Κοροναϊός: 56 νεκροί και… 2.000 κρούσματα - Κλείνει η Disneyland της Κίνας

Κόσμος
Κοροναϊός: 56 νεκροί και… 2.000 κρούσματα - Κλείνει η Disneyland της Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καραντίνα άνδρας στον Καναδά

Πολλά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο για το νέο κοροναϊό, με ένα ύποπτο κρούσμα - το οποίο, τελικά, διαψεύστηκε - να εντοπίζεται και στην Ελλάδα.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον ιό ανέρχεται σε 56, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 1.975 κρούσματα μέχρι και το Σάββατο.

Κλείνουν τα θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park

Τα δημοφιλή θεματικά πάρκα Disneyland και Ocean Park στο Χονγκ Κονγκ θα κλείσουν από σήμερα για την αποτροπή εξάπλωσης του θανατηφόρου κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εντός της Hong Kong Disneyland θα συνεχίζουν να λειτουργούν, πρόσθεσε το δίκτυο.

Η κυβέρνηση της Σανγκάης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από χθες Σάββατο ανεστάλη η λειτουργία του θεματικού πάρκου της Disneyland στην πόλη.

Οι επταήμερες γιορτές της κινεζικής πρωτοχρονιάς ξεκίνησαν στην Κίνα την Παρασκευή, μια χρονική περίοδος όπου τα θεματικά πάρκα κατακλύζονται με τουρίστες.

Η Κίνα έχει επιβεβαιώσει 1.975 κρούσματα του νέου κοροναϊού έως και το Σάββατο, ενώ 56 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό.

Η πόλη Τιαντζίν αναστέλλει τα δρομολόγια λεωφορείων

Η πόλη Τιαντζίν στην βόρεια Κίνα θα αναστείλει τα υπεραστικά δρομολόγια λεωφορείων από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε σήμερα η επίσημη εφημερίδα People's Daily.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται την απόφαση που έλαβε η Δημοτική Επιτροπή Μεταφορών της Τιαντζίν, δεν αναφέρει πότε θα επανέλθουν τα δρομολόγια.

Πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του ιού εντοπίστηκε στο Τορόντο

Ένα πρώτο «ύποπτο» κρούσμα του νέου κοροναϊού εντοπίστηκε στο Τορόντο, σε έναν άνδρα που επέστρεψε από την Κίνα, το πρώτο κρούσμα στον Καναδά, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι αρχές του Οντάριο.

«Έχουμε το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού εδώ» στο Τορόντο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Εϊλίν ντε Βίλα, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής της μητρόπολης του Οντάριο.

Ο ασθενής, ένας άνδρας στην ηλικία των 50 ετών, διέμεινε στην κινεζική πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε αυτός ο νέος ιός τον Δεκέμβριο. Επέστρεψε στον Καναδά στις 22 Ιανουαρίου και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ στο Τορόντο την επόμενη μέρα, δήλωσε η Μπάρμαρα Γέϊφ, αξιωματούχος στον τομέα υγείας της επαρχίας του Οντάριο

Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση. Δείγματα θα σταλούν σε ένα εργαστήριο στο Ουίνιπεγκ για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον κινεζικό κοροναϊό, ανέφεραν οι αρχές.

Την εκκένωση του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού από την πόλη Ουχάν

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εκκενώσει στις ΗΠΑ το προσωπικό από το αμερικανικό προξενείο της κινεζική πόλης Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Παράλληλα ανέφερε ότι θα προσφέρει ένα περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται στην πόλη, σε μια απευθείας πτήση από την Ουχάν στο Σαν Φρανσίσκο που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο αριθμός των θέσεων «είναι εξαιρετικά περιορισμένος και εάν δεν υπάρξει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι όσοι εκφράσουν ενδιαφέρον, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κοροναϊό», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα βρίσκεται ουσιαστικά σε καραντίνα λόγω του νέου κοροναϊού που εντοπίστηκε εκεί στα τέλη του περασμένου έτους. Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων και των τρένων.

Και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Αυστραλία, έχουν ανακοινώσει ότι εξετάζουν την πιθανότητα να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουχάν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωση ότι προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες και παρέχει βοήθεια στην αμερικανική κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκκένωση.

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ επιβάλλει στους 110 εκατομμύρια κατοίκους της να φοράνε μάσκες          

Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότος), η πλέον πυκνοκατοικημένη στην Κίνα, επέβαλε σήμερα στους 110 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους της να φορούν αναπνευστικές μάσκες, επιχειρώντας να εμποδίσει τη μετάδοση του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Το εν λόγω μέτρο είναι ήδη υποχρεωτικό στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), όπου ξεκίνησε η επιδημία. Μια άλλη επαρχία, η Τσιανγκσί (κεντρικά), όπως και πολλές μεγάλες πόλεις έλαβαν ανάλογα μέτρα.

Επιπλέον, στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο, οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων, μετέδωσε το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο CNR.

Τα μέτρα στοχεύουν στην αποτροπή της μετάδοσης του κοροναϊού της Ουχάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα σχολεία είχαν κλείσει λόγω των εορτών της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το τέταρτο κρούσμα του ιού

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα το τέταρτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού κοροναϊού, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Το κρούσμα επιβεβαιώθηκε σε έναν κάτοικο της Ουχάν, ηλικίας 40 ετών, που μετέβη στην Ιαπωνία την 22α Ιανουαρίου για διακοπές, προσθέτει το NHK.Ο άνδρας νοσηλεύεται στην επαρχία Άιτσι, στην κεντρική Ιαπωνία, και βγήκε θετικός στον ιό, συμπληρώνεται στο ρεπορτάζ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τις κινεζικές αρχές για να κανονιστεί μια πτήση τσάρτερ για οποιονδήποτε Γιαπωνέζο υπήκοο θέλει να επιστρέψει από την Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Το Παρίσι ακυρώνει την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά

Κινεζικές οργανώσεις με έδρα το Παρίσι ακύρωσαν την παρέλαση για την κινεζική Πρωτοχρονιά λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, έγινε γνωστό από τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό.

«Συναντήθηκα με την κινεζική κοινότητα στο Παρίσι. Είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένοι και ανήσυχοι, για αυτό και αποφάσισαν να ακυρώσουν την παρέλαση που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα στην Πλατεία Δημοκρατίας» εξήγησε η Ινταλγκό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

«Δεν έχουν διάθεση να γιορτάσουν αυτή τη στιγμή» συμπλήρωσε.

Η πόλη του Μπορντό στη νοτιοδυτική Γαλλία ακύρωσε επίσης χθες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την κινεζική Πρωτοχρονιά προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο μετάδοσης αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα στην Κίνα, ανακοίνωσε ο δήμαρχός της.

Περιορισμούς στην πρόσβαση στην πόλη Σαντόου

Περιορισμούς στην πρόσβαση προς την κινεζική πόλη Σαντόου, την πρώτη που βρίσκεται έξω από το επίκεντρο του νέου κοροναϊού στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

Από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας), θα απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλα τα αυτοκίνητα που δεν κρίνεται απαραίτητο να κυκλοφορούν, στη Σαντόου, μια πόλη με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 και πλέον χιλιομέτρων νότια της Ουχάν, σύμφωνα με ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News