Ο Ιουστινιανός, η Θεοδώρα και η Στάση του Νίκα

Κόσμος
Ο Ιουστινιανός, η Θεοδώρα και η Στάση του Νίκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των Πράσινων και των Βένετων

Το ημερολόγιο έδειχνε 11 Ιανουαρίου του 532 μ.Χ., όταν ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η περίφημη Στάση του Νίκα, η οποία έμελλε να πνιγεί στο αίμα λίγες ημέρες αργότερα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Ιουστινιανό.

Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των Πράσινων και των Βένετων (μπλε), οι οποίοι μαζί με τους Ρούσσους (κόκκινοι) και τους Λευκούς αποτελούσαν οργανώσεις φιλάθλων με λαϊκή καταγωγή, που παρακολουθούσαν φανατικά τις αρματοδρομίες στον Ιππόδρομο.

Οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν τους δήμους ως κάτι ανάμεσα σε συμμορία και πολιτικό κόμμα. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Βένετος κι ένας Πράσινος συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάζονται σε θάνατο. Ο Ιουστινιανός, ο οποίος ήταν υποστηρικτής των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε φυλάκιση, ωστόσο οι Πράσινοι και οι Βένετοι, που αξιώνουν την πλήρη απαλλαγή τους, αντιδρούν οργισμένα: Στις 11 Ιανουαρίου του 532 μ.Χ. πυρπολούν κτήρια, πολιορκούν το παλάτι, ενώ προξενούν ζημιές στην Αγιά Σοφιά.

Η ιαχή “Νίκα”, που φώναζαν στον Ιππόδρομο, ηχεί σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Για αρκετές ημέρες, ο νεαρός αυτοκράτορας αδυνατεί να αντιδράσει, καθώς στη δυναμική της εξέγερσης προστίθενται και οι σφετεριστές του θρόνου του.

Τελικά ο Ιουστινιανός, με τη συνδρομή και της δυναμικής συζύγου του, Θεοδώρας, αναλαμβάνει δράση: Στις 18 Ιανουαρίου, οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος εγκλωβίζουν τους εξεγερμένους στον Ιππόδρομο και σφάζουν συνολικά 30.000 άτομα.

Μπάμπης Γκολές: Το τέλος του Πατρινού ρεμπέτη

Πριν από ακριβώς πέντε χρόνια, στις 11 Ιανουαρίου του 2015, αφήνει την τελευταία του πνοή ο δεξιοτέχνης μουσικός κι εκ των κυριότερων εκπροσώπων του κινήματος αναβίωσης του ρεμπέτικου, Μπάμπης Γκολές.

Γεννήθηκε το 1947 στην Πάτρα και μεγάλωσε στη συνοικία Ταμπάχανα της αχαϊκής πρωτεύουσας. Υπήρξε αυτοδίδακτος μουσικός: Έπιασε για πρώτη φορά κιθάρα και ούτι στην ηλικία των 8 ετών, ενώ στα 12 του ξεκίνησε να “γρατζουνάει” και το μπουζούκι.

Ο Γκολές ήταν βαθύς γνώστης της δισκογραφίας των 78 στροφών κι έτσι επανέφερε πλήθος ξεχασμένων τραγουδιών στο προσκήνιο. Έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1964, σε ηλικία μόλις 17 ετών, σε καφενείο της Πάτρας. Δεν άργησε να γίνει ευρέως γνωστός ως ρεμπέτης βιρτουόζος. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, συνεργάστηκε με τα “Παιδιά από την Πάτρα” στο νυχτερινό κέντρο “Χάραμα”, στην Οβρυά Αχαΐας.

Εξάλλου, το 1982 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με την ονομασία “Τσάρκα στα παλιά”. Στην πλούσια καριέρα του ηχογράφησε περισσότερα από 250 παλιά και νέα τραγούδια, ενώ κυκλοφόρησε και πάνω από 20 δίσκους.

Ο Μπάμπης Γκολές πέθανε πρόπερσι, σε ηλικία 68 ετών. Η κηδεία του έγινε στην Πάτρα, παρουσία δεκάδων συγγενών, φίλων και θαυμαστών του, πολλοί εκ των οποίων τον συνόδεψαν στο τελευταίο του “ταξίδι” παίζοντας τα ρεμπέτικα όργανά τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News