Πανικός στην Τουρκία: Ραγδαία εξάπλωση του ιού των πτηνών - Θανατώθηκαν 100.000 κοτόπουλα

Κόσμος
Πανικός στην Τουρκία: Ραγδαία εξάπλωση του ιού των πτηνών - Θανατώθηκαν 100.000 κοτόπουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ιός των πτηνών, που εξαπλώνεται ραγδαία, κοντεύει να πάρει διαστάσεις επιδημίας

Τρόμος επικρατεί αυτή την περίοδο στην Τουρκία εξαιτίας κρουσμάτων του επικίνδυνου ιού Η5Ν8 σε πουλερικά που είχαν εισαχθεί από την Πολωνία. Ο ιός, που εξαπλώνεται ραγδαία, κοντεύει να πάρει διαστάσεις επιδημίας. Μάλιστα, για να σταματήσει η μετάδοσή του, προληπτικά εκτροφείς κλήθηκαν να συμμορφωθούν με την οδηγία του αρμοδίου υπουργείου και θανάτωσαν πάνω από 100.000 πουλερικά. 

Λόγω της γρίπης των πτηνών, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Αφρική σταμάτησαν να εισάγουν εντελώς τα πουλερικά και τα αυγά από την Πολωνία, σύμφωνα με το ethnos.gr, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ουκρανία και η Λευκορωσία επέβαλαν περιορισμούς, σύμφωνα με την τουρκική Yeni Safak.

Από την άλλη, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, από την Προύσα, όπου βρίσκεται, διαβεβαίωσε πως, μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, είναι πλέον ασφαλές για τους πολίτες να καταναλώνουν πουλερικά και αβγά, καθώς δεν συντρέχει πλέον κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

«Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η γρίπη των πτηνών δεν πρέπει να μας απασχολεί» υποστήριξε ο Μουεζίνογλου. 100.000 πουλερικά θανατώθηκαν στα Μουδανιά. Η φάρμα εκτροφής μπήκε σε καραντίνα, ενώ διενεργείται και σχετική έρευνα.

Ο ιός Η5Ν1, ευρύτερα γνωστός ως γρίπη των πουλερικών, γενικά εντοπίζεται στα πουλερικά, αλλά μπορεί να προσβάλει και τους ανθρώπους, επιφέροντας ακόμα και τον θάνατο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News