Κοροναϊός: Τα μέτρα στην Ευρώπη

Κόσμος
Κοροναϊός: Τα μέτρα στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιος συναγερμός για το νέο ιό

Παγκόσμια είναι η ανησυχία για το νέο κοροναϊό, “συγγενή” του SARS που μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και εκτός Κίνας.

Από την πόλη Βουχάν στο κέντρο της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε, κρούσματα, συνολικά πάνω από 900, έχουν καταγραφεί σε 13 επαρχίες της χώρας, ενώ τα πρώτα περιστατικά αναφέρονται στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως αργά χθες τα θανατηφόρα κρούσματα ήταν 17, ενώ ύποπτα περιστατικά είχαν αναφερθεί και στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι μετακινήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κίνα ενόψει των εορτασμών για το νέο σεληνιακό έτος, γεγονός που έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις Αρχές σε όλες τις όμορες χώρες. Έλεγχοι των επιβατών με θερμικές κάμερες πραγματοποιούνται ήδη στα αεροδρόμια της Ταϊλάνδης, της Ρωσίας - φυσικά της Κίνας - και πολλών άλλων χωρών, αλλά και μέσα στα αεροσκάφη.

Στον “χορό” άρχισε να μπαίνει από χθες και η Ευρώπη, με τα μεγάλα αεροδρόμια σε πρωτεύουσες της Γηραιάς να ανακοινώνουν ότι από σήμερα λαμβάνουν ήδη τα πρώτα μέτρα. Η Ρώμη έκανε γνωστό ότι θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών στο Φιουμιτσίνο, ενώ οι βρετανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες αρχικά στο Χίθροου του Λονδίνου, προκειμένου να υποδεχτούν τις απευθείας πτήσεις από τη Βουχάν. Οι ρουμανικές και οι σερβικές Αρχές αναφέρουν ότι σκοπεύουν να εφαρμόσουν ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες στα αεροδρόμια, ενώ εν αναμονή βρίσκονται Γαλλία και Γερμανία. Το ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών έκρινε ότι ο κίνδυνος “εισαγωγής” κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «μέτριος», όμως ενισχυμένος από το κινεζικό Νέο Έτος, που σηματοδοτείται από την αύξηση των μετακινήσεων, ενώ την κατάσταση εξετάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News