Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για νέο σεισμό άνω των 7 R – Γυναίκα μιλά μέσα από τα συντρίμμια

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: Φόβοι για νέο σεισμό άνω των 7 R – Γυναίκα μιλά μέσα από τα συντρίμμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν. Τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο πολιτικών .

Συγκλονισμένη είναι  η Τουρκία τις τελευταίες ώρες, από τη στιγμή που ο φονικός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, στι 20.55 (τοπική ώρα), το βράδυ της Παρασκευής (24.01.2020).

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 1130 τραυματίστηκαν.

“Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Πέντε κτίρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ.

Η τουρκική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ανέφερε ότι σημειώθηκαν περισσότεροι από 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκλονιστική είναι η στιγμή που διασώστρια μιλά τηλεφωνικά με την Αζιζέ, μία γυναίκα που ήταν εγκλωβισμένη στα συντρίμμια και… βγήκε ζωντανή ύστερα από 17 ώρες. “Φώναξε όποιον μπορεί να μιλήσει. Φώναξε τα παιδιά τους. Μην αφήσεις κανέναν να κοιμηθεί. Ανάπνεε από την μύτη. Ήρεμα, ήρεμα. Μίλα σε όλους. Κανείς δεν πρέπει να μείνει σιωπηλός. Μην φοβάσαι για τίποτα. Αζιζέ, είσαι μητέρα, είσαι η μητέρα όλων εκεί κάτω. Είσαι η μόνη, με την οποία επικοινωνούμε. Δεν κλαις, είσαι ήρεμη. Τους στηρίζεις όλους”.

Η γυναίκα ενημέρωσε τη διασώστρια πως -μεταξύ άλλων- είναι μαζί της και η μητέρα ενός γείτονα της.

https://twitter.com/Sctkrl55/status/1221018969072701441

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε ήδη με τον Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε την «ολόψυχη συμπαράσταση» και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στον τουρκικό λαό και του διεμήνυσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος τον ευχαρίστησε, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και η τηλεφωνική συνομιλία του Υπ. Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον οποίο διατηρεί προσωπική σχέση εδώ και χρόνια από την εποχή που ήταν και οι δυο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Με αναρτήσεις του στην ελληνική, την αγγλική και την τουρκική γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκάρδια ευχαρίστησε τον Νίκο Δένδια για την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του μετά τον ισχυρό σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ, δείχνοντας αλληλεγγύη και ευχόμενος περαστικά.

«Ευχαριστώ εγκάρδια για την αλληλεγγύη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος της γείτονάς μας, κ. Νίκου Δένδια, ο οποίος ευχήθηκε περαστικά τηλεφωνώντας αμέσως μετά από το σεισμό» έγραψε στα ελληνικά.

Ε.Λέκκας: Καμία σχέση με την Ελλάδα ο σεισμός στην Τουρκία. Πιθανός μετασεισμός ακόμη και 6,8

Ο φονικός σεισμός των 6,8 ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως διευκρίνισε η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ. Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι "προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά".

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Τουρκία: Φόβοι για νέο σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ

SOS στους κατοίκους της Ελαζίγ, στην Τουρκία, εκπέμπει ο διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου της Ταϊβάν, Dyson Lin, μετά τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή το βράδυ της Παρασκευής (24.01.2020).

Σύμφωνα με αναρτήσεις του στο Twitter, υπάρχουν ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως εξηγεί, ίσως ο σεισμός που συνέβη χθες να μην ήταν ο κύριος, και κάνει έκκληση στους κατοίκους της Ελαζίγ και της Μανίσα, να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να πάνε σε άλλες κοντινές περιοχές ή στην Κωνσταντινούπολη.

Η μαύρη Παρασκευή της Τουρκίας

Ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ “σάρωσε” τα πάντα στο Ελαζίγ προκαλώντας θανάτους και τεράστιες καταστροφές. Η επαρχία Ελαζίγ απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα.

Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος…

Η πληγείσα περιοχή είναι απομακρυσμένη και σχετικά αραιοκατοικημένη. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να εκτιμήσουν οι αρχές το πλήρες μέγεθος της καταστροφής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Συρία και το Ιράν μετέδωσαν ότι η δόνηση έγινε αισθητή και στις δύο χώρες. Τοπικά ΜΜΕ στον Λίβανο ανέφεραν επίσης ότι οι κάτοικοι της Βηρυτού και της Τρίπολης αισθάνθηκαν τον σεισμό.

Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.

Συλλυπητήρια του προέδρου Πούτιν στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν     

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου εξέφραζε τα συλλυπητήριά του για τους θανάτους και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση στην τουρκική επαρχία Ελαζίγ, έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

«Η Ρωσία συμμερίζεται τον πόνο και την οδύνη εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους από την καταστροφή και ελπίζει για την ταχεία ανάρρωση όλων των θυμάτων» έγραψε ο Πούτιν.

newsit - kathimerini- ΑΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News