Σουαζιλάνδη: 15 εκατ. ευρώ από τον βασιλιά για Ρολς Ρόις στις 14 συζύγους του

Κόσμος
Σουαζιλάνδη: 15 εκατ. ευρώ από τον βασιλιά για Ρολς Ρόις στις 14 συζύγους του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή στη φτωχή αφρικανική χώρα για τον πολυτελή βίο που διάγει ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης Μσουάτι Γ’

Η ανέχεια και η φτώχεια του λαού του δεν φαίνεται να απασχολούν τον βασιλιά της Σουαζιλάνδης, Μσουάτι Γ΄ (Mswati III), ο οποίος, σύμφωνα με το Έθνος, σπατάλησε 15.000.000 ευρώ για την αγορά στόλου πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία έκανε δώρο στις 14 συζύγους του και στη μητέρα του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «The Sun» τα πολυτελή αυτοκίνητα έφθασαν στο φτωχό βασίλειο της Σουαζιλάνδης (επισήμως Βασίλειο του Εσουατίνι) από τη Νότιο Αφρική.

Πρόκειται για 19 ολοκαίνουργιες Ρολς Ρόις και 120 BMW, που προορίζονται για τις συζύγους του τελευταίου απόλυτου μονάρχη, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί τη λαϊκή κατακραυγή. Σε μια χώρα που το μέσο μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 110 δολάρια, η κίνηση αυτή του μονάρχη Μσουάτι με τις 14 γυναίκες και τα 23 παιδιά, δημιούργησε σάλο.

Ο ερευνητής δημοσιογράφος Mzilikazi wa Afrika από τη Νότιο Αφρική μοιράστηκε στο Twitter μια φωτογραφία με την νταλίκα που μετέφερε τα ακριβά αυτοκίνητα στο παλάτι. Πηγή από το υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Σουαζιλάνδης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα της Νοτίου Αφρικής «The Citizen» πως ο βασιλιάς είχε όντως αγοράσει τα ακριβά αυτοκίνητα.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βασιλιά για δαπανηρή διαβίωση του ίδιου και των μελών της οικογένειάς του. «Ο ισχυρισμός πως πρόκειται για μια κατάφωρη επίδειξη αλαζονείας και απόλυτης περιφρόνησης στα συναισθήματα του φτωχού λαού της Σουαζιλάνδης από τον μονάρχη θα ήταν υποβάθμιση (του γεγονότος). Αυτός, βασικά, τους δείχνει το μεσαίο δάχτυλο και αποδεικνύει στους πάντες πως αυτός είναι ο νόμος» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.

Το 2009 το περιοδικό «Forbes» είχε τον βασιλιά της Σουαζιλάνδης ανάμεσα στους 15 πλουσιότερους «γαλαζοαίματους» στον πλανήτη, ενώ είναι ο μονάρχης σε μια από τις πιο φτωχές χώρες στον κόσμο.

Τον Απρίλιο του 2018, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Σουαζιλάνδης από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1968, ο βασιλιάς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποκαλείται στο εξής «Εσουατίνι», δηλαδή το αρχικό της όνομα πριν από την περίοδο της αποικιοκρατίας. Στη γλώσσα σουάτι, Εσουατίνι σημαίνει «η χώρα των Σουάζι».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News