default-image

2015-2020: 5 χρόνια από το μακελειό στο «Charlie Hebdo»

Κόσμος
2015-2020: 5 χρόνια από το μακελειό στο «Charlie Hebdo»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε χρόνια πριν η Γαλλία μπαίνει επισήμως στο στόχαστρο μουσουλμανικών τρομοκρατικών επιθέσεων

Το μακελειό στο Charlie Hebdo ήταν η αρχή αιματηρών επιθέσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την εκατόμβη νεκρών στο Μπατακλάν

Το ημερολόγιο έγραφε 7 Ιανουαρίου 2015 όταν στο Παρίσι σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση με δολοφόνους να εκτελούν εν ψυχρώ δημοσιογράφους και σκιτσογράφους της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, αλλά και έναν αστυνομικό.

Πέντε χρόνια από την αποφράδα 7η Ιανουαρίου του 2015, εκείνη την ημέρα που άγνωστοι εισβάλλουν στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού εβδομαδιαίου περιοδικού «Charlie Hebdo», στο Παρίσι, σκορπίζοντας το θάνατο σε 12 άτομα.

Οι ένοπλοι κουκουλοφόροι, που πυροβολούσαν αδιακρίτως, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, φώναζαν ότι πήραν «εκδίκηση για τον προφήτη».

Γρηγόριος ο 13ος: Ο Πάπας που... άλλαξε το Ιουλιανό ημερολόγιο

Σαν σήμερα, στις 7 Ιανουαρίου του 1502, γεννιέται ο Γρηγόριος 13ος, Πάπας της Ρώμης, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την ημερολογιακή μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε

Ο Γρηγόριος προέβη το 1582 στην προσθήκη 10 ημερών στο Ιουλιανό ημερολόγιο, από το οποίο - λόγω ατελειών - προέκυπτε σφάλμα 11 λεπτών και 14 δευτερολέπτων το χρόνο, με κίνδυνο να εορτάζονται τα Χριστούγεννα φθινόπωρο και το Πάσχα χειμώνα.

Το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα μόλις το 1923, οπότε και η 16η Φεβρουαρίου ονομάστηκε 1η Μαρτίου.

Βίος και πολιτεία του Τάσσου Παπαδόπουλου

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Ιανουαρίου του 1934 όταν γεννιέται στον Άγιο Αντώνιο της Λευκωσίας ο Ευστάθιος (Τάσσος) Παπαδόπουλος. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του δασκάλου Νίκου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής. Σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο κι επιστρέφοντας στην Κύπρο συμμετείχε ενεργά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ. Παράλληλα, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Διετέλεσε τομεάρχης Λευκωσίας για την ΠΕΚΑ, την πολιτική οργάνωση της ΕΟΚΑ, ενώ στη συνέχεια έγινε γενικός υπεύθυνος της οργάνωσης για όλη τη Μεγαλόνησο. Σε ηλικία μόλις 25 ετών ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών, συμμετέχοντας στη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 1959. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου διετέλεσε υπουργός Εργασίας, ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη το Ενιαίο Κόμμα, το οποίο τασσόταν στο πλευρό των πολιτικών επιλογών του Μακαρίου.

Το 1970 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ τέσσερα χρόνια μετά, στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αμμόχωστο. Απελευθερώθηκε, ωστόσο, μια ημέρα μετά την εισβολή του Αττίλα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξελέγη τελικά πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2003, επικρατώντας του Γλαύκου Κληρίδη. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους υπέγραψε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2004, οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού σε ποσοστό 76%, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις που εξέφρασε τότε στο περίφημο διάγγελμά του ο Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε δηλώσει «παρέλαβα κράτος, δε θα παραδώσω κοινότητα». Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου του 2008, νικημένος από την επάρατη νόσο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News