NASA: Εντόπισε συντρίμμια σκάφους που αγνοείται από τις 7 Σεπτεμβρίου

Κόσμος
NASA: Εντόπισε συντρίμμια σκάφους που αγνοείται από τις 7 Σεπτεμβρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εάν είχε επιτευχθεί η προσελήνωση του σκάφους, η Ινδία θα ήταν η 4η χώρα που πάει στο φεγγάρι

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι o δορυφόρος της Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, εντόπισε επιτέλους στην επιφάνειά της τα συντρίμμια του ινδικού σκάφους Vikram, το οποίο αγνοείτο από τις 7 Σεπτεμβρίου, όταν είχε αποπειραθεί να προσεληνωθεί.

Αν τα είχε καταφέρει, η Ινδία θα είχε γίνει η τέταρτη χώρα που θα είχε «πατήσει» με επιτυχία στο φεγγάρι, μετά τις ΗΠΑ, την ΕΣΣΔ-Ρωσία και την Κίνα.

Μετά από μήνες προσπαθειών και εξέτασης δορυφορικών φωτογραφιών, τελικά -με τη βοήθεια και ενός Ινδού μηχανικού- εντοπίσθηκαν τα απομεινάρια του άτυχου σκάφους, το οποίο -σύμφωνα με το πόρισμα της ινδικής κυβέρνησης- είχε εμφανίσει πρόβλημα στα «φρένα» του κατά την κάθοδο, όταν βρισκόταν σε ύψος περίπου δύο χιλιομέτρων από το φεγγάρι, με αποτέλεσμα να κάνει ανώμαλη προσελήνωση.

Η άκατος Vikram ήταν το βασικό τμήμα της αποστολής του μη επανδρωμένου ινδικού σκάφους Chandrayaan-2, καθώς σχεδιαζόταν να ακουμπήσει απαλά κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης και να απελευθερώσει το μικρό ρόβερ Pragyan. Οι εικόνες από το σημείο πρόσκρουσης δείχνουν ότι τα κομμάτια του σκάφους έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλη απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου και το μεγαλύτερο έχει μήκος περίπου ενάμιση μέτρου.

Η Ινδία φιλοδοξεί να γίνει μεγάλη διαστημική δύναμη. Μια επιτυχία στη Σελήνη θεωρείται ότι της ανοίγει το δρόμο για ένα ταξίδι στον Άρη και για την αποστολή Ινδών αστροναυτών στο διάστημα. Μάλιστα, για πρώτη φορά στην ινδική διαστημική ιστορία την ευθύνη της αποστολής Chandrayaan-2 είχαν δύο γυναίκες.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News