Κόσμος

Ε.Ε: Ενέκρινε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων

Την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτοντας έτσι το νομικό πλαίσιο για ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, χωρίς όμως να αναφερθούν συγκεκριμένα πρόσωπα, που θα πληγούν από τις κυρώσεις.

Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την Καθημερινή, αντανακλά τη γενικότερη φθορά των σχέσεων της Ε.Ε με την Τουρκία, έχει στόχο να τιμωρήσει την Άγκυρα για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, έρχεται αμέσως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παγώσει τις νέες πωλήσεις όπλων από χώρες της Ε.Ε στην Τουρκία, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία στις 9 Οκτωβρίου.

Στην κοινή ανακοίνωση τους, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικών τόνισαν ότι θα καταστήσουν εφικτό, «να επιβάλλονται κυρώσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, υπεύθυνα για μη εγκεκριμένες δραστηριότητες γεωτρήσεων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ή εμπλεκόμενα σε αυτές».

Όπως δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η νέα αποφασιστική στάση της Ε.Ε δίνει στην Τουρκία την ευκαιρία να τερματίσει τις «παράνομες» γεωτρήσεις, προτού τεθούν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, προσέθεσαν ότι αν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις, θα παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία Τούρκων στρατιωτικών και ναυτικών που συμμετέχουν στις γεωτρήσεις, στους οποίους θα επιβληθούν και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια