 1932, στο Παρίσι, από τυφοειδή πυρετό.

Μάικλ Τζόρνταν: Ο σπουδαιότερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών

Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Φεβρουαρίου του 1963, όταν γεννιέται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ο -κατά πολλούς- σπουδαιότερος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον περίφημο Μάικλ Τζέφρι Τζόρνταν, ο οποίος, όντας κορυφαίος τόσο στην επίθεση όσο και σε αμυντικό επίπεδο, θεωρείται ως ο πιο ολοκληρωμένος μπασκετμπολίστας -ίσως μαζί με τον αδικοχαμένο Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος "έφυγε" με τραγικό τρόπο πριν από λίγες εβδομάδες- που πάτησε ποτέ στο παρκέ. Το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας καριέρας του το πέρασε στους Σικάγο Μπουλς. Εκεί, ο Τζόρνταν ηγήθηκε της δυναστείας που δημιούργησαν οι “Ταύροι”, κατακτώντας συνολικά 6 πρωταθλήματα ΝΒΑ μέσα σε 8 χρόνια. Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1995 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το baseball. Ωστόσο, το Μάρτιο του 1995 επέστρεψε στο αγαπημένο του άθλημα, με την περίφημη φράση του «I’m back».

Ο Τζόρνταν αναδείχθηκε 10 φορές πρώτος σκόρερ της σεζόν, οι 7 εκ των οποίων ήταν συνεχόμενες (1987-1993). Επίσης, πέντε χρονιές ήταν ο ΜVP του πρωταθλήματος, ενώ έξι φορές βγήκε MVP στους τελικούς του πρωταθλήματος NBA. Η επιτυχία και η απήχηση που είχε στη νεολαία όλης της υφηλίου ο Μάικλ Τζόρνταν τον έκαναν έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου, καθώς το όνομά το αποτέλεσε ανεξάντλητη πηγή εσόδων για τις εταιρείες αθλητικού ρουχισμού - και όχι μόνο - με τις οποίες συνεργάστηκε. Ενδεικτικό της αξίας και της αναγνώρισης που έχαιρε ο Τζόρνταν και μεταξύ των συναθλητών του είναι τα λόγια που είχε πει κάποτε για αυτόν ο μεγάλος Larry Bird των Boston Celtics: «Tο μπάσκετ δε γνώρισε ποτέ καλύτερο παίκτη από τον Τζόρνταν». Ο Μάικλ Τζόρνταν έκλεισε τη μυθική καριέρα του στους Washington Wizards, το 2003, σε ηλικία 40 ετών.

(Φωτογραφία Αρχείου)

Σχόλια