Κορωνοϊός: Κρητικιά καθηγήτρια περιγράφει πως έζησε την επιδημία στην Κίνα

Κρήτη
Κορωνοϊός: Κρητικιά καθηγήτρια περιγράφει πως έζησε την επιδημία στην Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Πελαγία Καρπαθιωτάκη στον «πυρετό» του κορωνοϊού - Έκτακτα μέτρα και στην Ελλάδα  

Ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, ο οποίος έχει “κολλήσει” και την παγκόσμια οικονομία με αλυσιδωτές συνέπειες στις παγκόσμιες χρηματαγορές και διαστάσεις που φτάνουν έως τα γεωπολιτικά και τις διπλωματικές σχέσεις χωρών όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Και την ίδια στιγμή, η μία μετά την άλλη οι χώρες επιχειρούν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους από την Κίνα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Το σκηνικό περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, μια καθηγήτρια από την Κρήτη στο Πανεπιστήμιο UIBE του Πεκίνου, η κ. Πελαγία Καρπαθιωτάκη, η οποία στάθηκε τυχερή, καθώς η εξάπλωση της επιδημίας την βρήκε στην Ευρώπη, στην εκπαιδευτική της άδεια, λόγω των αργιών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η κ. Καρπαθιωτάκη, ωστόσο, ως επικεφαλής ερευνητικών προγραμμάτων και υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ερευνητικού κέντρου Academy of China Economy Studies στο Πανεπιστήμιο Διεθνούς Επιχειρηματικότητας και Οικονομίας του Πεκίνου, έζησε τις απαρχές του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού αρχικά στην πόλη Γουχάν, που όπως εξήγησε η ίδια στην “ΚΡΗΤΗ TV” είναι ένα ανερχόμενο κέντρο της ενδοχώρας της Κίνας στις τεχνολογίες αιχμής και στην οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτατα.

Η Κρητικιά καθηγήτρια δήλωσε ότι έχει εντυπωσιαστεί όχι μόνο για την άμεση αντίδραση των Κινέζων απέναντι στον νέο ιό - κάτι ασύλληπτο για μια χώρα με τέτοια μεγέθη και μάλιστα σε περίοδο εορτών - αλλά και για το ενδιαφέρον των Κινέζων για την ίδια και τους συναδέλφους της που βρίσκονται αυτό το διάστημα εκτός της Κίνας, ζητώντας ενημέρωση σε καθημερινή βάση και λέγοντάς τους να αναβάλουν την επιστροφή τους στην Κίνα λόγω της επιδημίας. Η κ. Καρπαθιωτάκη εξήγησε ότι το διάστημα που βρισκόταν στο Πεκίνο είχε ήδη γίνει γνωστή η κατάσταση στη Γουχάν και είχαν ξεκινήσει οι προσπάθειες περιορισμού του ιού, αρχικά εστιάζοντας στους ανθρώπους που είχαν περάσει από εκεί ή είχαν έρθει σε επαφή με κατοίκους της επαρχίας στην οποία ανήκει η πόλη. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από το πανεπιστήμιο όπου εργάζεται, τα μέτρα είναι δρακόντεια, με τους αρμόδιους να ελέγχουν τη θερμοκρασία των φοιτητών και να τους ζητούν να μη βγαίνουν έξω εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, και πάντα με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Η κ. Καρπαθιωτάκη εμφανίστηκε αισιόδοξη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν λάβει οι Κινέζοι και εντυπωσιασμένη από το άριστο επίπεδο λειτουργίας του κρατικού τους μηχανισμού και κυρίως της ψυχραιμίας τους.

Νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον κορωνοϊό

Η μία μετά την άλλη οι χώρες σπεύδουν να οχυρωθούν για την αντιμετώπιση του ιού και η Ελλάδα δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το “χορό”. Έτσι χθες συνεδρίασε, παρουσία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας, το οποίο και αποφάσισε νέα δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των εργαστήριων στα δημόσια νοσοκομεία και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προσλήψεις που θα γίνουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος με στόχο να αντιμετωπιστούν άμεσα τα κενά όπου υπάρχουν. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη, «προχωράμε στη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Δεύτερον, εξουσιοδοτούμε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια και τα νοσοκομεία με γιατρούς και ειδικούς επιστήμονες, καθώς και την Task Force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα δημόσιας υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας συνέστησε στο κοινό να ακούει τους ειδικούς επιστήμονες-λοιμωξιολόγους για τους κανόνες υγιεινής, αλλά και να επικοινωνεί και να ενημερώνει τον γιατρό του, κι αυτός με τη σειρά του, αν το κρίνει σκόπιμο, τα νοσοκομεία της χώρας, τα νοσοκομεία αναφοράς και τέλος τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Σκοπός των επιστημόνων που συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν να εξεταστούν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί αλλά και να προταθούν νέα εφόσον αυτό ήταν απαραίτητο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί μια ειδική επιτροπή η οποία θα ενημερώνεται και θα εξετάζει κάθε νέα περίπτωση “ύποπτου” ή πιθανού κρούσματος του νέου ιού που θα εντοπίζεται στη χώρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News