Aυστραλία: Viral η εικόνα του πυροσβέστη που κατέρρευσε μπροστά στο σπίτι του

Κόσμος
Aυστραλία: Viral η εικόνα του πυροσβέστη που κατέρρευσε μπροστά στο σπίτι του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάρτηση με τα 8.000 σχόλια και 44.000 κοινοποιήσεις

Σοκ αλλά και παγκόσμια συγκίνηση έχουν προκαλέσει οι εικόνες από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές του 21ου αιώνα.

Οι φλόγες έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων, μισού δισεκατομμυρίου ζώων, αποτέφρωσαν πάνω από 2.000 σπίτια κι ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο υπουργός Μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Κόνστανς παρομοίωσε τον πύρινο εφιάλτη με «ατομική βόμβα». Οι φονικές πυρκαγιές έβαψαν πορτοκαλί τον ουρανό με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, που δέχεται εδώ και εβδομάδες σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της κρίσης, να προειδοποιεί ότι οι φωτιές μπορεί να εξακολουθήσουν να μαίνονται επί μήνες.

Ο Μόρισον ανακοίνωσε τη συγκρότηση ειδικής υπηρεσίας αρωγής των πυρόπληκτων καθώς η Αυστραλία βρέθηκε το Σαββατοκύριακο αντιμέτωπη με ένα από τα χειρότερα διήμερα αφότου ξέσπασαν οι πυρκαγιές με εκατοντάδες ιδιοκτησίες να έχουν γίνει στάχτη και την ποιότητα του αέρα να πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα για την υγεία λόγω του τοξικού νέφους από τα αποκαϊδια.

Κατέρρευσε πυροσβέστης

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός πατέρα- πυροσβέστη που έχει ξαπλώσει για να κοιμηθεί για μόλις 5 λεπτά, μετά από μια δύσκολη βάρδια στην μάχη για το σβήσιμο των πυρκαγιών στην Αυστραλία.

Την φωτογραφία ανέβασε στο facebook η κόρη του Τζένα Ο΄Κιφ και αμέσως έγινε με πάνω από 8.000 σχόλια και 44.000 κοινοποιήσεις.

«Αυτή είναι η φωτογραφία του πατέρα μου που κοιμάται 5 λεπτά στον κήπο, ενώ ο αδερφός μου παρακολουθεί την πυρκαγιά που καίει στην κορυφή του αγροκτήματός μας, αφού έχει τελειώσει την 12ωρη+ βάρδια του επί 10 μέρες σερί, σε έναν αγώνα κατά των πυρκαγιών στην κοινότητά μας» έγραψε η νεαρή γυναίκα. Και συνέχισε:

«Η οικογένειά μου παλεύει με αυτές τις φωτιές στο αγρόκτημα και στην κοινότητά μας χωρίς διακοπή για πάνω από έναν μήνα. Είναι κουρασμένοι, πονάνε και έχουν ξεμείνει από πόρους»

Το βορειοδυτικό τμήμα απειλείται από κυκλώνα

Ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στην Αυστραλία, την Δευτέρα ενισχύεται κυκλώνας στα ανοικτά της βορειοδυτικής πλευράς, απειλώντας την πόλη Μπρουμ με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και με ανέμους που μπορεί να φθάνουν ακόμη και τα 125 χιλιόμετρα την ώρα, προειδοποίησε η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία.

Η τροπική καταιγίδα αυτή δεν αναμένεται να έχει κάποια επίπτωση στις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και μήνες, αλλά εντοπίζονται κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της αχανούς νήσου-ηπείρου.

Η τροπική καταιγίδα Μπλέικ έγινε πλέον κυκλώνας κατηγορίας 1, με ριπές ανέμου ταχύτητας έως και 75 χιλιομέτρων την ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί στην κατηγορία 2 αύριο Τρίτη, όταν θα περάσει ξυστά από την Μπρουμ, πόλη 14.000 κατοίκων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προέτρεψε τον πληθυσμό να οργανωθεί ενόψει της έλευσης του κυκλώνα, προετοιμάζοντας κιτ με είδη πρώτης ανάγκης, φακούς, ραδιόφωνα, μπαταρίες, τρόφιμα και νερό.

Η καταιγίδα αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι αρχές φοβούνται πλημμύρες στις «παραθαλάσσιες ζώνες των περιοχών του Δυτικού Κίμπερλι και του Ανατολικού Πιλμπάρα».

Εικόνες αποκάλυψης - Ο χάρτης της καταστροφής

 Η πύρινη λαίλαπα έχει αποτεφρώσει μέχρι στιγμής δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις στην Αυστραλία με έκταση διπλάσια του Βελγίου, όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες της NASA.

Η επίπτωση στην μοναδική πανίδα και τη χλωρίδα της Αυστραλίας είναι τρομακτική με κάποιες εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον απολογισμό σε σχεδόν μισό δισ. νεκρά ζώα -από καγκουρό και κοάλα μέχρι σπάνια είδη παπαγάλων - μόνον στη Νέα Νότια Ουαλία.

Το τελευταίο 48ωρο, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια εικόνα – χάρτης της Αυστραλίας στην οποία αποτυπώνονται τα μέτωπα πυρκαγιών. Παρότι δεν πρόκειται για πραγματική λήψη από δορυφόρο, η εικόνα σοκάρει καθώς βασίζεται σε επίσημα στοιχεία της NASA για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αυστραλία από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου:

Εθελοντές πλέκουν τα απαραίτητα για τα άγρια ζώα της χώρας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές

Οι βελόνες του πλεξίματος χτυπούν με μανία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να δημιουργηθούν εκατοντάδες προστατευτικοί σάκοι και κουβέρτες για τα άγρια ζώα της Αυστραλίας το φυσικό περιβάλλον των οποίων έχει καταστραφεί από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η οργάνωση Animal Rescue Craft Guild ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κατακλυστεί από προσφορές για βοήθεια αφού ζήτησε από εθελοντές να πλέξουν σκεπάσματα για νυχτερίδες, μάρσιπους, φωλιές πουλιών, γάντια για κοάλα και άλλα γούνινα σπίτια για τα μαρσιποφόρα της Αυστραλίας. Οι δωρεές στην εθελοντική οργάνωση έρχονται από όλο τον κόσμο: τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Κινητοποίηση των φιλοζωικών οργανώσεων

Οι πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες έχουν καταστρέψει 80 εκατομμύρια στρέμματα γης. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των ζώων, περιλαμβανομένων των κατοικίδιων και των ζώων εκτροφής, που έχουν σκοτωθεί φτάνει το μισό δισεκατομμύριο, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί ή είδαν το φυσικό τους περιβάλλον να καταστρέφεται.

«Η οργάνωσή μας δημιουργεί και προσφέρει αντικείμενα σε φιλοζωικές οργανώσεις (…) σε όλη τη χώρα οι οποίες φροντίζουν τα άγρια ζώα», εξήγησε η Μπελίντα Ορελάνα, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.

Το Animal Rescue Craft Guild δημιουργήθηκε πριν μερικούς μήνες για προσφέρει κρεβάτια και πουλόβερ για σκύλους και γάτες που βρίσκονται στα φιλοζωικά κέντρα. Τώρα η σελίδα του στο Facebook μετρά 75.000 μέλη και πολλοί εθελοντές έχουν πλέξει ή ράψει μια σειρά αντικειμένων, όπως γάντια για κοάλα που έχουν κάψει τις πατούσες τους, αλλά και μάρσιπους για μωρά καγκουρό που έχουν χάσει τις μητέρες τους.

Πηγή: ethnos.gr - thetoc.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News