Βίος και πολιτεία του Ρενέ Ντεκάρτ

Κόσμος
Βίος και πολιτεία του Ρενέ Ντεκάρτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών

Σαν σήμερα, το 1650, αφήνει την τελευταία του πνοή, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον φιλόσοφο-μαθηματικό Ρενέ Ντεκάρτ (ελληνιστί: Καρτέσιος). Ο Ντεκάρτ γεννήθηκε το 1596 στη Γαλλία.

Σε ηλικία ενός έτους έχασε τη μητέρα του από φυματίωση και στα 10 του εισήλθε σε ιησουιτικό κολέγιο στη Λα Φλες. Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Πουατιέ, από όπου πήρε πτυχίο Νομικής και έλαβε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Ωστόσο, ο Ντεκάρτ δεν άσκησε ποτέ τη δικηγορία και πέρασε στην υπηρεσία του πρίγκιπα Μορίς του Νασσάου, κυβερνήτη των Ενωμένων Επαρχιών των Κάτω Χωρών. Από το 1619, αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην επιστήμη του. Το 1622 ο Ντεκάρτ επιστρέφει στη Γαλλία.

Ένα χρόνο μετά, πουλά όλη του την περιουσία και επενδύει σε ομόλογα, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές εισόδημα για το υπόλοιπο της ζωής του. Το 1633 έχουμε την καταδίκη του Γαλιλαίου από την Καθολική Εκκλησία, με αποτέλεσμα ο Καρτέσιος να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για την έκδοση του έργου του “Πραγματεία του Κόσμου”. Ο φιλόσοφος δεν παντρεύτηκε ποτέ, ωστόσο το 1635 γεννήθηκε η κόρη του Φρανσίν, καρπός της σχέσης του Ντεκάρτ με μια κυρία ονόματι Ελέν.

Η Φρανσίν πέθανε σε ηλικία μόλις 5 ετών, προς μεγάλη θλίψη του φιλοσόφου. Το 1643, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης καταδικάζει την καρτεσιανή φιλοσοφία και το 1647 ο Ντεκάρτ ξεκινά να αλληλογραφεί με την Ελισάβετ της Βοημίας. Ο Ντεκάρτ άφησε την τελευταία του πνοή σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου του 1650, στη Στοκχόλμη, όπου είχε προσκληθεί ως διδάσκαλος της βασίλισσας Χριστίνας της Σουηδίας.

Τα 51ά γενέθλια της Κρητικιάς... Τζένιφερ Άνιστον

Τα 51 της χρόνια κλείνει σήμερα η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός, με καταγωγή από την Κρήτη, Τζένιφερ Άνιστον. Η Τζένιφερ Τζοάνα Άνιστον, όπως είναι το πλήρες της όνομα, γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1969 στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών. Πατέρας της είναι ο ηθοποιός Γιάννης Αναστασάκης, που κατάγεται από τα Χανιά, και μητέρα της η Νάνσυ Ντόου με ιρλανδική-σκοτσέζικη καταγωγή.

Οι γονείς της Τζένιφερ χώρισαν όταν αυτή ήταν 11 χρονών και η μικρή Άνιστον έζησε για ένα χρόνο στην Ελλάδα. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή λόγω της συμμετοχής της στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά “Τα Φιλαράκια”. Στη σειρά, η οποία διήρκεσε δέκα χρόνια (1994-2004), η Άνιστον ενσάρκωσε τη Ρέιτσελ Γκριν. Το 2000, η Τζένιφερ παντρεύτηκε στο Μαλιμπού τον αγαπημένο της - επίσης ηθοποιό - Μπραντ Πιτ. Το ανδρόγυνο χώρισε πέντε χρόνια μετά, εξαιτίας της σχέσης που συνήψε ο Πιτ με την Αντζελίνα Τζολί.

Οκτώ χρόνια χωρίς τη Γουίτνεϊ Χιούστον

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 11η Φεβρουαρίου του 2012, οπότε και έφυγε από τη ζωή η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Γουίτνεϊ Χιούστον. Η Χιούστον βρέθηκε νεκρή στην μπανιέρα της πολυτελούς σουίτας όπου διέμενε στο Μπέβερλι Χιλς, την παραμονή της απονομής των βραβείων “Γκράμι”, όπου θα συμμετείχε και η ίδια. Ήταν μόλις 48 ετών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News