Ιράν: «Φιτίλι» στο «μπαρούτι» της Μέσης Ανατολής η δολοφονία Σουλεϊμανί

Κόσμος
Ιράν: «Φιτίλι» στο «μπαρούτι» της Μέσης Ανατολής η δολοφονία Σουλεϊμανί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικίνδυνες φωτιές «άναψε» η δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατιωτικού από τους Αμερικανούς

Θα μπορούσε ο “σκιώδης” εδώ και χρόνια πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν να γίνει πραγματικά ολέθριος; Η απάντηση είναι πλέον καταφατική, μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών που ακολουθούν τη δολοφονία, κατ’ εντολήν Τραμπ, του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ουσιαστικά στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας του Ιράν, ο οποίος έπεσε νεκρός μετά την επίθεση από αμερικανικά drones στην αυτοκινητοπομπή του στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σε μια εποχή απρόβλεπτη, με έναν Τραμπ ακόμα πιο απρόβλεπτο, την παγκόσμια οικονομία ρευστή και την Ανατολική Μεσόγειο να μοιάζει με σκακιέρα όπου κάθε ένας από τους παίχτες αναδιατάσσει τα πιόνια του, οι καταιγιστικές εξελίξεις προκαλούν εύλογη ανησυχία όχι απλά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά κυρίως στην περιοχή μας. Το όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, η αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, η εστίαση στη Βάση της Σούδας που θεωρείται κομβικό σημείο σε κάθε σχέδιο της Ουάσινγκτον στην περιοχή και τα παιχνίδια της Τουρκίας δημιουργούν προβληματισμό για το τι έπεται.

Η επίθεση με στόχο τον Κασέμ Σουλεϊμανί, που πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην ιρακινή πρωτεύουσα από φιλοϊρανούς διαδηλωτές, ξεφεύγει από τα πλαίσια των τρόπων δράσης των Αμερικανών και χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προσωπική πρωτοβουλία του Τραμπ, ο οποίος αν και έχει “δαιμονοποιήσει” τους πολλούς αχρείαστους πολέμους στους οποίους ενεπλάκησαν οι ΗΠΑ, όπως είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόσυρσή του από τη Συρία, δείχνει να χρειάζεται έναν τέτοιο πόλεμο για να “γεμίσει τη φαρέτρα του” ενόψει των προεδρικών εκλογών σε ένα χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, σκοπός της επιχείρησης ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», με τον ίδιο τον Τραμπ να υιοθετεί το μήνυμα που είχε εκπέμψει ο υπουργός των Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, νωρίτερα, υποστηρίζοντας με ανάρτησή του στο Twitter ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί σχεδίαζε να σκοτώσει «πολλούς Αμερικανούς». Ο θάνατος του υποστρατήγου Σουλεϊμανί, που φέρεται να είχε στενή σχέση με τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, σε βαθμό που πολλοί τον θεωρούσαν εν δυνάμει διάδοχό του, σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση των κρυφών πολέμων στους οποίους εμπλέκονται το Ιράν, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, ιδίως του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε αντίποινα. Σε τι επίπεδο και με ποια μορφή, είναι ακόμα προς συζήτηση μεταξύ των διεθνών αναλυτών...

Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί ορκίστηκαν «εκδίκηση». Με αντίποινα προειδοποίησαν επίσης η Χεζμπολάχ από το Λίβανο αλλά και σιιτικές και φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ.

Η δολοφονία προκάλεσε την οργή των Ιρανών, που ξεχύθηκαν κατά δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους για να καταγγείλουν τα αμερικανικά «εγκλήματα», χαρακτηρίζοντας τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί «μάρτυρα» και φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική».

Την ίδια στιγμή, “καζάνι που βράζει” είναι και το Ιράκ. Ο πρόεδρος της ιρακινής Βουλής δηλώνει ότι η επίθεση κατά του Σουλεϊμανί συνιστά παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, δήλωση αντίστοιχη με εκείνη του προέδρου της χώρας και του πρωθυπουργού. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αναπόφευκτα ένας νέος κύκλος βίας ανοίγει, με τον κίνδυνο της άμεσης αντιπαράθεσης πλέον πιο σοβαρό από ποτέ, ενώ η μία μετά την άλλη οι χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία και η Κίνα, σπεύδουν να τονίσουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις. Όπως προειδοποίησε ο Πούτιν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο φόνος του Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή. Έντονη είναι η ανησυχία και του Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να αναχωρεί εσπευσμένα από την Αθήνα. Την επίθεση καταδικάζει με σκληρό τρόπο και η Συρία, η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δύναμη Κουντς, με δεδομένο ότι αυτή είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις εκτός των ιρανικών συνόρων και στήριξε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ όταν βρισκόταν στα πρόθυρα της ήττας, ενώ επίσης βοήθησε να ηττηθεί το ISIS στο Ιράκ.

Αν και το Πεντάγωνο παραμένει αόριστο σχετικά με την ίδια την επιχείρηση, αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτή πραγματοποιήθηκε από ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο, το οποίο έπληξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί και τον Ιρακινό διοικητή πολιτοφυλακής Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, που επίσης σκοτώθηκε, σε δρόμο που οδηγούσε έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, στο οποίο ο Σουλεϊμανί είχε μόλις φτάσει προερχόμενος από τη Συρία.

Το πτώμα του 62χρονου ισχυρού άντρα της Τεχεράνης, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τα σχέδια και τις προσπάθειες για την επέκταση της επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε διαμελισμένο και αναγνωρίστηκε από το τεράστιο καφέ δαχτυλίδι που φορούσε στο αριστερό του χέρι.

Ανησυχία στη Δύση και τις αγορές

Οι Δυτικοί σπεύδουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την ευρύτερη περιοχή, ενώ όλα δείχνουν ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει των αναμενόμενων ιρανικών αντιποίνων. Στο πόδι βρίσκονται και οι Ισραηλινοί, όντες ο στενότερος σύμμαχος των Αμερικανών και ο μεγαλύτερος εχθρός του Ιράν στην Μέση Ανατολή.

Οι αγορές αντέδρασαν με τρόμο απέναντι στο ενδεχόμενο αντιποίνων του Ιράν, με άμεσο στόχο τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και χωρών υπό την επιρροή τους όπως η Σαουδική Αραβία. Νωπές άλλωστε είναι οι μνήμες των επιθέσεων ενάντια στις εγκαταστάσεις της Aramco, αλλά και οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στον Περσικό το καλοκαίρι, στις οποίες ωστόσο ο Τραμπ είχε απαντήσει απλά λεκτικά διστάζοντας να αναλάβει δράση. Κάτι το οποίο επιχείρησε τώρα επί ιρακινού εδάφους, με το ερώτημα να παραμένει βασανιστικό: Γιατί τώρα; Και τι σχέση έχει αυτή η στάση απέναντι στη γενικότερη αναδιάταξη πολιτικής, στόχων και μέσων του Τραμπ στην ευρύτερη περιοχή;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News