Αυστραλία: Fake η viral φωτογραφία… της NASA με τις πυρκαγιές - Ποια είναι η αλήθεια;

Κόσμος
Αυστραλία: Fake η viral φωτογραφία… της NASA με τις πυρκαγιές - Ποια είναι η αλήθεια;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για τη φωτογραφία με πηγή τη NASA, η οποία δείχνει την Αυστραλία από δορυφόρο και έχει γίνει viral

Fake αποδείχτηκε, τελικά, η φωτογραφία που απεικονίζει την Αυστραλία από δορυφόρο και έχει ως πηγή τη NASA. Μάλιστα, η εν λόγω φωτογραφία έχει γίνει viral.

Η εικόνα, που υποτίθεται δείχνει σε πραγματικό χρόνο τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία, μοιράζεται από πολλούς και στην Ελλάδα. Ωστόσο, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τη χρονική στιγμή.

Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική. Αρχικά δεν είναι από τη NASA και δεν είναι δορυφορική φωτογραφία. Επίσης δεν δείχνει τις εστίες φωτιάς σήμερα στην Αυστραλία ή το πόσες φωτιές είναι σε εξέλιξη.

Ποια είναι η αλήθεια;

O χάρτης που έγινε viral είναι στην πραγματικότητα μια 3D απεικόνιση των πυρκαγιών στην Αυστραλία, ένα γράφημα δηλαδή και όχι μια φωτογραφία από δορυφόρο. Δημιουργός του φαίνεται να είναι ο Anthony Hearsey (όπως παραδέχεται ο ίδιος) από το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, ο οποίος σε ένα ποστ του στο Facebook εξηγεί τι ακριβώς απεικονίζει η φωτογραφία. Μάλιστα απολογείται πως δεν περίμενε το γράφημα να γίνει viral.

Ο Αυστραλός σχεδίασε το γράφημα συγκεντρώνοντας δορυφορικά δεδομένα της NASA από τις πυρκαγιές και τις εστίες φωτιάς σε διάστημα ενός μήνα, μεταξύ 05/12/19 και 05/01/20 και αυτές είναι όλες οι περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, μικρές και μεγάλες. Στην ανάρτησή του μάλιστα σημειώνει ότι δεν εξακολουθούν να καίγονται όλες αυτές οι περιοχές και πως το έντονο χρώμα είναι υπερβολικό λόγω του rendering. Μάλιστα παραθέτει και τον αρχικό χάρτη ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και οδηγό για το γράφημα.

Πηγή: cnn.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News