Τζίμι Χέντριξ: Η γέννηση του «θεού» της ηλεκτρικής κιθάρας

Κόσμος
Τζίμι Χέντριξ: Η γέννηση του «θεού» της ηλεκτρικής κιθάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεωρείται πρωτοπόρος κιθαρίστας και καινοτόμος της ροκ μουσικής

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 77 χρόνια, έρχεται στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών. Ο λόγος για τον Τζέιμς Μάρσαλ “Τζίμι” Χέντριξ, ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1961, σε ηλικία 19 ετών, ο Χέντριξ ξεκινά να παίζει μπλουζ στην κιθάρα του και τελικά το 1966 εγκαταλείπει τις ΗΠΑ και ταξιδεύει για τη Βρετανία και το Λονδίνο.

Εκεί δημιούργησε την μπάντα του με την ονομασία “The Jimi Hendrix Experiece”. Ξεκινώντας από τη Γαλλία, το συγκρότημα γύρισε όλη την Ευρώπη, παρουσιάζοντας στους ροκάδες της Γηραιάς Ηπείρου επιτυχίες όπως “Hey, Joe”, “Purple Haze” και “The wind cries Mary”. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1968 κι ένα χρόνο μετά ο Χέντριξ ξεκινά να παίζει με τους “Band of Gypsys”.

Μία από τις πλέον περιβόητες εμφανίσεις του Χέντριξ έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1969 στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις ΗΠΑ. Ο Τζίμι Χέντριξ θεωρείται πρωτοπόρος κιθαρίστας και καινοτόμος της ροκ μουσικής: Χρησιμοποίησε στον μέγιστο βαθμό τους ηλεκτρονικούς ενισχυτές και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις δυνατότητες μείξης της μουσικής. Ο Τζίμι Χέντριξ άφησε την τελευταία του πνοή τον Σεπτέμβριο του 1970, μόλις δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 28 του χρόνια.

Ο κιθαρίστας βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, στην πρωτεύουσα της Αγγλίας. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο θάνατός του επήλθε μετά από υπερβολική κατανάλωση βαρβιτουρικών.

Η ίδρυση του PKK και η σύλληψη Οτσαλάν

Σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου του 1978, ο 30χρονος - τότε - Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Περίπου 20 χρόνια μετά, τέτοιες μέρες, έμελλε να ξεκινήσει η περιπέτεια που οδήγησε τελικά στη σύλληψή του από τις τουρκικές Αρχές.

Στις 12 Νοεμβρίου του 1998, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν συλλαμβάνεται στο Φιουμιτσίνο της Ρώμης από τις ιταλικές Αρχές. Η ανακοίνωση της σύλληψής του από τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, ως καταζητούμενου για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, έβγαλε στους δρόμους της Ρώμης, αλλά και άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που διαδήλωσαν υπέρ του Οτσαλάν.

Η Τουρκία απειλεί ευθέως την Ιταλία με διπλωματικό επεισόδιο και ζητά την έκδοση του επικεφαλής του PKK, τον οποίο κατηγορεί για τον θάνατο 30.000 αμάχων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υποκύψει στις τουρκικές πιέσεις, και στις 20 Νοεμβρίου ο Οτσαλάν, που μέχρι τότε βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, αφήνεται ελεύθερος. Ο λόγος είναι ότι η Ιταλία απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή του, καθώς το σύνταγμα της χώρας απαγορεύει την έκδοση ατόμων σε χώρα όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή. Ο Οτσαλάν συνελήφθη τελικά μερικές εβδομάδες αργότερα στην Κένυα, όπου κρυβόταν στην κατοικία τού εκεί Έλληνα πρέσβη μαζί με τους συντρόφους του.

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Οτσαλάν οδηγείται σιδηροδέσμιος στην Τουρκία με ιδιωτικό αεροσκάφος. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες “προδόθηκε” ο ηγέτης των Κούρδων αυτονομιστών, καθώς και η εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση παραμένουν μέχρι σήμερα “σκοτεινές”.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News