Βερολίνο: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη

Κόσμος
Βερολίνο: Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη Διάσκεψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απούσα η Ελλάδα, που δεν έλαβε πρόσκληση - Χθες, διέρρευσε το προσχέδιο της Διάσκεψης  

Με την Ελλάδα απούσα, ξεκίνησε η κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα, καθώς έφτασε η ώρα για την κρίσιμη Διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη. Οι ηγέτες, με την Ελλάδα να είναι απούσα, καλούνται να δώσουν μια λύση, την ώρα που η Τουρκία έχει ξεκινήσει να δυναμιτίζει για τα καλά το κλίμα με αφορμή την επίσκεψη του Χαλίφα Χάφταρ στην Αθήνα.

Με την άφιξη των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα η άφιξη στην Καγκελαρία των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων δημιουργεί, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με το Βερολίνο να βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και την Αστυνομία να έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.

Λεπτό προς λεπτό η κρίσιμη διάσκεψη: 

19:11: Συναγερμός στην Καγκελαρία. Εμφανίστηκε μονοθέσιο αεροπλάνο το οποίο αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο.

18:55: Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών

18:28: Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται οι ηγέτες στην κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη σύμφωνα με όσα δήλωσε συμμετέχοντας στο πρακτορείο Reuters.

18:20: O Μπόρις Τζόνσον είναι μεταξύ των ηγετών που συμμετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ωστόσο απ' ότι φαίνεται η άφιξή του στην Καγκελαρία συνοδεύτηκε από «κατάρρα». Και αυτό γιατί είχε μπλοκάρει η πόρτα του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατέβει από αυτό. Εν τέλει ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητό του. 

17:55: O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. 

17:44: Δεν μπορούσε να κρύψει καθόλου την αμηχανία της στη Διάσκεψη του Βερολίνου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ο φακός την... έπιασε να τρώει τα νύχια της τη στιγμή που περίμενε να υποδεχθεί τους ηγέτες που κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

17:02: Η οικογενειακή φωτογραφία συνοδεύτηκε από ευτράπελα. Συγκεκριμένα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναζητούσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. Όταν ο κ. Πούτιν κατάλαβε ότι τον αναζητούσαν έσπευσε στο σημείο όπου τον περίμεναν οι υπόλοιποι ηγέτες.

16:51: Ο Στρατάρχης Χαφτάρ πριν την έναρξη της Συνόδου συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

16:28: Μια οργάνωση που αντιπροσωπεύει φυλές της νότιας Λιβύης ανακοίνωσε πως έκλεισε τα νότια πετρελαϊκά κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, ουσιαστικά σταματώντας το σύνολο της πετρελαϊκής παραγωγής της Λιβύης ενώ στο Βερολίνο διεξάγεται μια διεθνής διάσκεψη για την ειρήνευση της χώρας. Ο ηγέτης της οργάνωσης Οργή του Φεζάν, ο Μπασίρ αλ-Σέιχ, δήλωσε στο Reuters πως η οργάνωσή του έκλεισε τα δύο πετρελαϊκά κοιτάσματα, μόλις δύο ημέρες αφο΄ύ στο ανατολικό τμήμα της χώρας είχαν κλείσει και άλλες πετρελαιοπηγές. Δεν υπάρχει επιβεβαίωση από ανεξάρτητη πηγή για το κλείσιμο των κοιτασμάτων, από τα οποία αντλούνται περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

16:17: Δεκάδες άνθρωποι διαδηλώνουν έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

16:15: Τετ α τετ Πομπέο - Τσαβούσογλου πριν την κρίσιμη Διάσκεψη. «Με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, συζητήσαμε για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις και τη διάσκεψη για τη Λιβύη. Είμαστε σε στενή επαφή με όλους τους βασικούς παράγοντες για τη μόνιμη εκεχειρία και την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία στη Λιβύη», αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Εξωτερικών.

16:00: Καρέ καρέ οι αφίξεις των ξένων ηγετών στο χώρο της συνεδρίασης.

15:59: Με την άφιξη των Προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η άφιξη στην Καγκελαρία των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη. Είχε προηγηθεί διμερής συνάντηση των δύο ηγετών. Τους εκπροσώπους χωρών και οργανισμών που λαμβάνουν μέρος στη σημερινή Σύνοδο υποδέχθηκαν η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

15:58: Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

15:57: Αναλυτές περί των γεωπολιτικών και των ενεργειακών ισορροπιών στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο συμπληρώνουν μέρα με τη μέρα το παζλ, σχηματίζοντας την άποψη πως ο αποκλεισμός της Ελλάδας μόνο τυχαίος δεν είναι και έχει να κάνει με την εμπλοκή της στην κατασκευή του αγωγού EastMed. Δ

15:48: Έλληνες και Τούρκοι ακαδημαϊκοί και διπλώματες ζητούν «αυτοσυγκράτηση». Δ

15:45: Με όλα τους τα όπλα και κατάλληλα προετοιμασμένοι φαίνεται ότι έφτασαν όλοι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η οποία διεξάγεται στο Βερολίνο, έπειτα από πρωτοβουλία της γερμανικής καγκελαρίας.

Οι διαπραγματεύσεις, μάλιστα, άρχισαν πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, μαρτυρώντας πως ο διπλωματικός πυρετός κορυφώνεται. Πιο συγκεκριμένα, ελάχιστα λεπτά πριν από την έναρξη της διάσκεψης το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε την πληροφορία ότι η Ανγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τόσο με τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. 

15:37: Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ.

15:15: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν χάνουμε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί», δήλωσε ο Πούτιν πριν συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης.Ο Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και η Τουρκία έκαναν «ένα πολύ καλό βήμα» όταν κάλεσαν τις λιβυκές παρατάξεις να σταματήσουν τις μάχες και πρόσθεσε πως οι μεγάλες στρατιωτικές ενέργειες έχουν σταματήσει στη Λιβύη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται σήμερα για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να διασφαλίσει πως στη Διάσκεψη θα «ακουστεί» και η θέση της Ελλάδας, βάσει του κειμένου συμπερασμάτων που συντάχθηκε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 12 και 13 Δεκεμβρίου 2019.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί, παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, λόγω του μνημονίου που έχει υπογράψει η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Κόσμος έχει συγκεντρωθεί και διαδηλώνει κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πανό που γράφουν: «Σταματήστε τον Ερντογάν» και «Η Ευρώπη δεν είναι μέρος για δικτάτορες».

Διάσκεψη Βερολίνου: Τι αναφέρει το προσχέδιο

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το προσχέδιο των τελικών εγγράφων που αναμένεται να υπογράψουν οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη του Βερολίνου, αναφέρει τα εξής:

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων», προσθέτει.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

https://www.ethnos.gr/kosmos/83580_live-lepto-pros-lepto-oi-exelixeis-apo-tin-krisimi-diaskepsi-gia-ti-libyi
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News