Σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον 20 νεκροί - Λέκκας: Καμία σχέση με την Ελλάδα ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ

Κόσμος
Σεισμός στην Τουρκία: Τουλάχιστον 20 νεκροί - Λέκκας: Καμία σχέση με την Ελλάδα ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 30 ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από χαλάσματα

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 900 τραυματίστηκαν, από τη σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Η τουρκική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) τόνισε πως 922 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 433 στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια.

«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

https://twitter.com/eha_news/status/1220938430269534208

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό.

Πέντε κτίρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Η AFAD ανέφερε ότι σημειώθηκαν 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως ο στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει αν κριθεί απαραίτητο.

Ε.Λέκκας: Καμία σχέση με την Ελλάδα ο σεισμός στην Τουρκία. Πιθανός μετασεισμός ακόμη και 6,8

Ο φονικός σεισμός των 6,8 ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία δεν έχει καμμία σχέση με την Ελλάδα δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως διευκρίνισε η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο καθηγητής Λέκκας δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 ρίχτερ. Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι "προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά".

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News