Φινλανδία: Δωρεάν κατοικίες για τους άστεγους

Κόσμος
Φινλανδία: Δωρεάν κατοικίες για τους άστεγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν δαπανηθεί 270 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν τον σκοπό

Στη Φινλανδία, ο αριθμός των αστέγων έχει σημειώσει ραγδαία πτώση μετά την εφαρμογή ενός πρωτοποριακού προγράμματος που ονομάζεται «Πρώτα η στέγη» (Housing first).

Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες είναι άστεγοι ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν δίχως σπίτι φιλοξενούνται σε μικρά διαμερίσματα, ενώ παράλληλα το κράτος φροντίζει για την ψυχολογική στήριξή τους. Μάλιστα, για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν όροι ή προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Έθνος, το 2008 μπορούσε να δει κανείς σκηνές και καλύβες στα πάρκα του Ελσίνκι, αφού οι άστεγοι κατασκεύαζαν αυτοσχέδια σπίτια. Συγχρόνως, δεν μπορούσαν να πιάσουν δουλειά, καθώς για να εργαστεί κανείς στη Φινλανδία απαιτείται να έχει διεύθυνση κατοικίας. Επρόκειτο για έναν φαύλο κύκλο. Οι άστεγοι ήταν παγιδευμένοι.

Ωστόσο, το 2008 η κυβέρνηση της χώρας εισήγαγε μια νέα, επαναστατική πολιτική, με το πρόγραμμα «Πρώτα η στέγη». Από τότε τα ποσοστά των αστέγων έχουν γνωρίσει ραγδαία μείωση. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Φινλανδία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου οι άστεγοι μειώνονται, αντί να αυξάνονται.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατασκευάζουν σπίτια, αγοράζουν διαμερίσματα ή ανακαινίζουν εγκαταλειμμένα κτίρια και κατόπιν τα προσφέρουν σε αστέγους. Τα διαμερίσματα έχουν συνήθως δύο ή τρία δωμάτια. Έτσι, οι άστεγοι μετατρέπονται σε ενοικιαστές αφού υπογράφουν μισθωτήρια. Οι ίδιοι οφείλουν να πληρώνουν τα έξοδα ενοικίασης και λειτουργίας, ενώ παράλληλα κοινωνικοί λειτουργοί που διατηρούν τα γραφεία τους στα κτίρια των κατοικιών αυτών βοηθούν σε οικονομικά και προσωπικά ζητήματα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι εντυπωσιακά. Τέσσερις στους πέντε αστέγους απέκτησαν κανονική ζωή, εντασσόμενοι πλήρως στην κοινωνία. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν διατεθεί 4.600 σπίτια. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν ακόμη 1.900 άστεγοι, οι οποίο και αυτοί με κάποιον τρόπο δεν κοιμούνται έξω στους δρόμους, αφού φιλοξενούνται σε κρατικές δομές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News