default-image

Κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί - Ποιες είναι οι θανατηφόρες επιδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα

Κόσμος
Κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί - Ποιες είναι οι θανατηφόρες επιδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει ο φονικός κοροναϊκός - Δείτε τις θανατηφόρες επιδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα

Στους 17 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών στην επαρχία Χουμπέι από τον νέο κοροναϊό, την ώρα που περαιτέρω αύξηση καταγράφει και ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, μετέδωσε σήμερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την επαρχιακή κυβέρνηση.

Η επαρχία Χουμπέι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έκανε λόγο για 444 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού - ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στην πρωτεύουσά της Ουχάν - τα οποία καταμετρήθηκαν μέχρι τις 8 το βράδυ τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας).

Ο προηγούμενος απολογισμός στην Κίνα ανερχόταν σε 9 νεκρούς, όλοι τους στην επαρχία Χουμπέι.

Η εμφάνιση του ιού προκαλεί συναγερμό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς κρούσματα εκδηλώθηκαν στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ και Μακάο, ενώ χθες εντοπίστηκε κρούσμα και στο Σηάτλ των ΗΠΑ, όπου νόσησε ταξιδιώτης που μόλις είχε φτάσει από την Κίνα.

εξάλλου σήμερα, επιβάτης αεροσκάφους το οποίο είχε αναχωρήσει από την Σαγκάη και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της πόλης με την υποψία ότι είναι φορέας του νέου κοροναϊού που εξαπλώνεται στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αναπληρωτή κυβερνήτη της πόλης Άννα Μιτιάνινα.

Νωρίτερα το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, μετέδωσε ότι ένας επιβάτης με υψηλό πυρετό διακομίσθηκε από το αεροδρόμιο Πούλκοβο στο νοσοκομείο.

Οι θανατηφόρες επιδημίες που ξεκίνησαν από την Κίνα

Πολλές επιδημίες έχουν ξεκινήσει από την Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται πληροφορίες από τo AFP.

2003: Ο SARS

Ο ιός SARS (σοβαρό, οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) εμφανίστηκε στο τέλος του 2002 στη νότια Κίνα, μετά την μετάδοσή του από τις νυκτερίδες στον άνθρωπο, μέσω της μασκοφόρας φοινικοσιβέτας, άγριου θηλαστικού που πωλείται ζωντανό στις αγορές της Κίνας για το κρέας του.

Αυτός ο ιός, σε σχήμα κορώνας, αποδεικνύεται εξαιρετικά μεταδοτικός και προκαλεί οξείες πνευμονίες, θανατηφόρες σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την άνοιξη του 2003, προκαλεί πραγματική ψύχωση στην Ασία, κυρίως στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Σιγκαπούρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύσσει στις 12 Μαρτίου διεθνή υγειονομικό συναγερμό.

Τελικά, η επιδημία θα προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων επί 8.096 κρουσμάτων σε 30 χώρες. Η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συγκεντρώνουν το 80% των κρουσμάτων.

1997: Η γρίπη των πτηνών A (H5N1)

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί θανάτους για πρώτη φορά στο Χονγκ Κονγκ το 1997 (έξι νεκροί), πριν επανεμφανισθεί το 2003 στην νοτιοανατολική Ασία, προκαλώντας τον θάνατο 282 ανθρώπων επί 468 κρουσμάτων σε 15 χώρες (απολογισμός 2003-2009 του ΠΟΥ). Όμως, ο ιός αυτός ενδημεί κυρίως μετά των πτηνών, και κυρίως των πτηνών εκτροφής και η προσβολή των ανθρώπων οφείλεται στην απευθείας επαφή με τα πτηνά.

Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να γίνει λόγος για ανθρώπινη επιδημία γρίπης των πτηνών, αφού η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι δυνατή ή ελάχιστη. Ο φόβος προέρχεται από μία εξέλιξη του ιού προς μία μορφή εύκολα μεταδόσιμη από άνθρωπο σε άνθρωπο.

1968: Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ

Ένας νέος ιός τύπου A (ένας από τους τρεις τύπους της εποχικής γρίπης) μεταδίδεται από τον Ιούλιο 1968 στο Χονγκ Κονγκ, όπου προσβάλλει μισό εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή του 15% του πληθυσμού, πριν διαδοθεί στην Ασία, τις ΗΠΑ και φθάσει το φθινόπωρο μέχρι την Ευρώπη.

Θεωρείται η πρώτη πανδημία της σύγχρονης εποχής, οι συνθήκες μετάδοσης της οποίας επιδεινώνονται από τον πολλαπλασιασμό των αεροπορικών μετακινήσεων, και προκαλεί παγκόσμια κινητοποίηση, υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Από τον Νοέμβριο 1969 είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά εμβόλια κατά της γρίπης του Χονγκ Κονγκ. Η πανδημία προκάλεσε τον θάνατο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό παρακολούθησης και πρόληψης των ασθενειών (CDC).

1957: Η ασιατική γρίπη

Τα πρώτα κρούσματα αυτής της γρίπης, επίσης τύπου A, εντοπίζονται τον Φεβρουάριο 1957 στην κινεζική επαρχία Γκουιζού (νοτιοδυτική Κίνα). Ο ιός εξαπλώνεται στην Κίνα και στην συνέχεια στην Ασία και σε ολόκληρο τον κόσμο προκαλώντας την μεγαλύτερη πανδημία από την ισπανική γρίπη το 1918. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών τοποθετείται στο 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον CDC.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News