Ιράν - Κασέμ Σουλεϊμανί: «Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή - Εκδίκηση ζητούν οι Ιρανοί

Κόσμος
Ιράν - Κασέμ Σουλεϊμανί: «Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή - Εκδίκηση ζητούν οι Ιρανοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επί ποδός οι Ιρανοί, οργισμένοι ζητούν εκδίκηση για το θάνατο του στρατηγού τους!

«Καζάνι που βράζει» είναι η μέση Ανατολή μετά την αμερικανική επιδρομή, με την οποία σκοτώθηκε στη Βαγδάτη ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί. 

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η επιχείρηση έγινε με drone, το οποίο ανατίναξε δύο οχήματα που μετέφεραν τον Σουλεϊμανί, διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς πήγαινε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, δεύτερος στην ιεραρχία της Χασντ αλ-Σάαμπι, ενός συνασπισμού φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών, ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ιρακινό τακτικό στρατό, έχασε επίσης τη ζωή του κατά την επίθεση αυτή.

Άσαντ: «Ο συριακός λαός δεν ξεχνά τη βοήθεια που έλαβε από τον Κ. Σουλεϊμανί»

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».

Ιορδανία: Ο κρατικός αερομεταφορέας διακόπτει τις πτήσεις προς της Βαγδάτη για λόγους ασφαλείας

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιορδανίας Royal Jordanian Airlines ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μέχρι νεωτέρας, λόγω των συνθηκών στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή, μετά το αμερικανικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο κρατικός αερομεταφορέας εκτελούσε μέχρι σήμερα 18 προγραμματισμένες πτήσεις στη Βαγδάτη κάθε εβδομάδα. Τα δρομολόγιά της RJA προς άλλες πόλεις του Ιράκ θα εκτελούνται κανονικά.

Πούτιν και Μακρόν ανησυχούν   

Ο φόνος του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη μπορεί «να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση» στη Μέση Ανατολή, προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Σημειώθηκε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να επιδεινώσει σοβαρά την κατάσταση στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο. Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για τον θάνατο του Σουλεϊμανί από το αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε επίσης ότι οι «κοντόφθαλμες ενέργειες των ΗΠΑ, δηλαδή ο φόνος του στρατηγού Σουλεϊμανί, θα οδηγήσουν σε «οξεία κλιμάκωση των πολιτικοστρατιωτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή».

Στην ανακοίνωση αυτή τονίζεται ότι ο Ιρανός στρατηγός ήταν ένας έμπειρος στρατιωτικός διοικητής, υπό την άμεση ηγεσία του οποίου οργανώθηκε στη Συρία και το Ιράκ «η ένοπλη αντίσταση εναντίον των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων ΙΚ και αλ Κάιντα, πολύ καιρό πριν» εμπλακεί ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ. «Η προσωπική συμβολή του στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε το ρωσικό υπουργείο.

Η Ιορδανία διακόπτει πτήσεις προς Βαγδάτη

Ο κρατικός αερομεταφορέας διακόπτει τις πτήσεις προς της Βαγδάτη για λόγους ασφαλεία.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιορδανίας Royal Jordanian Airlines ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις της προς το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης μέχρι νεωτέρας, λόγω των συνθηκών στον τομέα της ασφάλειας στην περιοχή, μετά το αμερικανικό πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο κρατικός αερομεταφορέας εκτελούσε μέχρι σήμερα 18 προγραμματισμένες πτήσεις στη Βαγδάτη κάθε εβδομάδα. Τα δρομολόγιά της RJA προς άλλες πόλεις του Ιράκ θα εκτελούνται κανονικά.

Ο Μακρόν καλεί το Ιράν να αποφύγει «προκλητικές ενέργειες»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Ο Μακρόν μίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις αυτές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και θα παραμείνει «σε στενή επαφή» μαζί του προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εθνική ακεραιότητα και την ασφάλεια του Ιράκ αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 και να αποφύγει κάθε προκλητική ενέργεια.

Γερμανία: «Δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες»

Οι συνέπειες από το αμερικανικό πλήγμα που είχε ως στόχο τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί είναι δύσκολο να προβλεφθούν, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

«Η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση έγινε μετά από μια σειρά επικίνδυνων προκλήσεων εκ μέρους του Ιράν», ανέφερε ο Μάας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο περιορισμός της έντασης στην περιοχή «δεν καθίσταται ευκολότερος» μετά από αυτήν την εξέλιξη.

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι ο στόχος πλέον είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Χρησιμοποιούμε τους διπλωματικούς διαύλους μας με το Ιράν και άλλες χώρες της περιοχής. Από το πρωί, είμαστε σε στενή επαφή με τους Βρετανούς και Γάλλους εταίρους μας και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το πώς θα μπορούσαμε να εργαστούμε καλύτερα για να ηρεμήσει η κατάσταση».

Ο Μάας είπε επίσης ότι έχει μιλήσει για τις εξελίξεις με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμβούλιο Ασφαλείας: «Οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες»

«Τη σωστή ώρα και στον σωστό τόπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστούν τις συνέπειες», προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Τεχεράνη θα εκδικηθεί τον θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος», προειδοποίησε το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με πολλά ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για τον φόνο του διοικητή της Δύναμης Κοντς, προσθέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας που χαρακτηρίζει το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσινγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε.

«Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Τεχεράνη κάλεσε εκ νέου τον Ελβετό διπλωμάτη

Το Ιράν κάλεσε, για δεύτερη φορά σήμερα, τον Ελβετό διπλωμάτη που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη για να του επιδώσει την απάντηση της Τεχεράνης σε μια διπλωματική νότα των ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ώρες μετά την παράδοση από τον Ελβετό απεσταλμένο του μηνύματος της Ουάσινγκτον για το θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σε επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Ο Ελβετός διπλωμάτης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για να παραλάβει την «αρμόζουσα» απάντηση της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αμπάς Μουσαβί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ιράκ και ΗΠΑ δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

Αθήνα για τις εξελίξεις στο Ιράκ: «Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα»

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ και προτάσσει την ανάγκη ψυχραιμίας και νηφαλιότητας, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία» επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Μάικ Πομπέο: «Ο κόσμος είναι «πιο ασφαλής» μετά τον θάνατο του Σουλεϊμανί»

Η Γαλλία έχει «άδικο» όταν υποστηρίζει ότι ο κόσμος έγινε «πιο επικίνδυνος» μετά τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, η ντε Μονσαλέν είπε ότι σήμερα οι άνθρωποι ξύπνησαν «σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο» λόγω του κινδύνου «στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Μέση Ανατολή.

«Οι Γάλλοι απλώς έχουν άδικο στο θέμα αυτό. Ο κόσμος είναι πολύ πιο ασφαλής σήμερα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι Αμερικανοί στην περιοχή είναι πιο ασφαλείς σήμερα μετά τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί», απάντησε ο Πομπέο.

Λίγο αργότερα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έγραψε στο Twitter ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Ο τελευταίος κάλεσε την Τεχεράνη να αποφύγει κάθε αντίδραση, με αφορμή τον θάνατο του Σουλεϊμανί, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια σοβαρή κρίση εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων» και να επιδεινώσει την αστάθεια στην περιοχή. Παράλληλα, κάλεσε και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η ηγεσία του Κογκρέσου θα ενημερωθεί για την επιχείρηση

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο υπερασπίστηκε την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοθετήσει τον Ιρανό διοικητή της Δύναμης Κουντς, λέγοντας ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί επιχειρούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ιράκ και να το χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατ’ εντολή του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε πραξικόπημα στο Ιράκ», έγραψε ο Ρούμπιο στο Twitter, χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του. «Διέφθειρε ή απειλούσε πολιτικούς, εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους του Ιράκ και έφερνε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, πιστή στον ίδιο, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το Ιράκ σε πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς ΜακΚόνελ, η κυβέρνηση Τραμπ θα ενημερώσει αργότερα σήμερα την ηγεσία του Κογκρέσου για την επιχείρηση εναντίον του Σουλεϊμανί. Πιθανότατα θα ακολουθήσει μια απόρρητη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτός ο τρομοκράτης ιθύνων νους δεν συνιστούσε απλώς απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Επί μία και πλέον δεκαετία οργάνωνε το μοχθηρό και αποσταθεροποιητικό έργο του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε ο ΜακΚόνελ, προτρέποντας τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην εξάγουν συμπεράσματα για την επιχείρηση μέχρι να ενημερωθούν για τα γεγονότα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News