Διάσκεψη Βερολίνου: Το κλίμα και οι συναντήσεις στο περιθώριο

Κόσμος
Διάσκεψη Βερολίνου: Το κλίμα και οι συναντήσεις στο περιθώριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει ο εκπρόσωπος του Χάφταρ για τον Ερντογάν

Η κρίσιμη διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης, θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 3, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας. Μετά το πέρας των εργασιών, αναμένεται συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσουν από κοινού η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο της συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (ώρα Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία, η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη.

Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο άνδρες θα παραμείνουν πιθανότατα στα ξενοδοχεία τους στο Βερολίνο. Αρχικά, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρόκειτο να λάβουν μέρος στην Διάσκεψη, το σχέδιο ωστόσο άλλαξε διότι επέμειναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέντευξη Τύπου, εκτός από την καγκελάριο Μέρκελ και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να λάβουν μέρος και οι εκπρόσωποι πολλών από τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν.

«Αληθινά λάθος», χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της Ελλάδας όσο και της Τυνησίας από την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, που θα αρχίσει αργά το μεσημέρι, η συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ.

Σε συνέντευξή της στην Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR), η κυρία Μπέρμποκ τόνισε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα και η Τυνησία δεν προσκλήθηκαν στη σημερινή Διάσκεψη είναι «λάθος» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «έτσι στην πραγματικότητα τιμωρούνται, με το να μην συμμετέχουν σε τέτοιες συναντήσεις, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά επιδιώκουν την ειρήνη».

Το πρόγραμμα του Πομπέο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας και τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση με αξιωματούχους της Ρωσίας.

Χτες το βράδυ, ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χάφταρ, κατηγόρησε προσωπικά τον Τούρκο πρόεδρο ότι έχει την ευθύνη για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη:

«Έχεις βάλει χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες προς πώληση. Είσαι υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και αυτό γίνεται με την πρόσληψη εκατοντάδων νέων από την Ευρώπη και τη συμμετοχή τους στον ΙSIS και στην αλ Κάιντα και την αποστολή τους στον πόλεμο της Συρίας».

Σκληρότατη επίθεση εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Κατηγόρησε προσωπικά τον Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει την ευθύνη για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

«[Ο Ερντογάν] υποστήριξε τον ISIS και άλλες οργανώσεις τρομοκρατών στις ενέργειές τους να σκοτώσουν τους Κούρδους, να καταστρέψουν τις πόλεις τους, να καταστρέψουν την οικονομία τους ... [Η Τουρκία] είναι μια βάση επιχειρήσεων για όλα τα μέλη του ISIS και της αλ Κάιντα. Οπότε δεν μπορούν να είναι ένα μονοπάτι για την ειρήνη στη Λιβύη μέσω της Τουρκίας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Χαφτάρ «τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 41 Σύριοι τρομοκράτες έφυγαν από την Τρίπολη με τη βοήθεια διακινητών ανθρώπων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) και περισσότεροι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα (για την Ευρώπη). Εκβιάζετε την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι τουρκικές ΜΚΟ που στην πραγματικότητα είναι οργανώσεις που ανήκουν στην MİT (τουρκική μυστική υπηρεσία) υποστηρίζουν την Τουρκία στη Λιβύη. Η ΜΚΟ με την ονομασία IHH, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένο βραχίονα υποστήριξης της Αλ Κάιντα στη Συρία, παρέχει όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια στους τζιχαντιστές, είναι η κορυφαία από πολλές τέτοιες οργανώσεις» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News