Κοροναϊός: Νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ - Κλείνουν τα ΙΚΕΑ στην Κίνα

Κόσμος
Κοροναϊός: Νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΠΟΥ - Κλείνουν τα ΙΚΕΑ στην Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

170 νεκροί, 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επέλαση του φονικού κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα, με την εξάπλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι δραματική τις τελευταίας ημέρες.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει εκ νέου σήμερα Πέμπτη - και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα - την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης, ενδεικτικό της έντονης ανησυχίας και των φόβων που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη συνεδρίαση αναμένεται να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας. «Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο (σ.σ. σήμερα) την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV), προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας», έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτηση στο Twitter. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αφού επέστρεψε από την Κίνα, δήλωσε σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι «ενθαρρύνθηκα και εντυπωσιάστηκα από την ενδελεχή γνώση του προέδρου για την επιδημία και την προσωπική εμπλοκή του στο θέμα. Για μένα είναι ένας πραγματικός ηγέτης».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διεθνή ομάδα που συμφωνήθηκε να σταλεί στην Κίνα, ο Τέντρος απάντησε ότι θα αποτελείται από προσωπικό του ΠΟΥ, ενώ επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε «διμερείς συμφωνίες» για να στείλουν τους δικούς τους ειδικούς. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι εντυπωσιασμένος με τις κινήσεις που έχουν γίνει από πλευράς Κίνας για να περιοριστεί η μετάδοση του ιού.

170 νεκροί, 7.700 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον.

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV.

Η IKEA κλείνει τα υποκαταστήματά της               

Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνησή να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News