«Πνίγηκε» η Βενετία - Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της

Κόσμος
«Πνίγηκε» η Βενετία - Η δεύτερη μεγαλύτερη πλημμύρα στην ιστορία της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνικό βιβλικής καταστροφής - «Πνίγηκε» το 85% της Βενετίας

Σκηνικό βιβλικής καταστροφής όχι μόνο σε σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχειακές μονάδες και υποδομές, αλλά και σε μνημεία - ανάμεσά τους και η φημισμένη Βασιλική του Αγίου Μάρκου - έστησε η φύση στη Γαληνότατη Δημοκρατία του Αδρία.

Τα νερά της λιμνοθάλασσας έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο 50ετίας και στο δεύτερο πιο υψηλό της καταγεγραμμένης ιστορίας στις 10:50 προχθές Τρίτη το βράδυ προς χθες Τετάρτη, όταν οι παλιρροιογράφοι κατέγραψαν 1 μέτρο και 87 εκατοστά νερού, κοντά στο 1,94, απόλυτο ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1966.

Η φημισμένη παγκοσμίως πλατεία του Αγίου Μάρκου και του Δουκικού Ανακτόρου μετατράπηκαν σε λίμνες μέσα σε λίγα λεπτά, καθώς η πόλη χτυπήθηκε από μια τρομακτική καταιγίδα με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που θύμιζαν τυφώνα. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του δημάρχου της Βενετίας ότι το 85% της πόλης καλύφθηκε από τα νερά που προκάλεσαν ζημιές, η αξία των οποίων μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η Βενετία με το πρώτο φως του ήλιου χθες θύμιζε καταποντισμένη Ατλαντίδα, με τους καταστηματάρχες να προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούσαν από τα εμπορεύματά τους, τους πολίτες απελπισμένους να βλέπουν τις περιουσίες τους να έχουν καταστραφεί, και τις Αρχές της πόλης να διαπιστώνουν με αγωνία ότι πολλά μνημεία της πόλης έπεσαν θύματα των υδάτων.

Η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου γνώρισε την έκτη πλημμύρα στη 1.200 ετών ιστορία της, με τον επικεφαλής της εκκλησίας να στέλνει σήμα κινδύνου για τα περίφημα δάπεδα αλλά και τα ψηφιδωτά, και τον δήμαρχο να καταγράφει την «πληγή που θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια» και σε άλλα μνημεία, αλλά και στα οικοδομήματα και τις υποδομές της πολιτείας των νερών, κηρύσσοντας τη Βενετία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο ίδιος “έδειξε” ευθέως τις κλιματικές αλλαγές ως την αιτία για αυτή την ιστορική καταστροφή, τη δεύτερη μέσα σε λίγα χρόνια μετά από εκείνη του Νοεμβρίου του 2018 πάλι από πλημμυρίδα, όταν προκλήθηκαν ζημιές ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι εικόνες “αποκάλυψης”, όπως περιγράφηκαν, κάνουν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ όπως εκείνες μέσα από τη Βασιλική και την κρύπτη όπου αναπαύονται οι πατριάρχες της Βενετίας, τα σπασμένα από τους ανέμους και τα ορμητικά νερά τζάμια των πλημμυρισμένων καταστημάτων, τις γόνδολες και τα άλλα σκάφη που χτυπήθηκαν ανελέητα στη μεγάλη αποβάθρα. Επισήμως υπάρχει και ένας νεκρός, ένας 78χρονος Βενετσιάνος, ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρικές αντλίες στην πλημμυρισμένη κατοικία του.

Την ίδια στιγμή, έχει φουντώσει η συζήτηση γύρω από το έργο- “μαμούθ” που δρομολογήθηκε από το 1984, γνωστό ως “Μωυσής”, και πέρασε από μύρια κύματα, πολλά από τα οποία φουρτουνιασμένα, με την υπόσχεση ότι θα οχυρώσει τη Βενετία από τα νερά της πλημμυρίδας. Πρόκειται για μια σειρά φραγμάτων που θα προστατεύουν τη μοναδική αυτή πόλη και θα τεθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News