Βίος και πολιτεία του σπουδαίου Φρανκ Ζάπα

Κόσμος
Βίος και πολιτεία του σπουδαίου Φρανκ Ζάπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς Αμερικανούς μουσικούς του 20ού αιώνα

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1993, αφήνει την τελευταία του πνοή, στο Laurel Canyon της Καλιφόρνιας, ένας από τους σπουδαιότερους και πιο επιδραστικούς Αμερικανούς μουσικούς του 20ού αιώνα. Ο λόγος για τον Φρανκ Ζάπα.

Ο Ζάπα γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1940 στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ, ωστόσο μεγάλωσε στο Λάνκαστερ της Καλιφόρνιας. Σε νεαρή ηλικία συνεργάζεται με τον Ντον Φαν Βλιτ, ο οποίος έμελλε να γίνει αργότερα διάσημος ως “Captain Beefheart”. O Ζάπα ασχολείται τα επόμενα χρόνια επαγγελματικά με τη σύνθεση τραγουδιών, μέχρι που τελικά γίνεται κιθαρίστας του συγκροτήματος “R&B”. O ίδιος θα μετονομάσει την μπάντα σε “The Mothers” πριν τελικά της αλλάξει και πάλι όνομα (“Frank Zappa and the Mothers of Invention”).

Τους “The Mothers” στήριξε ο γνωστός παραγωγός Τομ Γουίλσον. Το συγκρότημα έβγαλε το 1966 το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο “Freak out”. O δίσκος δε γνώρισε εμπορική επιτυχία, ωστόσο ο όρος “freak out”, που ουσιαστικά πρωτοδιατυπώθηκε από τον Ζάπα, χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως προτροπή για απόδραση από τις καθιερωμένες κοινωνικά νόρμες. Εξάλλου, το “Freak out” ήταν - μαζί με το “Blonde on blonde” του Μπομπ Ντίλαν - από τα πρώτα διπλά άλμπουμ στην ιστορία της ροκ μουσικής.

Το επόμενο διάστημα, ο Ζάπα θα ηχογραφήσει το “We’ re only in it for the money” που αποτελεί μια καυστική σάτιρα των χίπις, οι οποίοι μεσουρανούσαν τότε στις ΗΠΑ. Το εξώφυλλο του συγκεκριμένου δίσκου, εξάλλου, αποτελεί παρωδία του διάσημου δίσκου των “Beatles” “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Το 1971 ο Ζάπα γυρίζει την ταινία “200 Motels”, ενώ μέσα στη δεκαετία του ’70 κυκλοφορεί κι άλλους δίσκους με τους “Μοthers”, αλλά και σόλο.

Στη δεκαετία του ’80, αρχίζει να χρησιμοποιεί ψηφιακό συνθεσάιζερ (synclavier), ενώ παράλληλα το έργο του γίνεται ακόμη περισσότερο πολιτικοποιημένο. Η τελευταία περιοδεία του Φρανκ Ζάπα σε ροκ συγκρότημα έλαβε χώρα το 1988: Εκείνη την περίοδο έκανε τουρνέ με μια 12μελή μπάντα, η οποία, ωστόσο, διαλύθηκε πριν την ολοκλήρωση της περιοδείας - εν μέσω έντονων διαπληκτισμών μεταξύ των μελών της. Το 1992 ο Ζάπα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του προστάτη κι ένα χρόνο μετά αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης κηδεύτηκε στο Westwood της Καλιφόρνιας. Μετά τον θάνατό του, εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995. Ο Ζάπα είχε παντρευτεί δύο φορές. Με τη δεύτερη σύζυγό του έμεινε μέχρι τον θάνατό του, έχοντας αποκτήσει μαζί της δύο γιους και δύο κόρες. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αστεροειδής 3834 Zappafrank έχει πάρει το όνομά του προς τιμήν του Ζάπα...

Ράινερ Μαρία Ρίλκε: Ο μεγάλος λυρικός ποιητής

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1875, γεννιέται στην Πράγα ο σπουδαίος λογοτέχνης Ράινερ Μαρία Ρίλκε. Ο Ρίλκε υπήρξε λυρικός ποιητής και πεζογράφος.

Το έργο του είναι βαθιά επηρεασμένο από την περίοδο που έζησε: Σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία γνώριζε τη μοναξιά και τη δυσπιστία, ο Ρίλκε υπήρξε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος των ριζικών αλλαγών που λάμβαναν χώρα στο μεταίχμιο μεταξύ παραδοσιακής και νεότερης ποίησης. Τα πιο διάσημα έργα του είναι “Το βιβλίο των Ωρών”, “Τα σονέτα στον Ορφέα” και “Οι ελεγείες του Ντουίνο”.

 Ενώ η μητρική του γλώσσα ήταν η Γερμανική, έγραψε περισσότερα από 400 ποιήματα στα Γαλλικά. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου του 1926 στο Μοντρέ της Ελβετίας, έχοντας προσβληθεί από λευχαιμία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News