Κόσμος

Διάγγελμα Τραμπ: «Έτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις - Είμαστε ανοιχτοί σε νέα πυρηνική συμφωνία»

Κυρώσεις κατά του Ιράν επιβάλλουν, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ

Ολοκληρώθηκε το διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο το μπαράζ πυραυλικών χτυπημάτων από το Ιράν κατά αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κάλεσε σε διαπραγματεύσεις το Ιράν για μία νέα πυρηνική συμφωνία, ενώ ανακοίνωσε την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Επεσήμανε ακόμα πως από το χθεσινό χτύπημα δεν σημειώθηκαν απώλειες ζωών αμερικανών στρατιωτών, παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές.

«Στη δική μου προεδρία το Ιράν ποτέ δεν θα επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να είναι ευγνώμων και ευτυχής. Δεν επλήγησαν Αμερικανοί από τις επιθέσεις. Μικρές ζημιές υποστήκαμε. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για όλα. Το Ιράν εμφανίζεται να υποχωρεί. Κανένας δεν απώλεσε τη ζωή του, λόγω των προφυλάξεων που λάβαμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και συνέχισε:

«Το Ιράν απειλούσε τον πολιτισμένο κόσμο. Ποτέ δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό. Την περασμένη εβδομάδα λάβαμε την απόφαση να εξουδετερώσουμε τον νούμερο ένα τρομοκράτη στον κόσμο, τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Ήταν υπεύθυνος για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις στον κόσμο. Εκπαίδευε τρομοκράτες, δολοφόνησε χιλιάδες στρατιώτες, διέταξε βομβιστικές επιθέσεις».

«Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος, και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι οι ηγέτες του καθεστώτος να συμμορφωθούν» ανακοίνωσε ο Τραμπ, ο οποίος όπως φαίνεται αποκλείει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης ενάντια στο καθεστώς, ενώ κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη και το Ιράν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να εκπονήσουν μια νέα συμφωνία για τα πυρηνικά:

«Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν χθες το βράδυ, πληρώθηκαν από εμάς και τους συμμάχους μας. Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε αυτά τα λεφτά στους Ιρανούς. (…) Το Ιράν θα έχει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι να ακολουθήσει όσον αφορά την πυρηνική πολιτική. Πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του, πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τρομοκρατικές επιθέσεις. (…) Πρέπει να εργαστούμε για μια νέα πυρηνική συμφωνία, μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να ευημερήσει. Ο πολιτισμένος κόσμος θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν: Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή η καμπάνια τρομοκρατίας. Θα ζητήσω από το ΝΑΤΟ να γίνει πιο ενεργό στην περιοχή».

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την επίθεση;
Δεν υπήρξαν απώλειες: Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε στο CNN πως δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες ανθρώπινων ζωών από την επίθεση, παρά τους ιρανικούς ισχυρισμούς για 80 νεκρούς. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Το Ιράν προειδοποίησε το Ιράκ: Το «Ιράκ έλαβε ένα επίσημο λεκτικό μήνυμα» από το Ιράν για την πυραυλική επίθεση, πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Το Ιράκ μάλιστα, σύμφωνα με το CNN με τη σειρά του ειδοποίησε τις ΗΠΑ.

Το κίνητρο: Η επίθεση ήταν μια πράξη κλιμάκωσης από το Ιράν μετά την εκτέλεση του ανώτατου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα την περασμένη Παρασκευή στη Βαγδάτη.

Πηγή: newpost.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια