Κόσμος

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Πρόσωπο της Χρονιάς» 2019

Για το περιοδικό Time

Ως «πρόσωπο της χρονιάς» 2019 ανακηρύχθηκε η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η νεαρή ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το περιοδικό Time την ανακήρυξε ως «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2019, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο τόσο τη δράση της όσο και τον αντίκτυπο που αυτή έχει σε διεθνές επίπεδο.

Το 2018 «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το Time ήταν μια ομάδα δημοσιογράφων του βρετανικού Guardian, οι οποίοι στοχοποιήθηκαν για τη δουλειά τους, ενώ το 2017 ήταν οι «Silent Breakers», όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που βρήκαν το κουράγιο και μίλησαν δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που έχουν βιώσει.

Πάντως, εκτός από την Τούνμπεργκ, υποψήφιοι αυτό τον χρόνο ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, η Νάνσι Πελόζι και οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.

Ποια είναι η Γκρέτα Τούνμπεργκ;

Η Γκρέτα Έρνμαν Τούνμπεργκ, γεννημένη στις 3 Ιανουαρίου 2003) είναι Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.

Η δράση της ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν η επίμονα επαναλαμβανόμενη διαμαρτυρία της για το κλίμα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2018 μίλησε στο TEDxStockholm, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτέλεσε βασικό ομιλητή στη Διάσκεψη Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και τον Ιανουάριο του 2019 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η Τούνμπεργκ έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμές για τον ακτιβισμό της. Τον Μάρτιο του 2019, τρία μέλη της Νορβηγικής βουλής και δύο της σουηδικής βουλής την πρότειναν για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Τον Μάιο του 2019 έγινε πρωτοσέλιδο του περιοδικού Τάιμ με ένα παγκόσμιο μήνυμα-έκκληση σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια