Σεισμός στην Αλβανία: Ανασύρθηκε νεκρό ζευγάρι και παιδί - Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες

Κόσμος
Σεισμός στην Αλβανία: Ανασύρθηκε νεκρό ζευγάρι και παιδί - Μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοένα και αυξάνονται οι νεκροί μετά το σεισμό στην Αλβανία  

Ολοένα και μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα ερείπια των κτιρίων, μετά το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία.

Οι αγνοούμενοι καταγράφονται στα 20 άτομα ανάμεσά τους και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να εντοπίσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα χαλάσματα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ανασύρθηκαν από τα ερείπια ενός κτηρίου ένα ζευγάρι και το κοριτσάκι τους. Ήταν και οι τρεις νεκροί, ανεβάζοντας τον αριθμό στη λίστα θανάτου στους 35.

Εκτός από τους 35 νεκρούς και τους τουλάχιστον 20 αγνοούμενους, άλλοι 700 και πλέον άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Δυρραχίου και των Τιράνων. Ορισμένοι εξ αυτών είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι γιατροί δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα επιβιώσουν.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι στο Δυρράχιο και σε άλλες πόλεις έχουν μείνει άστεγοι, είτε γιατί τα σπίτια τους κατέρρευσαν, είτε γιατί είναι ακατάλληλα να στεγάσουν κόσμο.

Διπλός σεισμός 4,4 και 4,5 Ρίχτερ τη νύχτα

Διπλός δυνατός μετασεισμός μεγέθους 4,5 και 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε  διάστημα ενός λεπτόύ σημειώθηκε 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Δυρράχιο της γειτονικής Αλβανίας, η οποία δοκιμάζεται μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Το επίκεντρο ήταν 27 χιλιόμετρα βόρεια του Δυρραχίου και 47 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις δύο χιλιόμετρα.

Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, μετά το κυρίως φαινόμενο των 6,4 Ρίχτερ, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, την ίδια στιγμή που τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ερείπια, με την ελπίδα να είναι ακόμα ζωντανοί.

Πάνω από 8 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος

Τουλάχιστον 8,4 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης.

Το παραπάνω είναι συμπέρασμα βγαίνει από μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε και το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του φονικού σεισμού στο Δυρράχιο. Οι ερευνητές Βαρβάρα Τσιρώνη και Αθανάσιος Γκανάς χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δυρράχιο και Τίρανα

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Αν και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών, δεν ανέφερε αριθμούς για τις υλικές ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε βίντεο από τςι επιχειρήσεις διάσωσης της Ελληνικής ΕΜΑΚ στην Αλβανία: 

https://www.youtube.com/watch?v=WsAuqPow_rA?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1
https://www.youtube.com/watch?v=O48sGMWnHUk?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Πηγή: protothema.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News